Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

DOLCE AND GAΒBANA, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Οι διάσημοι ιταλοί μόδιστροι του φημισμένου οίκου Dolce Gabbana καταδικάσθηκαν σε δεύτερο βαθμό να πληρώσουν το τεράστιο πρόστιμο των 343 εκατ. ευρώ για υπόθεση φοροδιαφυγής. Οι δύο σχεδιαστές που είναι οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι της βιομηχανίας της μόδας με τον καθένα να έχει προσωπική περιουσία πάνω από 1 δισ. Δολάρια, θα πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο ενώ απειλούνται ακόμη και με φυλάκιση 5 ετών. Το εφετείο δικαίωσε την ιταλική εφορία, η οποία έχει επιβάλει στους Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα το βαρύ πρόστιμο και οι δύο μόδιστροι αναμένεται τώρα να προσφύγουν στο Ακυρωτικό Δικαστήριο για να πετύχουν την αναστολή της εκτέλεση της ποινής.
Οι δύο στυλίστες δικάζονταν για δεύτερη φορά επειδή στέρησαν παρανόμως από την ιταλική εφορία φόρους 840 εκατ. ευρώ μέσω ανακριβειών στις δηλώσεις των εισοδημάτων τους. Οι ίδιοι πάντως έχουν απορρίψει συστηματικά τις κατηγορίες σε βάρος τους. Οι δύο σταρ του πρετ-α-πορτέ κατηγορούνται ότι είχαν δημιουργήσει μια σειρά από εταιρείες-βιτρίνα —ανάμεσα στις οποίες την Gado, από τα αρχικά των επωνύμων τους— το 2004 και το 2005 στο Λουξεμβούργο, αναθέτοντάς τους να ελέγχουν τις μάρκες του ομίλου ώστε να διαφεύγουν από την ιταλική εφορία, μολονότι η διαχείριση των εταιρειών αυτών γινόταν στην πραγματικότητα από τη Ιταλία. Στην πρώτη δίκη για  φοροδιαφυγή ύψους 1,3 δισ. δολάρια οι ιταλοί σχεδιαστές δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να ακούσουν τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
ο 55χρονος Domenico Dolce και ο 50χρονος Stefano Gabbana συναντήθηκαν στο Μιλάνο το 1980. Ο ντόλτσε είχε ήδη σπουδάσει και είχε παραλάβει από τους γονείς του το εργοστάσιο ενδυμάτων και ο γκαμπάνα μόλις τελείωνε την σχολή ως σχεδιαστής και διακοσμητής. Το 1982 άρχισαν να συνεργάζονται ως στυλίστες ώσπου ίδρυσαν τον ομώνυμο οίκο μόδας. Παρουσίασαν την πρώτη τους συλλογή για γυναίκες το 1985 και ένα χρόνο μετά άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα. Οι δύο ιταλοί έγιναν ζευγάρι και στην ζωή, μια σχέση που κράτησε 20 χρόνια ,έως το 2006.  Πίσω λοιπόν στο 89 τότε που ο ντόλτσε άρχισε να σχεδιάζει εσώρουχα και μαγιό ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Το 92 παρουσίασαν τις συλλογές τους για άνδρες ενώ κυκλοφόρησε και το πρώτο άρωμα τους. Σιγά σιγά πέρασαν και σε άλλα είδη πολυτελείας όπως  γυαλιά ηλίου, πορτοφόλια και ρολόγια και έφτασαν το 94 να κατέχουν το 62% της ιταλικής αγοράς ενδυμάτων. 
το 1997 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 400 εκατ ευρώ με αποτέλεσμα και οι δύο σχεδιαστές να ανακοινώσουν ότι σχεδιάζουν να αποσυρθούν από την ηλικία των 40 ετών, μια υπόσχεση που δεν τήρησαν και πριν από 3 χρόνια επεκτάθηκαν μετά τα ρούχα, και σε σειρά make-up με κεντρικό πρόσωπο την Scarlett Johansson.Τα πρώτα μπλεξίματα με την δικαιοσύνη ήρθαν τον Μάιο του 2009 όταν η ιταλική οικονομική αστυνομία τους κατηγόρησε για  φοροδιαφυγή λόγω της μετακίνησης κεφαλαίων 250 εκατομμυρίων ευρώ στον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου το 2004. Ο όμιλος Dolce Gabbana που ντύνει πολλούς διάσημους όπως η Μπιγιονσέ και η Μαντόνα, ιδρύθηκε το 1985, έχει περισσότερους από 3.000 εργαζομένους, 250 σημεία πώλησης σε 40 χώρες του κόσμου, και τζίρο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου