Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΟΞΥΑ, Ο ΕΜΙΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Μετά τον Σκορπιό της οικογένειας Ωνάση, το νησί των Πικάσο στους Πεταλιούς και τη Σπετσοπούλα της οικογένειας Νιάρχου ένας ακόμη ελληνικός νησιωτικός παράδεισος θα αποκτήσει διάσημο ιδιοκτήτη και μάλιστα πάρα πολύ πλούσιο. Ο εμίρης του Κατάρ επέστρεψε και συνέχισε να κάνει αυτό που του αρέσει περισσότερο. Να αγοράζει δηλαδή ότι θέλει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Βλέπετε έχει αυτήν την πολυτέλεια αφού πάνω από 100 δις δολάρια λιμνάζουν στον λογαριασμό του και διατίθενται για επενδύσεις. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, ο ζάμπλουτος Χαλίφα Αλ Θάνι, κατάφερε να πείσει τους ιδιοκτήτες του νησιού Οξιά να το πουλήσουν έναντι 5 εκατ. ευρώ. Ιδιοκτήτης του νησιού είναι η οικογένεια Σταμούλη, μία από τις πλουσιότερες οικογένειες ομογενών Ελλήνων.


Ο ζάπλουτος εμίρης είναι γνωστός λάτρης της Ελλάδας και την επισκέπτεται συχνά, ειδικά τα Ιόνια νησιά, και η νέα του κατάκτηση προσφέρεται για τη δημιουργία πολυτελών εξοχικών σε μια περιοχή που θεωρείται από τις ομορφότερες της μεσογείου. Το μικρό νησί του Ιουνίου Πελάγους, η Οξιά έχει συνολική επιφάνεια 4.320 στρέμματα και βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Σάμης-Πάτρα και ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, έξω από την Ιθάκη. Πρόκειται για έναν καταπράσινο επίγειο παράδεισο ο οποίος καλύπτεται από πεύκα και διαθέτει τρεις παραλίες με άμμο. Το βόρειο τμήμα του έχει υψόμετρο πάνω από 430 μέτρα, ενώ το νοτιοανατολικό είναι αυτό που μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα.


 Αφεντικό της πρώην πια ιδιοκτήτριας οικογένειας είναι ο Χάρης Σταμούλης ενώ για στηρίγματα του έχει την μητέρα του Ελένη και την αδερφή του Μελίνα. Ο πατέρας τους, Σπύρος Σταμούλης, ηπειρώτης στην καταγωγή, έφτασε στην Αυστραλία σε ηλικία 12 ετών και έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία. Δραστηριοποιήθηκε αρχικά  στον χώρο των ακινήτων, των αναψυκτικών αλλά και των ΜΜΕ, με ραδιοφωνικό σταθμό και εφημερίδα στην Αυστραλία. Το 2004 η οικογένεια πούλησε την επιχείρηση αναψυκτικών και επένδυσε τα χρήματα στα ακίνητα και το ρίαλ εστέιτ. Ο Σπύρος Σταμούλης πέθανε το 2007 έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο στα 69 του χρόνια, αφού όμως πρώτα είχε καταφέρει να δημιουργήσει το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης. Στο φουαγιέ είναι κρεμασμένο ένα πορτρέτο της κόρης του Ναυσικάς, που πέθανε σε ηλικία 24 ετών, ένα γεγονός που συντέλεσε ιδιαίτερα, στη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Έκτοτε μετονόμασε μάλιστα την οξιά σε νήσο Ναυσικά.  

Ο Χάρης και η Μελίνα Σταμούλη είναι σήμερα οι τέταρτοι πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας με μια περιουσία που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολ. Πρόσφατα ο Χάρης Σταμούλης προχώρησε στην αγορά του ακριβότερου σπιτιού στην ιστορία της Μελβούρνης, στην περιοχή Τουράκ με 25 εκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλος έχει αναπτύξει επίσης μεγάλο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων έκτασης 30.000 τ.μ. στο Σάουθ Γιάρα της Μελβούρνης ενώ στα σχέδιά του είναι η ανάπτυξη μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο νέος ιδιοκτήτης της οξιάς , εμίρης αλ θάνι, που ανέλαβε σε ηλικία 44 ετών την εξουσία το  1995, με ένα «βελούδινο» πραξικόπημα κατά του πατέρα του, έχει τρεις συζύγους και 24 παιδιά και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι «μυρίζεται» σε όλο τον κόσμο τις καλές «business». 
Ο αρχηγός του κρατιδίου του κατάρ με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, επενδύει σε ακίνητα, τουρισμό, ενέργεια, τράπεζες και υποδομές σε όλο το κόσμο. Μένει τώρα να δούμε τα σχέδια του για τη νήσο οξιά αφού η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα ΝΑΤURA και θεωρείται υγρότοπος διεθνούς σημασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου