Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΜΑΝΟΛΟ ΜΠΛΑΝΙΚ ΚΑΙ ΤΑ ..ΧΡΥΣΑ ΓΟΒΑΚΙΑ ΤΟΥ

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ίσως το μυστικό του διάσημου σχεδιαστή παπουτσιών, να είναι ένα: ότι τα κάνει όλα μόνος του! Ο Μανόλο Μπλάνικ ακόμη και σήμερα στα 70 του, σχεδιάζει μόνος του τα κορυφαία γυναικεία παπούτσια. Ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια με ένα πέδιλο από πράσινο δέρμα και μακριά κορδόνια τα οποία είχαν στο τελείωμα τους λεπτά φύλλα και 2 κόκκινα κεράσια. Έτσι άρχισε να τραβά κοντά του τις θεές των 70΄ς. Η μπιάνκα τζάγκερ, η αντζέλικα χιούστον, η ράκελ γουέλς προτιμούσαν όλες τις γόβες του μπλάνικ. Η μαντόνα είχε πει στα μέσα του 90 ότι ένα ζευγάρι του μανόλο μπλάνικ είναι καλύτερο και από το σεξ. Κάπως έτσι ο πρίγκιπας με τα χρυσά γοβάκια όπως τον αποκάλεσαν, έχτισε μία τεράστια καριέρα γιατί τα σχέδια του, μπότες, πέδιλα ή κλειστά παπούτσια με τακούνι, προκαλούν τον πόθο των γυναικών.


Ο Ισπανός Manuel Blahnik Rodríguez γεννήθηκε σε μία φυτεία μπανανιάς στα Κανάρια νησιά στις 27 Νοεμβρίου του 1942. Η πρώτη που του δίδαξε πώς να φτιάχνει τις εσπαντρίγιες ήταν η μητέρα του. Ο πατέρας Blahnik ονειρευόταν πως ο γιος του θα γίνει διπλωμάτης και γι’ αυτό τον έστειλε για σπουδές στη Γενεύη. Σπούδασε λογοτεχνία και μετά πήγε στο Παρίσι. Αποφάσισε να γίνει σκηνογράφος και ξεκίνησε να δουλεύει στη μπουτίκ Zapata και να γράφει στην ιταλική Vogue. Δημοσιογράφησε για ένα διάστημα στην Sunday Times, εποχή που γνώρισε τον Πικάσο και τον διάσημο φωτογράφο Eric Boman. Ο Πικάσο τον γνώρισε με τους ανθρώπους της αμερικανικής Vogue, εκείνοι είδαν τα εκπληκτικά του σχέδια με τα παπούτσια και εντυπωσιάστηκαν. ο Μανόλο άρχισε να επισκέπτεται τεχνίτες παπουτσιών, εργοστάσια υποδημάτων, ακόμη και τσαγκάρηδες ώστε να μάθει την τέχνη τους. Το 1971 σχεδίασε το πρώτο ζευγάρι παπούτσια και ήταν για άνδρες. Λίγο αργότερα κι ενώ ήταν στη μόδα οι πλατφόρμες, εκείνος έκανε την διαφορά με τα στιλέτα Blahnik. Έφτιαξε την επιχείρηση του με δανεικά 2.000 λίρες από φίλους του.
Το μυστικό της επιτυχίας του είναι τα πολύ άνετα 12ποντα τακούνια στιλέτο με τα οποία δίνει απάντηση στον διάσημο ανταγωνιστή του κριστιάν λουμπουτέν. Ο Γάλλος λέει ότι δεν μπορείς να δημιουργείς άνετα παπούτσια πάνω σε ψηλά τακούνια σε αντίθεση με τον Ισπανό που υπολόγισε το σημείο που πέφτει το βάρος της πίεσης του ποδιού και εκεί τοποθέτησε τα τακούνια του. αν το τακούνι ξεφύγει μισό χιλιοστό από το σημείο τότε το παπούτσι είναι αποτυχημένο, υποστηρίζει ο δημιουργός. Η νικόλ κίντμαν, η ριάνα, η βικτόρια μπέκαμ και πολλές άλλες είναι σήμερα διάσημες πελάτισσες του που φορούν πάντα τις γόβες του μπλάνικ στις επίσημες εμφανίσεις τους.
ο ισπανός σχεδιαστής δεν έκανε ποτέ του υπερβάσεις. Ακόμη και σήμερα δουλεύει μόνος του χωρίς βοηθούς και μαθητευόμενους. Ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό να πουλήσει την εταιρεία του παρά τις πιέσεις που δέχεται από μεγάλους οίκους μόδας. Προτιμά να σχεδιάζει και να πουλά τα παπούτσια του στην μικρή μπουτίκ στο Λονδίνο και στην δεύτερη που διατηρεί στη Νέα Υόρκη. Από την αρχή της καριέρας του ακολουθεί τα ίδια βήματα. Σχεδιάζει το παπούτσι, σκαλίζει σε ξύλο το σχήμα του τακουνιού, και μετά φτιάχνει το υπόλοιπο σχήμα του παπουτσιού. Στην συνέχεια το παραδίδει σε εργάτες χειροποίητων παπουτσιών στο Μιλάνο και το τελειοποιούν. Τελευταίο του εγχείρημα είναι να δημιουργήσει το τακούνι που δεν θα σπάει γι αυτό και προσθέτει μεταλλικά μέρη στα τακούνια ώστε να γίνουν άθραυστα.          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου