Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΡΛΟΣ ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ. Ο ΖΑΠΛΟΥΤΟΣ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ


Ο Κάρλος Μαυρολέων υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα. Γόνος πλούσιας οικογένειας με σπουδές στο εξωτερικό, κοσμογυρισμένος και πνεύμα ανήσυχο γίνεται γνωστός την ημέρα που ανακοινώνεται επίσημα ο θάνατος του, το 1998. Κάποιοι έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν «οπαδό της περιπέτειας», κάποιοι άλλοι « Έλληνα Τσε». Ποιο όμως το συμφέρον για κάποιον που έχει ζήσει μια ζωή γεμάτη πλούτο , δόξα και lifestyle και επιλέγει να πολεμήσει στο Αφγανιστάν ενάντια στους Σοβιετικούς; Στην δεκαετία του ’80 εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να βοηθήσει το μέτωπο της αντίστασης στα κακοτράχαλα βουνά του Αφγανιστάν. Δεινός μαχητής και από τα πιο έμπιστα άτομα της ηγεσίας των ανταρτών. Η πίστη του για την τελική νίκη του Αφγανικού λαού τον έκανε να ασπαστεί τον Ισλαμισμό.Άφησε γένια και του άρεσε που του έλεγαν ότι έμοιαζε στον Tσε Γκεβάρα..
Παρόλο που μεγάλωσε σε καπιταλιστικές κοινωνίες δίπλα σε γόνους άλλων πλούσιων οικογενειών , παρόλο που γεύτηκε κάθε αστική συνήθεια επί χρόνια μόνο όταν ονειρευόταν τα βουνά της μακρινής χώρας που λέγεται Αφγανιστάν ένιωθε ελεύθερος.
Ο Kάρλος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1958. Όταν πέθανε ο παππούς του, το 1979, άφησε στους δυο γιους του, στον πατέρα του Kάρλου και στον θείο του όλο του τον στόλο, που είχε τότε αξία 120 εκατομμυρίων δολαρίων. Mεγάλωσε μέσα στη χλιδή, αλλά δεν τον ευχαριστούσε αυτό. Aπό τα 7 του χρόνια, που τον έστειλαν οι γονείς του σε εσώκλειστο σχολείο και αργότερα στο Hτον Κόλιτζ, ήθελε να κάνει κάτι για να αποδείξει ότι δεν είχε ανάγκη τα λεφτά της οικογένειας και ότι μπορούσε να κάνει κάτι μόνος του.. Σε ηλικία 14 χρόνων, ο Kάρλος Mαυρολέων είχε μάθει να παίρνει LSD, να κάνει μικροκλοπές σε καταστήματα, «έτσι για τη πλάκα» και γενικά να ντύνεται και να συμπεριφέρεται όπως δεν θα ντυνόταν ούτε και θα συμπεριφερόταν ποτέ ένα καθωσπρέπει παιδί. Έσμιξε με όλο τον τζετ-σετ της Aμερικής, με μέλη της οικογένειας των Kένεντι, με τη Xριστίνα Ωνάση, με την Mπάρμπαρα Στρέιζαντ. Ζούσε όπως όλοι οι νέοι τότε της υψηλής κοινωνίας της Aμερικής.
                   
Mέσα του όμως τον έτρωγε συνεχώς το Aφγανιστάν. Kαι όταν εισέβαλαν εκεί το 1979 τα σοβιετικά στρατεύματα, ο Kάρλος πήρε τη μεγάλη απόφαση να πάει να πολεμήσει στα βουνά πλάι στους Mουτζαχεντίν αντάρτες. Στην αρχή, ξεκίνησε μια εκστρατεία να μαζέψει χρήματα για την οικονομική στήριξη τους. Δεν ήταν σίγουρος όμως ότι τα χρήματα έφταναν στον προορισμό τους και το 1985 αποφάσισε να πάει ο ίδιος εκεί για να το διαπιστώσει. Κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας πού πλησίαζε τα 50 δισεκατομμύρια δρχ, ο Κάρλος Μαυρολέων ποτέ δεν έδωσε σημασία στα λεφτά. Στο Αφγανιστάν μαγεύτηκε από τον λαό, την γλώσσα, την κουλτούρα ακόμη και από την θρησκεία αφού λίγα χρόνια μετά ασπάσθηκε τον Ισλαμισμό. Αν και επέστρεψε στο Λονδίνο, ένιωθε τέλειος Αφγανός και για μεγάλα χρονικά διαστήματα ταξίδευε στην Ασία και την Αφρική. Πολύ άνετα μεταπήδησε στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία και έγινε ανταποκριτής μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων. Πήγε στον Καύκασο για το BBC και μετά στα σύνορα Πακιστάν- Αφγανιστάν για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Hταν από τους λιγοστούς Δυτικούς που είχαν την ευχέρεια να περνάνε όποτε ήθελαν τα αφγανικά σύνορα. 
To 1995 αρραβωνιάστηκε την Τανάζ Φαζαιπούρ, ινδικής καταγωγής, αλλά 3 χρόνια μετά Ο Μαυρολέων βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο τού ξενοδοχείου του στο Πεσαβάρ τού Πακιστάν με μία σύριγγα καρφωμένη στο μπράτσο του. Στο Πεσαβάρ είχε πάει για δημοσιογραφική αποστολή για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Οι Aμερικανοί, γνωρίζοντας ότι κάποτε είχε πολεμήσει στο πλάι των Mουτζαχεντίν ανταρτών του Aφγανιστάν εναντίον των Σοβιετικών, του ζήτησαν να κάνει ένα πολύ επικίνδυνο ρεπορτάζ, το οποίο θα μετέδιδαν στη φημισμένη τους εκπομπή 60 Minutes. Όσοι γνώρισαν τον Κάρλος λένε ότι δεν ήταν το πλουσιόπαιδο που έκανε την επανάσταση του αλλά ένας σπάνιος άνθρωπος που συναντάμε μόνο στα παραμύθια, απλά το δικό του δεν είχε αίσιο τέλος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου