Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ

Ο μυστηριώδης θάνατος ενός ρώσου μεγιστάνα, οι πληροφορίες για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης από πράκτορες του Πούτιν, και μια φημολογούμενη σύλληψη του ζάπλουτου ρομάν αμπράμοβιτς συνθέτουν ένα κατασκοπευτικό, πολιτικό θρίλερ. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος μπορίς μπερεζόφσκι στην εποχή του Γέλτσιν ήταν παντοδύναμος, το δεξί του χέρι, συνέταιρος του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Όλα άλλαξαν μόλις ανέλαβε την εξουσία στην Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος τον κυνήγησε, του πήρε σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις και ο μπερεζόφσκι εξορίστηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Εκεί γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας όταν βρέθηκε νεκρός στην έπαυλη του στο Άσκοτ, μια πόλη 40 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου.
Πνιγμός από απαγχονισμό είναι η αιτία θανάτου του Μπερεζόφσκι σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, που πάντως δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται γι’ αυτοκτονία ή για δολοφονία. Η νεκροψία που διενεργήθηκε στον 67χρονο ρώσο αποκάλυψε ότι τα αίτια του θανάτου σχετίζονται με απαγχονισμό χωρίς όμως να υπάρχουν σημάδια πάλης πριν από το θάνατό του. Ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, ερευνητές ειδικευμένοι σε πυρηνικές, βιολογικές και χημικές απειλές έκαναν έρευνα αλλά σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία όλα ήταν καθαρά. 
Ο Μπερεζόφσκι ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Ρώσους επιχειρηματίες και ο θάνατος του σηματοδοτεί για αρκετούς το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Οι αντίπαλοι του, τον αποκάλεσαν «Ρασπούτιν» της μετά-σοβιετικής Ρωσίας. Ξεκίνησε ως πωλητής αυτοκινήτων, σε μια διαδρομή που πολλοί θα ζήλευαν, ως τα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής πολιτικής σκηνής. Σφοδρός πολέμιος του Κομμουνισμού και οικογενειακός φίλος του Μπόρις Γιέλτσιν. Επωφελήθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις κερδίζοντας φήμη αλλά και χρήμα, ενώ βοήθησε σημαντικά στην επανεκλογή του Γιέλτσιν μέσω του συγκροτήματος μέσων μαζικής ενημέρωσης που κατείχε. Για τις υπηρεσίες του ανταμείφθηκε από τον πρόεδρο με τη θέση του επικεφαλής στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. Από εκεί διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης με τους Τσετσένους αυτονομιστές αν και ακούστηκε η φήμη ότι τους πούλαγε οπλισμό. Αρχικά βοήθησε τον πούτιν και συνέβαλλε αποφασιστικά στην ανάδειξη του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην προεδρία της χώρας. Οι σχέσεις τους όμως διαταράχθηκαν. Το 2000 έφυγε για τη Βρετανία όπου του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο. Πίσω στη Μόσχα καταδικάστηκε ερήμην σε αρκετά χρόνια κάθειρξης για ξέπλυμα χρήματος και παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές.
και κάπου εδώ ξεκινά ο πόλεμος μέχρις εσχάτων με τον αμπράμοβιτς  ο οποίος ανήκει στη «νέα γενιά» των Ρώσων ολιγαρχών που μοίρασαν μεταξύ τους την δημόσια περιουσία μετά την αλλαγή φρουράς στο Κρεμλίνο. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι και 68ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο κέρδισε στα δικαστήρια τον πρώην συνέταιρό του Μπόρις Μπερεζόφσκι ο οποίος είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του διεκδικώντας 6 δισ. δολάρια διότι υποστήριζε πως τον εκφόβισε για να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία που είχαν αγοράσει μαζί αμέσως μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Κατείχαν την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Sibneft και την βιομηχανία αλουμινίου RUSAL.
Πάντως προκλήθηκε παγκοσμίως σάλος από τη φήμη που μετέδωσε ξένο τηλεοπτικό κανάλι πως ο Αμπράμοβιτς, συνελήφθη στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για το φόνο του Μπερεζόφκσι. Η φήμη διαψεύστηκε από τον δικηγόρο του Ρώσου μεγιστάνα αλλά και από το FBI. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου