Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΑΛΜΠΙΝΟΙ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΄΄ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ΄΄

Στην Αφρική το να γεννηθεί κάποιος με αλμπινισμό είναι κατάρα. Με λευκό δέρμα, λευκά μαλλιά και κόκκινα μάτια, οι Αλμπίνοι ξεχωρίζουν έντονα ανάμεσα στον μαύρο πληθυσμό. Οι αλμπίνοι της τανζανίας ονομάζονται στα σουαχίλι, ζέρου ζέρου, δηλαδή λευκά φαντάσματα και είναι θύματα ριζωμένων προλήψεων εδώ και πολλούς αιώνες. Θεωρούνται φορείς υπερφυσικών δυνάμεων γι αυτό σφαγιάζονται η ακρωτηριάζονται για να χρησιμοποιηθούν τα μέλη τους στην παρασκευή φίλτρων και στην κατασκευή φυλαχτών από αφρικανούς μάγους που υπόσχονται καλή τύχη, υγεία και πλούτη. Έτσι τανζανοί επιχειρηματίες πληρώνουν αδρά αναζητώντας φυλακτά από μέλη αλμπίνων για να πάνε καλά οι δουλειές. Ψαράδες πληρώνουν για μερικές τρίχες αλμπίνων που θα τις πλέξουν στα δίχτυα τους και θα έχουν καλή ψαριά, στα έγκατα της γης οι χρυσωρύχοι, που ζουν με ένα δολάριο τη ημέρα, ραντίζουν το χώμα με αίμα Αλμπίνου για να βρουν χρυσό. Οι χωρικοί πλένονται με ένα μείγμα από θρυμματισμένα κόκαλα Αλμπίνου για να έχουν καλή σοδειά ενώ φορείς του έιτζ πιστεύουν ότι αν βιάσουν ένα κορίτσι αλμπίνο θα θεραπευθούν. Απίστευτα πράγματα που όμως εν έτη 2013 είναι η θλιβερή πραγματικότητα του τρίτου κόσμου.
Ο αλμπινισμός είναι μια εκ γενετής πάθηση που οφείλεται σε γονιδιακή βλάβη η οποία καθορίζει την σύνθεση της χρωστικής ουσίας μελανίνη. Επηρεάζει την όραση και την μυϊκή δύναμη και καθιστά το δέρμα ιδιαιτέρως ευαίσθητο. Οι αλμπίνοι πάσχουν από χρόνιες δερματοπάθειες με κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους. Ο μέσος όρος εμφάνισης είναι μία ανά 20.000 γεννήσεις παγκοσμίως ενώ στην τανζανία είναι μία ανά 2.000 γεννήσεις. Γι αυτό εκεί υπάρχουν περίπου 400.000  ενώ  ο συνολικός πληθυσμός των αλμπίνων φτάνει τα 40 εκατομμύρια και βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η πλειοψηφία των κατοίκων ζει με 2 δολάρια την ημέρα, αλλά ο μακάβριος τιμοκατάλογος με μέλη, τρίχες, κόκαλα και αίμα ξεκινά από τα 2.000 δολάρια και φτάνει έως και 100 χιλ για ένα πλήρες σετ ανθρώπινων οργάνων. Αυτός ο ιδιότυπος ρατσισμός, είναι ποτισμένος με νοσηρές δεισιδαιμονίες και έχει απλωθεί στην Αφρική. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια της λευκοπάθειας δέχονται καθημερινά επιθέσεις με τα περισσότερα περιστατικά να συμβαίνουν στην Τανζανία, στο Μπουρουντί, στη ζιμπάμπουε, τη ρουάντα, το μαλάουι και το κογκό. Τα άτομα αυτά αποτελούν στόχο οργανωμένων συμμοριών που θησαυρίζουν εδώ και δεκαετίες. Έως σήμερα έχουν σκοτωθεί δεκάδες αλμπίνοι, μεταξύ αυτών και παιδιά, και έχουν ακρωτηριαστεί εκατοντάδες.
Παλαιότερα οι αλμπίνοι θεωρούνταν αθάνατοι, και οι οικογένειές τους, όταν πέθαιναν τους έθαβαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ώστε να μην δει κανείς το νεκρό. Στα χωριά, όταν μια οικογένεια αποκτούσε ένα παιδί Αλμπίνο, το έπνιγε αμέσως μετά τη γέννα. Τελικά την άνοιξη του 2007 μια ομάδα από  15.000 «μάγους-γιατρούς» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή διέδωσαν ότι τα μέλη του σώματος των Αλμπίνων φέρνουν καλή τύχη και πλούτο όταν χρησιμοποιούνται ως υλικό της μαύρης μαγείας. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν μόνο άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό αλλά και ζώα. 
Η άμεση και σκληρή τιμωρία των υπευθύνων σε συνδυασμό με την ενημέρωση και την μόρφωση των κατοίκων, μπορεί να ευαισθητοποιήσει τις κοινωνίες για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των αλμπίνων, γιατί και αυτοί είναι άνθρωποι και θέλουν σεβασμό.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου