Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΦΑΡΑ ΦΟΣΕΤ. ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΣΕΞ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ


Μία φωτογραφία και ένας πρωταγωνιστικός ρόλος στην τηλεοπτική σειρά «Άγγελοι του Τσάρλι» στάθηκαν αρκετά όχι απλώς για να τη μετατρέψουν σε σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 1970, αλλά για να της εξασφαλίσουν μία θέση στην Ιστορία του Χόλυγουντ. Η φωτογράφιση με το κόκκινο μαγιό, που εκτόξευσε τη φάρα Φόσετ στο καλλιτεχνικό στερέωμα έγινε το 1976. Η φάρα αποδείχθηκε πραγματικό χρυσωρυχείο: Μέχρι το Μάρτιο της επόμενης χρονιάς η αφίσα είχε πουλήσει 5 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ μέχρι σήμερα, 36 χρόνια μετά, οι πωλήσεις αγγίζουν τα 12 εκατομμύρια. Γρήγορα έγινε σύμβολο του σεξ σε όλο τον κόσμο και μόδα για τις γυναίκες, οι οποίες ζητούσαν από τα κομμωτήρια να τις χτενίσουν αλά Φάρα Φόσετ. Το χτένισμα, που αντιγράφτηκε από εκατομμύρια γυναίκες δεν ήταν δημιούργημα κάποιου στυλίστα αλλά της ίδιας της ηθοποιού.
Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1947 στο Τέξας. Ήταν η μικρότερη από τις δύο κόρες μιας πλούσιας οικογένειας με γαλλικές, αγγλικές και ινδιάνικες ρίζες. Ο πατέρας της ήταν πετρελαιοπαραγωγός και η ίδια σπούδασε σε καθολικό σχολείο. Στα 17 της ανακηρύχθηκε Μις Τέξας έχοντας εν το μεταξύ αλλάξει το όνομά της από Φέραχ σε Φάρα. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, καθώς ένας ατζέντης την έπεισε να δοκιμάσει την τύχη της στο Χόλυγουντ. Ξεκίνησε με διαφημιστικά σποτ και έκανε πολλές εμφανίσεις σε σήριαλ. Παντρεύτηκε τον ηθοποιό Λι Μέιτζορς το 1973, και χώρισαν το 1979. Τον Μάρτιο του 76 προβλήθηκε στην αμερικάνικη τηλεόραση η τηλεταινία άγγελοι του Τσάρλυ με πρωταγωνίστριες την ίδια, την Τζάκλιν Σμιθ και την Κέιτ Τζάκσον, στους ρόλους τριών ιδιωτικών ντετέκτιβ. Η απρόσμενη επιτυχία της ταινίας ώθησε τον παραγωγό Ααρών Σπέλινγκ να τη μετατρέψει σε σήριαλ, και αμέσως σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις της ακροαματικότητας. Η Φάρα Φόσετ ξεχώρισε με το θελκτικό της χαμόγελο και τον αχαλίνωτο αισθησιασμό της αλλά έκανε το λάθος να υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο.
Το 1982 γνώρισε τον έρωτα της ζωής της, στο πρόσωπο του ηθοποιού Ράιν Ο' Νιλ τον σταρ του «Love Story». Έζησαν μια θυελλώδη σχέση με πολλά σκαμπανεβάσματα, χωρίς όμως να παντρευτούν. Καρπός του έρωτά τους υπήρξε ο γιος τους Ρέντμοντ Ο' Νιλ που γρήγορα κατρακύλησε στον απατηλό κόσμο των ναρκωτικών.. Παρότι είχε αρνηθεί να ποζάρει γυμνή στις μέρες της μεγάλης της δόξας, η Φάρα Φόσετ είπε το «ναι» στο περιοδικό Playboy τον Δεκέμβριο του 95 σε ηλικία 48 ετών, στο πιο επιτυχημένο εξώφυλλο της δεκαετίας του '90, με πωλήσεις στα 4 εκατομμύρια αντίτυπα, μετά ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες φωτογραφήσεις.
Το 2006 σε ιατρικό έλεγχο ρουτίνας διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του παχέως εντέρου. Λίγες μέρες πριν, ο Ράιαν Ο' Νιλ της είχε κάνει επίσημη πρόταση γάμου, την οποία η Φάρα Φόσετ είχε αποδεχθεί. Η περιπέτεια της υγείας της έγινε ντοκιμαντερ με τίτλο Farah's story το οποίο ήταν υποψήφιο για ΕΜΜΥ. 9 εκατομμύρια αμερικανοί τηλεθεατές καθηλώθηκαν στους δέκτες τους για να παρακολουθήσουν το 90λεπτο επεισόδιο όπου προβλήθηκαν πολλές σοκαριστικές σκηνές από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Ακόμη είδαν την πολυσυζητημένη εμφάνιση του 24χρονου γιου της, Ρέντμοντ που συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών και όπλων, να επισκέπτεται τη μητέρα του έχοντας πάρει άδεια από την φυλακή. 
Η Φόσετ αντιμετώπισε με καρτερία και γενναιότητα την ασθένειά της και τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 25 Ιουνίου 2009 στα 62 της χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου