Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ε.Λ.ΤΖΕΙΜΣ, Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΩΝ 50 ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΚΡΙ

Η Αναστάζια Στιλ είναι μια φοιτήτρια Λογοτεχνίας, άπειρη στις σχέσεις και στον έρωτα, αλλά έτοιμη να δοθεί ανεπιφύλακτα στον πρώτο άνδρα που θα τη συναρπάσει. Και αυτό το ραντεβού στα τυφλά γίνεται όταν η κοπέλα παίρνει συνέντευξη από τον 27χρονο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι για λογαριασμό της εφημερίδας του πανεπιστημίου της. Εκείνος είναι πανέμορφος, δισεκατομμυριούχος και μυστηριώδης. Η Αναστάζια γοητεύεται χωρίς να γνωρίζει ότι ο Κρίστιαν έχει περίεργα σαδομαζοχιστικά γούστα. Και όσο της λέει ότι πρέπει να προφυλαχθεί από εκείνον τόσο εκείνη δηλώνει διατεθειμένη να κάνει τα πάντα. Δεν διστάζει να υπογράψει μαζί του συμβόλαιο σεξουαλικής υποταγής, να γίνει δηλ. η «Υποτακτική» του .Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία του μεγαλύτερου εκδοτικού φαινομένου όλων των εποχών που έγραψε μια απλή νοικοκυρά από την Αγγλία και σπάει ταμία.

 Το απρόσμενο μπεστ σέλερ υπογράφεται από την 49χρονη Βρετανή Ερικα Λέοναρντ (Τζέιμς είναι το συγγραφικό της ψευδώνυμο), πρώην στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού, σύζυγος, νοικοκυρά και μητέρα δύο έφηβων αγοριών από το Μπρέντφορντ του Λονδίνου. Θεωρείται σήμερα η απόλυτη ιέρεια του «mommy porn», μιας νέας παγκόσμιας τάσης στην ερωτική λογοτεχνία. Η σαδομαζοχιστική, όπως έχει χαρακτηριστεί, τριλογία της, όπου η Αναστάζια μετατρέπεται προοδευτικά σε σεξουαλικό παιχνίδι του «διαστροφικού» Κρίστιαν, καταρρίπτει τα ρεκόρ της εκδοτικής αγοράς το ένα μετά το άλλο. Τα 3 βιβλία πωλούνται ταχύτερα από τον Κώδικα Ντα Βίντσι και τον Χάρι Πότερ. Έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε 40 χώρες, ενώ η Universal θα μεταφέρει το πρώτο μέρος της στον κινηματογράφο.


 Η συγγραφέας λέει ότι ξεκίνησε να γράφει για μια ιστορία εκούσιας σεξουαλικής υποδούλωσης ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση της μέσης ηλικίας. Μάλιστα έπλασε τους χαρακτήρες της βασισμένη στους ήρωες της βαμπιρικής τριλογίας του Λυκόφωτος. Ακόμη και αυτοί που υπερασπίζονται με σθένος την Τζέιμς, δηλαδή η πλειονότητα των αναγνωστών που είναι γυναίκες από την εφηβεία έως και τα 50, παραδέχονται ότι τα βιβλία είναι μάλλον «κακογραμμένα» με χαρακτήρες «καρικατούρες». Η συγγραφέας όμως δεν διεκδίκησε ποτέ δάφνες λογοτεχνικής ποιότητας, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι οι φαντασιώσεις είναι το καλύτερο γιατρικό για τη στρεσαρισμένη σύγχρονη γυναίκα. σκοπός της ήταν να διασκεδάσουν οι αναγνώστριές και να ξεχάσουν «τα πιάτα και την μπουγάδα» όπως λέει. Φαίνεται όμως ότι η επίδραση των παθημάτων της Αναστάζια από τον διαστροφικό Κρίστιαν ο οποίος δεν κάνει βήμα χωρίς τα σεξουαλικά του βοηθήματα, ώθησαν πάρα πολλές γυναίκες σε sex shop για την αγορά μαστιγίων και χειροπεδών. οι πωλήσεις έχουν εκτοξευτεί, ενώ η γκρίζα μεταξωτή γραβάτα που βρίσκεται στο εξώφυλλο του βιβλίου και με τη οποία ο σαδιστής Κρίστιαν δένει την Αναστάζια, έγινε ανάρπαστη.  


Οι φανατικές αναγνώστριες της τριλογίας, πιστεύουν ότι έχοντας στο κομοδίνο τους τα βιβλία της Τζέιμς επαναστατούν κατά του βαρετού, παραδοσιακού τρόπου ζωής τους. Όσον αφορά την ερωτική επαφή των δύο φύλων, το βιβλίο καταλήγει σε μία ισοπεδωτική εξίσωση: ο άντρας αποφασίζει, επιβάλει τις ορέξεις του, χρησιμοποιεί το γυναικείο σώμα και η γυναίκα υπακούει, αφήνεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη και να κακοποιηθεί.  Σύμφωνα με την Τζέιμς, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα έκανε μια γυναίκα προκειμένου να εξασφαλίσει έναν σύντροφο με εξουσία και χρήμα. Και εδώ ακριβώς είναι οι πολλές ενστάσεις από τους αντίπαλους της συγγραφέως. Το βιβλίο λένε προσβάλει τόσο τις γυναίκες που έχουν πραγματικά βιαστεί και κακοποιηθεί, όσο και τον σύγχρονο άντρα που απέχει πολύ από τον αρρωστημένο ήρωα της ιστορίας. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η τριλογία που διέσχισε τις ηπείρους και ακούμπησε όλα τα κοινωνικά στρώματα άλλαξε τον τρόπο αντιμετώπισης της έντυπης πορνογραφίας. Την έβγαλε από το περιθώριο των χυδαίων εξώφυλλων περιοδικών των περιπτέρων, και την έβαλε απενοχοποιημένη πια μέσα στα σπίτια. 
Η έρικα λέοναρντ απολαμβάνει σήμερα τα κέρδη της που φτάνουν τα 10 εκ. δολάρια και ήδη μετακόμισε στο νέο της σπίτι που έχει 7 υπνοδωμάτια, πισίνα και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.       





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου