Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΜΑΙΜΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΚΩΝ!

Τον λένε τζοβάνι ντι στέφανο, μετείχε στην ομάδα των συνηγόρων του Σαντάμ Χουσείν και ήταν στο νομικό τιμ του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο τελευταίος μάλιστα του απένειμε τιμητικό δίπλωμα νομικής από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου το 1993. Ο ντι στέφανο ισχυριζόταν μάλιστα ότι ήταν σε επαφή με το, νεκρό σήμερα, ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Κι όμως ο δικηγόρος του διαβόλου όπως τον αποκαλούν, δεν είχε κανένα πτυχίο και φυσικά δεν ήταν εγγεγραμμένος σε δικηγορικούς συλλόγους, ούτε στην Ιταλία, ούτε στη Βρετανία όπου έμενε και είχε πάρει την υπηκοότητα.
Η ιστορία του θυμίζει την ταινία πιάσε με αν μπορείς με τον τετραπέρατο λεονάρντο ντι κάπριο στον ρόλο του άνθρωπου που άλλαζε συνέχεια ταυτότητα και επαγγέλματα. Ο Ντι στέφανο υποδυόταν με μεγάλη επιτυχία τον δικηγόρο και υπερασπιζόταν όλους τους εγκληματίες και τους πολιτικούς που κανείς δεν ήθελε να υπερασπιστεί, φυσικά με το ανάλογο αντίτιμο. Τώρα, 2 χρόνια μετά τη σύλληψή του στην Ισπανία, ο ιταλικής καταγωγής μαιμού δικηγόρος, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο και για τις 25 κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί από το 2001 μέχρι το 2011. Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλακή για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αρχικά ισχυριζόταν ότι διέθετε πτυχίο νομικής όμως στη συνέχεια είπε ότι είναι "αυτοδίδακτος΄΄ και απόκτησε ξαφνικά την ικανότητα να υπερασπίζεται πελάτες. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 58χρονος εξαπατούσε τους κατηγορούμενους  χρεώνοντάς εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες του, αφού τους παρουσιαζόταν ως δικηγόρος χωρίς όμως να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στην «επαγγελματική» του σταδιοδρομία περιλαμβάνονται σχέσεις με όλα τα ηχηρά ονόματα που κάθισαν στο εδώλιο μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο διαβόητος σέρβος παραστρατιωτικός ραζνάτοβιτς γνωστός ως Αρκάν και ο «χημικός Αλί» ξάδερφος του σαντάμ και υπεύθυνος για χιλιάδες δολοφονίες.
 Ο Ντι Στέφανο κατάφερε επίσης να αποφυλακίσει το 2002 έναν κατά συρροή δολοφόνο ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει για τον εαυτό του πως θα υπερασπιζόταν ακόμη και τον Αδόλφο Χίτλερ ή τον σατανά. Συνελήφθη στην Ισπανία τον Φεβρουάριο του 2011, αφού σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, παραδέχτηκε ότι είχε καταχραστεί και 180.000 ευρώ που είχαν δοθεί ως αποζημίωση σε έναν πελάτη του ο οποίος ακρωτηριάστηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Εξήγησε επίσης ότι αποφάσισε να στραφεί προς τη δικηγορία μετά την πρώτη του καταδίκη, τη δεκαετία του 1970, επειδή είχε κλέψει την πιστωτική κάρτα του πατέρα του. Έκρινε στα 23 του χρόνια ότι ο συνήγορός του ήταν "ανίκανος" και ότι ο ίδιος θα τα κατάφερνε καλύτερα.


Γεννημένος το 1955 στην νότια Ιταλία, ο Τζιοβάνι μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα του στη Βρετανία σε ηλικία 6 ετών για να βρουν τον πατέρα του που εργαζόταν σε εργοστάσιο παπουτσιών. Μετά τη φοίτησή του σε διάφορα σχολεία της περιοχής ξεκίνησε η καριέρα του ως απατεώνας. Από το 1975 μέχρι το 1986 καταδικάστηκε 4 φορές για απάτη εκτίοντας ποινή φυλάκισης 8,5 ετών. Στη δίκη του το 1986 ανέφερε για πρώτη φορά ότι είναι κάτοχος πτυχίου της Νομικής σχολής του Κέιμπριτζ, κάτι που αργότερα αποδείχθηκε ψέμα. Ο Ντι Στέφανο άφησε τη Μεγάλη Βρετανία το 1989 και το 92 εμφανίστηκε στη Ρώμη, όπου άνοιξε δικηγορικό γραφείο. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το 2004 όταν ο ντι στέφανο δέχτηκε να  εμφανίσει την ζωή του σε ντοκιμαντέρ του BBC και έτσι μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου