Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΙΞ. ΜΙΑ ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ο Γερμανός Ιωάννης Φιξ ήρθε στην χώρα μας πριν από 162 χρόνια για να συναντήσει τον πατέρα του, αξιωματικό στην φρουρά του βασιλέως. Η δολοφονία του στρατιωτικού σε καρτέρι οδήγησε το νεαρό γιο του στην απόφαση να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Ήταν η εποχή που οι συμπατριώτες του Βαυαροί, δεν μπορούσαν να απολαύσουν το αγαπημένο τους ποτό, αφού ο ζύθος ήταν κάτι άγνωστο στην Ελλάδα και όλοι εδώ έπιναν μόνο κρασί. Έτσι σκέφτηκε να στήσει ένα μικρό ζυθοποιείο στο Ηράκλειο Αττικής και να ετοιμάσει την πρώτη μπίρα που φτιάχτηκε ποτέ στη χώρα μας!. 
Η πορεία του ξεκινάει το 1850 και 14 χρόνια μετά ο Φιξ πήρε από τον βασιλιά Όθωνα ένα τεράστιο δώρο: Το μονοπώλιο της παραγωγής μπίρας για έναν ολόκληρο αιώνα! Όπως ήταν λογικό, το προϊόν του είχε τεράστια απήχηση στους Βαυαρούς οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα μαζί με τη βασιλεία και τον Όθωνα. Απολάμβαναν ιδιαίτερα προνόμια αλλά δυσκολεύονταν να εγκλιματιστούν στις παράξενες συνθήκες ενός κράτους που μόλις άρχισε να οργανώνεται με ένα λαό που πέρασε 400 χρόνια σκλαβιάς..


Το όνομα Fix, αν και γερμανικό, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία μετά την απελευθέρωση. Το εργαστήριο στην Συγγρού από μικρό ζυθοποιείο μετατράπηκε σταδιακά σε μεγάλο, ατμοκίνητο εργοστάσιο. Ο φιξ έφερε τα πιο προηγμένα μηχανήματα από την πατρίδα του και η μπίρα άρχισε να γίνεται συνήθεια. Το 1900 ήρθε και το πρώτο μεγάλο της βραβείο, «χρυσό» στην έκθεση του Μιλάνου. Το 57 η διαφήμιση με την αλίκη βουγιουκλάκη απογειώνει την μπύρα και οι πωλήσεις ανεβαίνουν. Ο Ιωάννης Φιξ μεταστεγάζει τη μπιραρία του στο Κολωνάκι, για να βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Η επιτυχία είναι τεράστια και έτσι θα ανοίξει μια μεγαλύτερη μπιραρία στις πλαγιές του Αρδηττού, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Θα της δώσει το όνομα της γαλλικής πόλης Μετς, όπου οι Γερμανοί πέτυχαν ιστορική νίκη στον γαλλοπρωσικό πόλεμο. Από τότε, η γειτονιά αυτή της Αθήνας κουβαλάει το όνομα της μπιραρίας του Ιωάννη Φιξ.


Η επόμενη γενιά της οικογένειας Φιξ είναι ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη, Κάρολος, και οι δύο γιοι του στα επόμενα χρόνια και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε μια εντυπωσιακή εξέλιξη. Οι καινοτομίες δεν σταματούν ποτέ και το 1920 η Fix είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που δημιουργεί τεχνητό πάγο, ο Κάρολος Φιξ έφερε ψυκτικά μηχανήματα μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξή τους. 
Αμέσως μετά θα δημιουργήσει και βυνοποιείο, για να εκμεταλλεύεται την ελληνική παραγωγή κριθαριού και να μη φέρνει έτοιμη βύνη από έξω. Η δεκαετία του '60, όμως, φέρνει την αρχή του τέλους για την αυτοκρατορία. Οι Έλληνες έχουν πια εναλλακτική λύση αφού η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο της ολλανδικής Amstel στην ελληνική αγορά. Το μονοπώλιο της Fix έληξε το 1964 και ο έντονος ανταγωνισμός την οδηγεί σε μαρασμό. Το 1982 η εταιρία καταρρέει υπό το βάρος των χρεών και το εμπορικό της σήμα περνάει στην Εθνική Τράπεζα. Το 95 η εταιρεία Κουρτάκης (της γνωστής ρετσίνας) αγοράζει τα δικαιώματα για τη χρήση του εμπορικού σήματος όμως δεν καταφέρνει να δώσει στη Fix την παλιά της αίγλη.  
Η αναγέννηση της φιξ ήρθε το 2009 όταν τρεις διορατικοί Έλληνες επιχειρηματίες, ο Γιάννης Χήτος και γιώργος και ηλίας Γκρέκης εξαγόρασαν την εταιρεία. 
Επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια σε ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο στην Ριτσώνα Ευβοίας όπου απασχολούνται 180 Έλληνες υπάλληλοι, και πήραν ήδη μεγάλο μερίδιο της αγοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου