Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΑΡΑΧ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Φαράχ Παχλαβί. Η τελευταία σύζυγος του σάχη του Ιράν, Ρεζά Παχλαβί, fashion icon της εποχής της, μητέρα του διαδόχου, αλλά και τραγική μητέρα δύο άλλων παιδιών που αυτοκτόνησαν. Η ζωή της σαν κινηματογραφική ταινία. Από φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής στην Γαλλία, έγινε αυτοκράτειρα του Ιράν συνδύασε την ευρωπαϊκή φινέτσα με τη αγνότητα της Aνατολής και απασχόλησε τα μέσα για 20 ολόκληρα χρόνια.
η φαράχ ντιμπά γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1938. Ο πατέρας της ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του πολιτικού προσωπικού του στρατού και η μητέρα της απόφοιτος της Ιταλικής Σχολής της Τεχεράνης. Η ίδια φοίτησε στο περίφημο γαλλόφωνο κολλέγιο της Τεχεράνης Ζαν Ντ Αρκ. Στα 18 της εγκατέλειψε το Ιράν για το Παρίσι όπου ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική. Tο 59 σε μια δεξίωση προς τιμήν του σάχη στην ιρανική πρεσβεία του Παρισιού, ο πρεσβευτής του παρουσίαζε μεταξύ άλλων μια νεαρή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. Τη δεσποινίδα Φαράχ Nτιμπά που ήταν μεγαλωμένη σαν πριγκίπισσα χωρίς να είναι. Ο 40χρονος αυτοκράτορας θαμπώθηκε από την ομορφιά της. O έρωτας δεν ήταν κεραυνοβόλος αλλά αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα που ένα μήνα μετά έγινε η επίσημη ανακοίνωση των αρραβώνων.
η φαράχ επισκέφθηκε τον διάσημο οίκο κομμωτικής της πόλης, το alon των αδελφών Kαριτά, οι οποίες έμελλε να δημιουργήσουν γι’ αυτήν ένα απλό χτένισμα με μικρή χωρίστρα στη μέση, που έγινε παγκόσμια μόδα εν μία νυκτί. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1959, το νυφικό της, σχεδιασμένο από τον Yβ Σαιν Λοράν –που τότε εργαζόταν στον οίκο Dior–, ήταν στολισμένο με παραδοσιακά περσικά μοτίβα κεντημένα με ασημένια κλωστή και στολισμένο με στρας και πέρλες. Ο Βαν Κλιφ ταξίδεψε μέχρι την Τεχεράνη για να φτιάξει το πρώτο στέμμα της πρώτης Ιρανής αυτοκράτειρας μιας και οι πολύτιμοι λίθοι από τα σεντούκια του κρατικού θησαυροφυλακίου απαγορευόταν να βγουν από την χώρα. 11 μήνες αργότερα γεννήθηκε ο διάδοχος του θρόνου ρεζά εξάλλου γι αυτό το λόγο ο σάχης είχε χωρίσει την Σοράγια που δεν τεκνοποιούσε. Στην πορεία η Φαράχ χάρισε στον Σάχη άλλα τρία παιδιά: τη Φαραχνάζ, τον Aλή Pεζά και τη Λεϊλά. 
Η φαράχ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του συζύγου της, ο οποίος της έδινε όλο και μεγαλύτερες ελευθερίες και αρμοδιότητες. Δεν ήταν τυχαίο που εκείνος την έχρισε αντιβασίλισσα μέχρι την ενηλικίωση του διαδόχου. Eίχαν λίγο προσωπικό χρόνο αλλά αλλά πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Αθλητικοί τύποι, έπαιζαν τένις, έτρεχαν με μηχανάκια, έκαναν ιππασία. Tους άρεσαν οι ίδιες ταινίες και πολλά βράδια έβλεπαν στο παλάτι κωμωδίες. Η Φαράχ ενσάρκωνε ένα διαφορετικό πρότυπο Ιρανής για τις γυναίκες της χώρας της. Δεν φορούσε ποτέ πέπλο, έραβε την γκαρνταρόμπα της σε διάσημους οίκους του Παρισιού αλλ΄ακια στον δικό μας ''Nikos and Takis'', μιλούσε άπταιστα γαλλικά, οδηγούσε, έπαιζε μπάσκετ και τένις σαν μανιακή και ενθάρρυνε τις συμπατριώτισσές της να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Εστίασε τις προσπάθειες της στην πάταξη του αναλφαβητισμού, στην βελτίωση της θέσης της γυναίκας, την προστασία των παιδιών και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.. 
όλα αυτά μέχρι το 1979 όταν ο Σάχης και η Φαράχ πήραν το δύσκολο δρόμο της εξορίας. H ισλαμική επανάσταση του Aγιατολάχ Xομεϊνί είχε πετύχει, ο Σάχης αρρώστησε από λευχαιμία και η Φαράχ ήταν απελπισμένη. Τον Iούλιο του 80 ο αυτοκράτορας απεβίωσε στο Kάιρο και τα μέλη της οικογένειάς του αυτοεξορίστηκαν στις ΗΠΑ. Το 2001 η κόρη Λεϊλά αυτοκτόνησε από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών χαπιών ενώ το 2011 αυτοπυροβολήθηκε ο μικρός γιός Αλί Ρεζά.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η περιουσία των Παχλαβί σήμερα φτάνει τα 15 δις δολάρια, ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία τους κατηγορεί ότι όταν εγκατέλειψαν το Ιράν πήραν 384 βαλίτσες γεμάτες κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας. Η οικογένεια κατέχει πολυτελή μέγαρα στην Γενεύη, τη Νάπολη, το Σαιν Μόριτς αλλά και ένα νησί στην Ισπανία. 
Η Φαράχ σήμερα ζει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Παρίσι, γράφει βιβλία και λατρεύει τις τρεις εγγονές της, τις πριγκίπισσες – κόρες του γιου της διαδόχου Ρεζά. Τους μιλά για την πατρίδα που δεν γνώρισαν ποτέ και τους μαθαίνει τι πρέπει να κάνει μία για να γίνει καλή βασίλισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου