Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΡΕΙΣ ΦΟΝΟΙ, Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο Robert Durst είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν έχεις λεφτά, όλα είναι πιθανά. Ο γιος του μεγιστάνα των ακινήτων Seymour Durst ενοχοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1982, όταν η γυναίκα του Kέιτι εξαφανίστηκε ξαφνικά από προσώπου γης. Η υπόθεση άνοιξε και πάλι το 2000, όταν η φίλη του Robert, Susan Berman, βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της μία μέρα πριν καταθέσει στο δικαστήριο για την εξαφάνιση της Kέιτι. Ένα χρόνο μετά μέλη του σώματος του ηλικιωμένου γείτονά του ντερστ βρέθηκαν να επιπλέουν σε ποτάμι και ο εκατομμυριούχος κατηγορήθηκε ξανά για φόνο, για Τρίτη φορά.
Η υπόθεση του γόνου της πλούσιας νεοϋορκέζικης δυναστείας που απασχολεί εδώ και 30 χρόνια την αμερικανική κοινή γνώμη έγινε και ταινία. Την τραγική ιστορία του ζεύγους και την κάθοδο του Ντερστ στην παράνοια εξιστορεί η "Μοιραία σχέση" με τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Κίρστεν Ντανστ στους πρώτους ρόλους. 
Η υπόθεση της νεαρής Κέιτι αποτελεί έως σήμερα ένα μυστήριο που δεν λύθηκε ενώ στην προσπάθειά τους να συνθέσουν το ψυχολογικό πορτρέτο του Ντερστ, οι συντελεστές της ταινίας απευθύνθηκαν και στον ίδιο. Βρήκαν όμως κλειστή την πόρτα του, αλλά ανοιχτές των γειτόνων του, όπως και ερευνητών και εισαγγελέων. «Αν κάτι μου συμβεί, μην τον αφήσετε να τη γλιτώσει". Η Κέιτι Ντερστ πριν από την εξαφάνισή της ανησυχούσε για τη ζωή της ζιατί ο κάποτε ευτυχισμένος γάμος της με τον Ρόμπερτ Ντερστ είχε εξελιχθεί σε ζωντανό εφιάλτη. Το αγόρι που ερωτεύτηκε, είχε μεταμορφωθεί σε έναν ψυχικά διαταραγμένο άντρα που την κακοποιούσε. Μέχρι που μια μέρα εκείνη χάθηκε για πάντα και εκείνος συνέχισε να ζει ανενόχλητος.
την πρώτη φορά ο μεγαλομεσίτης συνελήφθη τυχαία στη Πενσυλβανία όταν προσπάθησε να κλέψει ένα σάντουιτς αν και είχε 500 δολάρια στην τσέπη του. Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το νοικιασμένο αυτοκίνητο του, βρήκαν 37.000 δολάρια, δύο όπλα και μαριχουάνα. Όταν κατηγορήθηκε για τις δολοφονίες  προσέλαβε τους καλύτερους δικηγόρους και τελικά  αθωώθηκε για τις υποθέσεις φόνου, ενώ καταδικάστηκε μόνο για αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων μόνο σε 9 μήνες φυλάκιση. Στο παρασκήνιο οι ισχυροί Ντερστ κινούσαν τα νήματα με ηθικό αυτουργό τον πατριάρχη της οικογένειας που κάλυπτε τα εγκλήματα του λαβωμένου από την αυτοκτονία της μητέρας του, Ρόμπερτ. Την έχασε στα 7 του χρόνια το 1950 και οι γιατροί διαπίστωσαν από τότε ότι η "βαθιά οργή" του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως η σχιζοφρένεια. Το 1973 παντρεύτηκε την Kathleen McCormack, κέιτι όπως την φώναζε. 
Εξαφανίστηκε το 1982 και 18 χρόνια μετά, στις 24 Δεκεμβρίου 2000 η Susan Berman φίλη του ντερστ που γνώριζε πολλά για την εξαφάνιση της κέιτι βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της στην California. Ο Durst μετακόμισε στο Τέξας το 2000 και άρχισε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα για να μην αναγνωρίζεται. Το 2001 συνελήφθη ξανά όταν βρέθηκε σε ποτάμι διαμελισμένος ο γείτονας του Morris μπλακ, αλλά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση. Το 2003 οδηγήθηκε σε δίκη για τη δολοφονία και ισχυρίστηκε ότι ήταν σε αυτοάμυνα ενώ βρέθηκαν τα πειστήρια του φόνου, δύο πριόνια και ένα τσεκούρι. Τελικά και αυτή την φορά το δικαστήριο τον αθώωσε. Το 2004 ο Durst ομολόγησε την ενοχή του για φορολογικές παραβάσεις και χειραγώγηση μετοχών και του επεβλήθη ποινή πέντε ετών με αναστολή. Τον Δεκέμβριο του 2005 παραβίασε τους όρους της αναστολής του, και επέστρεψε στη φυλακή. Ελευθερώθηκε την 1η Μαρτίου 2006 και από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος, στη συνείδηση του κόσμου όμως είναι πάντα ένοχος για τρία φονικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου