Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΜΑΡΙΑΝ ΦΕΙΘΦΟΥΛ ΚΑΙ Η ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΑΓΚΕΡ

Μάριαν Φέιθφουλ Η γυναίκα που, όπως λέει, κατέστρεψε ο μικ Τζάγκερ είναι πια 66 χρόνων, μόνη, απένταρη αλλά ακόμη ερωτευμένη μαζί του. Από τις δεκάδες όμορφες παρουσίες που πέρασαν από το «καταραμένο» κρεβάτι του Μικ Τζάγκερ, την χειρότερη μοίρα την είχε εκείνη αφού σήμερα αναγκάζεται να ψάχνει για δουλειά στις πιο απόμερες γωνιές της Ευρώπης. Ένας άγγελος με μεγάλο στήθος, έτσι είχε χαρακτηρίσει την 18χρονη Μάριαν ο τζάγκερ όταν την είχε δει να χορεύει σε ένα Λονδρέζικο club. Δυο χρόνια αργότερα την είχε στο κρεβάτι του, αφού πρώτα εκείνη είχε περάσει από τα αντίστοιχα των Μπρίαν Τζόουνς και Κιθ Ρίτσαρντς. 
Η κόρη βρετανού κατασκόπου και μιας ξεπεσμένης ουγγαρέζας αριστοκράτισσας, τον τελευταίο χρόνο μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα πάνω από το δημοτικό θέατρο της Αυστριακής πόλης Λιντζ, στο οποίο εμφανίζεται ως τραγουδίστρια του τοπικού μπαλέτου. Ο κόσμος την αγαπά, υπογράφει αυτόγραφα, και έχει γίνει μέρος της κοινότητας. Σήμερα δηλώνει ότι έχει τελειώσει με το σεξ όπως άλλωστε και με τα ναρκωτικά και επιθυμεί να ζήσει με ηρεμία. Κι όμως η γυναίκα αυτή είναι ακόμη αθεράπευτα ερωτευμένη με τον Μικ Τζάγκερ. Ακόμη και αν η μοναδική φορά που έχουν μιλήσει τα τελευταία 35 χρόνια ήταν όταν την πήρε τηλέφωνο για να δει πως είναι μετά την μαστεκτομή που έκανε εξαιτίας του καρκίνου σε γαλλικό νοσοκομείο το 2009.
Η μάριαν εγκατέλειψε τον σύζυγο της τζον ντανμπαρ και πήρε τον νεογέννητο γιο της για να πάει στο σπίτι του μικ.  Η σχέση τους κράτησε συνολικά 4 χρόνια, 1963 με 67, με την Μάριαν στο διάστημα αυτό να κάνει δυο απόπειρες αυτοκτονίας και να έχει και μια αποβολή. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα -κατά την ίδια- της περιβόητης αστυνομικής επιδρομής στο εξοχικό του Κιθ Ρίτσαρντς. Τότε που οι αστυνομικοί την βρήκαν γυμνή στο σαλόνι του σπιτιού, με ένα γούνινο χαλί στους ώμους, το οποίο και άφησε να πέσει, λέγοντας τους «Ψάξτε με». Τότε ακριβώς καταστράφηκε η φήμη της. Τα επόμενα χρόνια κύλισαν ανάμεσα σε αποτυχημένες σχέσεις και γάμους και ιστορίες για την εξάρτησή της από την ηρωίνη. Υπέφερε από νευρική ανορεξία και μπήκε τελικά σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Έπεσε σε κώμα μετά από χρήση ναρκωτικών για 6 ημέρες και φυσικά η προσωπική της ζωή κατάφερε να επισκιάσει τον καλλιτεχνικό της βίο. Η βρετανίδα τραγουδίστρια που γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1946 στο Λονδίνο και οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν έξι χρόνων, υπήρξε μια ιδανική... αυτοκαταστροφική ροκεν-ρολ περσόνα, ενώ η πτώση της συνέπεσε με το τέλος της «αθωότητας» της δεκαετίας του ΄60.  
Η καριέρα της ως τραγουδίστρια τρεμόσβηνε πριν καλά καλά αρχίσει. Κάποιοι ρόλοι στον κινηματογράφο και το θέατρο, και τελικά ένα κορίτσι-παιχνίδι στα χέρια του Μικ Τζάγκερ την εποχή που οι Rolling Stones βάδιζαν προς τη μεγάλη επιτυχία. Ένα κορίτσι που έζησε μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μερικά χρόνια και  όταν ξέφυγε από τη σφαίρα επιρροής των Stones, ήταν ήδη μία ναρκομανής στους δρόμους του Λονδίνου.
κι όμως το σωτήριο για εκείνη έτος, 1979 αρχίζει η άνοδος και η μουσική της πορεία θα τη μετατρέψει σε μια απ τις πιο αξιοσέβαστες, δημιουργικές και πολυδιάστατες γυναίκες της ροκ ιστορίας. Οι σπουδαιότεροι μουσικοί θα επιδιώξουν να συνεργαστούν μαζί της και τελικά θα ηχογραφήσει αμέτρητα άλμπουμ. 
Τώρα το καθημερινό της πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα και πρωινό, μπάνιο, ανάγνωση εφημερίδων, μία βόλτα ή ένα τηλεφώνημα σε φίλους και το βράδυ δουλειά, εκεί στο μικρό δημοτικό θέατρο της Λιντζ στην Αυστρία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου