Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ, ΤΟ ΙΝΔΑΛΜΑ

Μετά από 19 τίτλους, αμέτρητες στιγμές δόξας για 20 χρόνια και πάρα πολλά χρήματα, ήρθε το τέλος εποχής για τον μεγάλο ντέιβιντ μπέκαμ. Ο άνθρωπος που ότι αγγίζει γίνεται χρυσός πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την ενεργό δράση σε ηλικία 38 ετών πληγώνοντας εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους σε όλη την γη. Οι υπόλοιποι θαυμαστές του, κυρίως από το άλλο φύλο, θα συνεχίζουν να τον λατρεύουν μέσα από τα δεκάδες μμε που τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα και αναμεταδίδουν κάθε προσωπική ή οικογενειακή του στιγμή. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έγινε ο πρώτος μιας νέας κάστας ποδοσφαιριστών που κατάφερναν να είναι διάσημοι σταρ τόσο μέσα όσο κι έξω από το γήπεδο. Η εμπορική του αξία ανέβαινε διαρκώς όσο μάζευε τρόπαια, διακρίσεις, ρεκόρ και περιβραχιόνια. Οι εταιρίες που επένδυσαν διαφημιστικά επάνω του, θησαύρισαν. Όμως ο Μπέκαμ δεν έγινε τυχαία ο πιο αναγνωρίσιμος ποδοσφαιριστής παγκοσμίως λόγω της ομορφιά του. Είχε πάντα τη νοοτροπία του νικητή αλλά και ένα φαρμακερό πόδι που κάρφωνε τα φάουλ στο “γάμα” του τέρματος και έβγαζε τις πιο γλυκές σέντρες. ο μεγάλος Πελέ έχει δηλώσει πως ο μπεκς το καλύτερο πόδι που έχει δει ποτέ ο ποδοσφαιρικός κόσμος".
 "Ήθελα να αποχωρήσω στο υψηλότερο επίπεδο", δήλωσε ο Άγγλος μέσος, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Και έτσι έκλεισε την σπουδαία καριέρα του, πήρε το πρωτάθλημα με την παρί σεν ζερμέν στην Γαλλία και κρέμασε τα παπούτσια του. Αν και άρχισε την καριέρα του σε πολύ χαμηλούς τόνους και χωρίς να δίνει δικαιώματα, η σχέση του με το μέλος των Spice γκέρλς άλλαξε τα πάντα στην ζωή του. Το ζευγάρι μονοπώλησε τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά και το 1999 ένωσαν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου, σε μία τελετή για την οποία, μόνο για την υποδοχή υπήρχαν 437 υπάλληλοι. Ο πολυτελής βίος της βικτώριας και του ντέιβιντ με τα 4 παιδιά τους σε πανάκριβες βίλες και εντυπωσιακά αμάξια τον έχρισαν διεθνές sex symbol και στόχο των απανταχού paparazzi. Η μετακίνησή του στην Ισπανία για την ρεάλ μαδρίτης και μετά στην Καλιφόρνια, ανέβασε την δημοτικότητά του σε πρωτόγνωρα επίπεδα για ποδοσφαιριστή. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, αποτέλεσε το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του αθλητισμού και αμείφθηκε γι' αυτό με τα ανάλογα συμβόλαια. Για χρόνια πρώτευε στις λίστες με τους ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες διαφημιστικές απολαβές. Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί: η βίλα του στο Χέρτ φορντ σιρ, το διαβόητο "Beckingham Palace" κόστισε 7.500.000 λίρες. Η έπαυλη δίπλα στο σπίτι του Τομ Κρουζ στια ΗΠΑ αγοράστηκε με 22.000.000 λίρες και η συνολική περιουσία του σήμερα υπολογίζεται σε 165.000.000 λίρες.
ο μπέκαμ άρχισε την αθλητική πορεία του στις ακαδημίες της Τότεναμ. Στα 15 του πήρε μεταγραφή στην Μπρίμσνταουν Ρόβερς, από όπου τον πήρε ο Άλεξ Φέργκιουσον  στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1991. Δόθηκε δανεικός σε μικρότερη ομάδα αλλά γρήγορα πήρε φανέλα βασικού. Το δεξί πόδι "διαβήτης" του Άγγλου μέσου ζάλιζε τους συμπατριώτες του που έβλεπαν στο πρόσωπο του την αναγέννηση του βρετανικού ποδοσφαίρου. Ο δεσμός και αργότερα ο γάμος με τη Βικτόρια Άνταμς, προκάλεσε τριγμούς στη σχέση του με τον προπονητή του. Τα προβλήματα κορυφώθηκαν το 2003 όταν μετά από την ήττα από την Άρσεναλ στο κύπελλο, ο Φέργκιουσον του πέταξε ένα παπούτσι και του έσκισε το φρύδι. Η απόφαση για "διαζύγιο" ήταν αναπόφευκτη. Επόμενος σταθμός του ντέιβιντ η ρεάλ μαδρίτης με 35.000.000 ευρώ. Το 2007 μετακινήθηκε στο Λος Άντζελες για λογαριασμό των Γκάλαξι. Δόθηκε δανεικός για λίγους μήνες στην ιταλική μίλαν, και τον Μάρτιο του 2012, μετά από 5 χρόνια στις ΗΠΑ και δύο πρωταθλήματα, αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του. Η Παρί Σεν Ζερμέν του προσέφερε συμβόλαιο, οι αποδοχές του οποίου παραχωρήθηκαν σε ίδρυμα για παιδιά.
Σε 718 αγώνες που έχει δώσει σε διασυλλογικό επίπεδο ο μπέκαμ έχει σημειώσει 129 γκολ και έχει κατακτήσει όλα τα τρόπαια σε αγγλία, ισπανία, ηπα και γαλλία. Εκτός από πλουσιοπάροχα συμβόλαια, όμως γνώριζε πολύ καλά να υπογράφει και επιταγές για φιλανθρωπικούς σκοπούς και τώρα αναμένεται να συνεχίσει τα καθήκοντά του ως πρεσβευτής διαφόρων οργανισμών όπως της Unicef. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου