Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΑΚΗΣ, Ο ΩΡΑΙΟΣ ΜΠΡΟΥΜΕΛ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που προέρχεται από μίζες οπλικών συστημάτων, άρχισε με σκοπό να ρίξει φως στην απίστευτη διαδρομή που έκαναν περίπου 160 εκ. ευρώ και κατέληξαν στις τσέπες όσων κάθονται στο εδώλιο, όπως τουλάχιστον λέει το κατηγορητήριο. Ο πρώην παντοδύναμος υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι υπόλοιποι 18 συγκατηγορούμενοι του, ανάμεσα τους οι δύο γυναίκες που παντρεύτηκε και η κόρη του, δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

η ζωή του Άκη Τσοχατζόπουλου μοιάζει με μυθιστόρημα. Μια ζωή γεμάτη από αντιφατικά στοιχεία, για έναν άνθρωπο ο οποίος είδε τις πολιτικές του μετοχές να εκτοξεύονται στα ύψη όταν για ελάχιστες ψήφους στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε πρωθυπουργός. Έχει μείνει στην ιστορία με το παρατσούκλι ο «ωραίος Μπρούμελ», όνομα του ενδυματολόγου του βασιλιά της αγγλίας το 1840, γιατί πάντα κοιτούσε την εξωτερική του εμφάνιση. Επιτηδευμένη συμπεριφορά και ντύσιμο που μαρτυρά φινέτσα και ματαιοδοξία. Υπήρξε έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός σε πολλά διαφορετικά και σημαντικά υπουργεία. Και από τις εικόνες με τις ζεμπεκιές του Άκη και τον πολυτελέστατο 2ο γάμο του στο Παρίσι, στην σύλληψη και την προφυλάκιση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δομημένη εγκληματική οργάνωση. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ξεκίνησε από το μπακάλικο του πατέρα του, και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος. Η χούντα του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας, ενώ τελικά υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Είναι γεννημένος στις 19 Δεκεμβρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940. Εκεί βρισκόταν το κατάστημα αλλαντικών των αδελφών Τσοχατζόπουλου, που είχε φέρει τις συνταγές για καλά αλλαντικά, λουκάνικα και σαλάμια από την Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος μάλιστα στις διακοπές πούλαγε σάντουιτς στο σιδηροδρομικό σταθμό και ταυτόχρονα ήταν καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. Σπούδασε στο πολυτεχνείο του Μονάχου πολιτικός μηχανικός, εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία. Στην Γερμανία έζησε συνολικά 16 χρόνια έως το 1975. Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 1996 λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού και το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, έχασε όμως από τον κώστα σημίτη.

Στα μέσα της δεκαετίας του '60, για να τελειώσει τις σπουδές του, εργαζόταν σε μια εταιρεία η οποία καθάριζε τα τζάμια ενός ουρανοξύστη στο Μόναχο. Μια φορά τη βδομάδα, ο Άκης ανέβαινε στην εξωτερική ηλεκτρική σκαλωσιά καθαρίζοντας σχολαστικά τα τζάμια. Σε έναν από τους ορόφους όπου στεγάζονταν τα γραφεία μιας τράπεζας, εργαζόταν η Γκούντρουν Μολντενχάουερ ως γραμματέας και με την πρώτη ματιά πλέχτηκε το ειδύλλιο. Το 1964 την παντρεύτηκε και απέκτησαν μία κόρη κι έναν γιο. Χώρισαν μετά από δεκαετίες και ο μεγάλος του έρωτας με την υπάλληλο της ΔΕΗ Βίκυ Σταμάτη τον οδήγησε το 2004 σε δεύτερο γάμο ο οποίος  τελέστηκε από τον μητροπολίτη Παρισίων Εμμανουήλ στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η Τζάγκουαρ, το ξενοδοχείο 4 σήζονς και ο λογαριασμός που σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε το ποσό των 2.5 δισεκατομμυρίων δραχμών, έδωσε τροφή για τα πρώτα άσχημα σχόλια.
Το ζευγάρι αγόρασε το πανάκριβο σπίτι στην Διονυσίου αεροπαγίτη που έμελλε να ανοίξει μια πολύχρονη δικαστική έρευνα για τον παράξενο πλουτισμό που εμφάνιζε ο τσοχατζόπουλος με δεκάδες ακίνητα και ατελείωτα εκατομμύρια σε κρυμμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο 74χρονος βρίσκεται ήδη έναν χρόνο στο κορυδαλλό όπου τον ακολούθησε και η σύζυγο τους βίκυ με το μικρό τους παιδί να μένει πια με τους συγγενείς. Πριν από λίγο καιρό ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 520.000 ευρώ, ενώ επιπλέον δημεύτηκε το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου