Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ

Ως φυσική συνέπεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα είναι και η περιβαλλοντικές ρύπανση αφού όλο και περισσότεροι ανάβουν πλέον το τζάκι τους ή την ξυλόσομπα όχι για συντροφιά όπως παλιά, αλλά για να ζεσταθούν λόγω της απρόσιτης τιμής του πετρελαίου που έγινε απαγορευτική. Το νέο νέφος που καλύπτει εδώ και δύο μήνες από τις απογευματινές κυρίως ώρες τις γειτονιές της Αθήνας, έχει κάνει την ατμόσφαιρα σε όλη την Αττική, αποπνικτική. Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για την περίφημη «αιθαλομίχλη» την ρύπανση δηλαδή που προκαλούν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που εκπέμπουν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Ένα φαινόμενο αρκετά επικίνδυνο που όταν εμφανίστηκε στο Λονδίνο το 1952, ο καπνός κάλυψε για πέντε ολόκληρες ημέρες την πόλη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 4.000 πολίτες, και αμέτρητοι άλλοι να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.
5 Δεκεμβρίου 1952. Η ορατότητα, όπως βλέπετε και στο βίντεο ντοκουμέντο της εποχής, ήταν αδύνατη ακόμα και για τους πεζούς. Η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας είχε πνιγεί από του καπνούς. Λόγω του κρύου και των έντονων χιονοπτώσεων, οι Λονδρέζοι καίνε μεγάλες ποσότητες ξύλων στα τζάκια και τεράστιες ποσότητες καπνού εκλύονται στον ουρανό. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς ο καπνός θα διασκορπιζόταν στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο ξαφνικά  σχηματίστηκε ένας αντικυκλώνας που μετατράπηκε σε θανάσιμη παγίδα για τους κατοίκους. Ο αντικυκλώνας έσπρωχνε τον αέρα προς τα κάτω θερμαίνοντάς τον με αποτέλεσμα να παγιδεύεται ο ζεστός καπνός που έβγαινε από τις καμινάδες. Σε συνδυασμό με άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως η ηλιοφάνεια και οι υγροί άνεμοι, δημιουργήθηκε ένα στρώμα αιθαλομίχλης ύψους 200 μέτρων, ενώ απελευθερώθηκαν τόνοι σωματιδίων, διοξειδίου του άνθρακα, υδροχλωρικού οξέως και φθοριούχων συστατικών. Η εθνική τραγωδία με τους 4.000 θανάτους οδήγησε την βρετανική κυβέρνηση στην απαγόρευση λειτουργίας των τζακιών μέσα στην πόλη με τη Νομοθετική Πράξη περί Καθαρού Αέρα όπως έμεινε στην ιστορία.
η αιθαλομίχλη λοιπόν, είναι ένα είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από μείγμα καπνού και ομίχλης στον αέρα. Το μείγμα αυτό περιέχει επιβλαβή σωματίδια τα οποία αν μείνουν για πολύ καιρό πάνω από μια περιοχή προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρδιοπάθειες. Ο κόσμος μπορεί να γύρισε την πλάτη στο πετρέλαιο και να στράφηκε στη φωτιά μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στην ακρίβεια, βρέθηκε όμως μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα που απειλεί την υγεία του. Η αιθαλομίχλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Η εκτίμηση είναι ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

οι ειδικοί προτείνουν να μην αφήνουμε απλωμένα ρούχα εκτός οικιών τις βραδινές ώρες καθώς η χαρακτηριστική μυρωδιά που κατακλύζει την ατμόσφαιρα, εγκαθίσταται στα ρούχα με αποτέλεσμα να τα «ποτίζει» και να φεύγει δύσκολα με εκ νέου πλύσιμο. Επιπλέον τα ρούχα αυτά επιβαρύνουν την αναπνευστική λειτουργία ατόμων που ήδη ταλαιπωρούνται από αλλεργίες και δυσλειτουργίες στο αναπνευστικό τους σύστημα. Οι πνευμονολόγοι μας προτρέπουν να κλείνουμε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα ούτως ώστε να μην εισχωρούν οι οσμές στο εσωτερικό των σπιτιών. Κανένας βέβαια δεν λέει στον κόσμο με ποιο τρόπο να ζεσταθεί αφού εκτός από το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης και η ΔΕΗ επέβαλε ήδη αυξήσεις στα τιμολόγια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου