Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο.. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ BVLGARI

Η είδηση της αστυνομικής επιδρομής και κατάσχεσης  περιουσιακών στοιχείων αξίας 46 εκατ. ευρώ που ανήκουν σε κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή επικεφαλής του διάσημου οίκου ειδών πολυτελείας Bulgari, έπεσε σαν βόμβα στην Ιταλία. Η εταιρία από το 2011 αποτελεί ιδιοκτησία του γαλλικού ομίλου Lουί Vιτόν με τον Μπερνάρ Αρνό να πληρώνει 4,3 δις ευρώ για να τον αποκτήσει. Και φυσικά όπως προδίδει και το όνομα πίσω του κρύβεται το ελληνικό στοιχείο και το χωριό Παραμυθιά από όπου ξεκίνησε πριν από 125 χρόνια ο ιδρυτής του πιο διάσημου οίκου κοσμημάτων παγκοσμίως Σωτήρης Βούλγαρης.
Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε τραπεζικούς λογαριασμούς, ασφαλιστήρια συμβόλαια, μετοχές εταιρειών και πολλά ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε δύο ιστορικούς μετόχους του ομίλου Bulgari, τους Πάολο και Νικόλα Μπούλγκαρι, καθώς και σε δύο επικεφαλής των επιχειρήσεων του ομίλου, του Μαουρίτσιο Βαλεντίνι και του προκατόχου του Φραντσέσκο Τραπάνι. Και οι 4 κατηγορούνται ότι “απέκρυψαν από την ιταλική εφορία, μέσω ψευδών δηλώσεων, τζίρο ύψους περίπου τριών δις. ευρώ χρησιμοποιώντας εταιρείες με έδρα την Ολλανδία και την Ιρλανδία, τις οποίες δημιούργησαν με μόνο στόχο να αποφύγουν τη φορολόγησή τους στην Ιταλία. Ο όμιλος Bulgari βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ως ύποπτος για φοροδιαφυγή εδώ και καιρό αν και ο επί 30 χρόνια διευθυντής Τραπάνι είχε υποστηρίξει πως έχουν γίνει δεκάδες έλεγχοι τα τελευταία χρόνια χωρίς να βρεθεί κάτι.
Ο διάσημος οίκος κρύβει πίσω του μία καθαρά ελληνική ιστορία η οποία ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Κωνσταντίνο Βούλγαρη, παππού του Σωτήρη Βούλγαρη ο οποίος ουσιαστικά υπήρξε ο ιδρυτής του. Ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης ήταν ένας πλανόδιος αργυροχόος από την Ήπειρο που πάλευε για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του.
 Την 'επιχείρηση' συνέχισε ο γιος του Γιώργος ο οποίος έκανε έντεκα παιδιά, εκ των οποίων όμως μόνο το ένα, ο Σωτήρης Βούλγαρης κατάφερε να επιβιώσει και έμελλε να αποτελέσει ουσιαστικά τον συνεχιστή της μεγάλης δυναστείας. Φιλόδοξος όπως ήταν έφυγε από το χωριό Παραμυθιά της Ηπείρου ή τους Καλαρρύτες κατά άλλους, για να βρει ένα καλύτερο μέλλον στην Ιταλία. Αρχικά εγκαταστάθηκε στη Νάπολη, η εγκληματικότητα όμως τον έκανε να φύγει για την Ρώμη όπου και έστησε τη μικρή επιχείρησή του. Ακόμη λειτουργεί το κατάστημα από το 1884 επί της οδού dei Condotti το οποίο επισκέπτονται όλοι οι φανατικοί φίλοι του διάσημου οίκου.
Μετά το θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη, τα ηνία της αναπτυσσόμενης επιχείρησης ανέλαβαν οι δυο γιοι του, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος. Σήμερα, άξιοι συνεχιστές της αυτοκρατορίας είναι τα παιδιά του Γιώργου Βούλγαρη, Paolo και Nicola. Ο τρίτος αδερφός τους Gianni Bvlgari μετά από πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του κοσμήματος, αποφάσισε να κάνει μία νέα αρχή, αποχωρώντας από την αυτοκρατορία και λανσάροντας ρολόγια και κοσμήματα με το λογότυπο Enigma. Ο λόγος που αποχώρησε από τον οίκο ήταν το γεγονός ότι δεν τα έβρισκε με τα αδέλφια του. 
Φανατική θαυμάστρια των δημιουργιών Bulgari η Λιζ τέιλορ είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαφήμιση της εταιρίας. Κοσμήματα, αρώματα, ρολόγια, γυαλιά, τσάντες κ  άλλα αξεσουάρ πολυτελείας, φοριούνται σήμερα από διάσημες σταρ. Ο οίκος διαθέτει περισσότερα από 230 καταστήματα σε όλον τον κόσμο, έχει ετήσιο τζίρος 1 δις δολ και 4000 υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου