Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΑΡΤΟΝ

Ο ρίτσαρντ μπάρτον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, αφήνοντας πίσω του εμφανίσεις σε ορισμένες από τις πλέον κλασικές ταινίες όλων των εποχών, αλλά και μια σειρά από  άγνωστα χειρόγραφα που πρόκειται να δημοσιευτούν σε μορφή βιβλίου. Σε 450.000 λέξεις που γράφτηκαν σε ημερολόγια, σημειωματάρια τσέπης, ακόμη και σε απλές λευκές σελίδες, ο γνωστός ηθοποιός κατέγραψε τις ενδόμυχες σκέψεις του, αλλά και το μεγάλο του πόθο για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Στα γραπτά του, τα οποία φρόντιζε να ενημερώνει τακτικά μέχρι και λίγο πριν από το θάνατό του, αναφέρεται στην προσπάθειά του να ελέγξει το βάρος του, αλλά και το αλκοόλ. Υπερηφανεύεται για τις επιτυχίες του και δηλώνει πρόθυμος για νέες, μεγαλύτερες προκλήσεις στο χόλυγουντ.
Μεγάλο μέρος των γραπτών καλύπτει η θυελλώδης σχέση του με την Τέιλορ, με την οποία γνωρίστηκε το 1963, στα γυρίσματα της ταινίας Κλεοπάτρα. Αμέσως υπήρξε αμοιβαία έλξη, ενώ δεν άργησαν να γίνουν το πιο πολυσυζητημένο και διάσημο ζευγάρι στον πλανήτη αλλά με τον ίδιo να νιώθει συνεχώς ανασφάλεια. Στο πρόσωπό της παραδέχεται πως γνώρισε το άλλο του μισό. Το Νοέμβριο του 1968, ο ηθοποιός σημείωσε στο ημερολόγιό του: «Ήμουν πολύ τυχερός σε όλη μου τη ζωή, όμως η μεγαλύτερη τύχη για εμένα ήταν η Ελίζαμπεθ που με άλλαξε ως άνθρωπο, εκείνη μπορεί να ανεχθεί τις ιδιοτροπίες και το ποτό μου, είναι πόνος στο στομάχι μου όταν είμαι μακριά της». Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ παντρεύτηκαν δύο φορές, ωστόσο ο ίδιος έκανε συνολικά πέντε γάμους.
Ο Μπάρτον ξεκίνησε να κρατάει ημερολόγιο στα δεκατέσσερα και συνέχισε να γράφει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από το 1964 μέχρι το 1972 ο διάσημος ηθοποιός έγραφε ακατάπαυστα λόγω της τέιλορ. Τον Νοέμβριο του 1968 έγραψε στο μπλοκάκι που κουβαλούσε πάντα μαζί του: «Με έχει κάνει είδωλο, πρότυπο άνδρα. Εκείνη είναι μια άγρια, υπέροχη ερωμένη και ταυτόχρονα ντροπαλή και πνευματώδης. Δεν μπορεί κανείς να την κοροϊδέψει. Μπορεί να είναι αλαζονική αν το θέλει, αλλά και ήπια, και τρυφερή. Σε άλλο απόσπασμα λέει: «έκανα κάτι εξωφρενικό. Αγόρασα στην Elizabeth, το jet με το οποίο πετάξαμε. Είναι ολοκαίνουργιο. Κόστισε 960.000 δολάρια». Ξαφνικά, δύο χρόνια πριν χωρίσουν, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον σταματάει να κρατά ημερολόγιο βυθισμένος στις τεράστιες ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωνε.
σταμάτησε οριστικά να γράφει το 83, έναν χρόνο πριν πεθάνει από εγκεφαλική αιμορραγία. Πίσω του άφησε αυτές τις χιλιάδες λέξεις με σκέψεις για το πώς ένιωθε και το πώς έβλεπε τα πράγματα. Αν η ζωή του διάσημου ηθοποιού ήταν πίνακας, θα ήταν γεμάτος γυναίκες, ατέλειωτο αλκοόλ σε ένα φόντο καπνισμένο, γεμάτο νικοτίνη. Ηθελε τέσσερα με πέντε πακέτα την ημέρα και κάπνιζε από τα οκτώ του!. ο Ρίτσαρντ Μπάρτον υπέφερε και από αϋπνίες και έκανε χρήση υπνωτικών για να μπορεί να ξεκουραστεί έστω και για λίγες ώρες. 
Τα ημερολόγιά του τα άφησε στην τελευταία του σύζυγο Σάλι Χέι, και η χήρα του διάσημου ηθοποιού τα παραχώρησε το 1995 σε Πανεπιστήμιο ως λογοτεχνικό έργο και εργαλείο ικανό για να μελετήσει κανείς τη ζωή του μεγάλου ηθοποιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου