Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΒΑΘΥΠΛΟΥΤΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ESTEE LAUDER

Ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder και συλλέκτης έργων τέχνης Λίοναρντ Λόντερ, αποφάσισε να δωρίσει στο μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης μια εξαιρετική συλλογή 78 κυβιστικών έργων, η αξία της οποίας φτάνει στο 1 δις δολάρια. Η συλλογή που δημιουργήθηκε υπομονετικά σε διάστημα 37 ετών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 33 έργα του Πάμπλο Πικάσο. Η πρώτη έκθεση της συλλογής που αποτελείται από έργα που έγιναν από το 1909 ως το 1914, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014. Το διάσημο μουσείο, το οποίο δέχεται περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο έρευνας αφιερωμένο στη μοντέρνα τέχνη χάρη σε μια ακόμη δωρεά 22 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκε από τον Λόντερ. 
Αυτός ο ηλικίας 80 ετών επιχειρηματίας είναι ο γιός του Τζόζεφ και της Εστέ Λόντερ, συνιδρυτών της ομώνυμης πολυεθνικής. Ο  Λίοναρντ είναι επίτιμος πρόεδρος της εταιρίας και μαζί με τον αδελφό του Ρόναλντ, από τους σημαντικότερους συλλέκτες. Η προσωπική περιουσία του ανέρχεται σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο 24ος άνθρωπος στον κόσμο που δωρίζει εν ζωή περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.


Η μητέρα του, Εστέ Λόντερ έχτισε την αυτοκρατορία των καλλυντικών πάνω στην πρωτοπορία και το ιδιαίτερο μάρκετινγκ και έτσι έγινε η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα του πλανήτη! Ποια ήταν όμως εκείνη που άλλαξε για πάντα την εμφάνιση των γυναικών;. Η Τζοζεφίν Έσθερ Μέντζερ, κόρη ούγγρων μεταναστών με 9 παιδιά, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1908 και μεγάλωσε με την οικογένειά της πάνω ακριβώς από το χρωματοπωλείο του πατέρα της. Ως έφηβη, μαγεύτηκε από τον κόσμο της ομορφιάς και η εμμονή της με αυτά τα προϊόντα θα τη φέρουν κοντά στον θείο της Τζον που ήταν χημικός και διέθετε δικό του εργαστήριο. Αυτός της δίδαξε τα πρώτα μυστικά ομορφιάς, όπως το να μη χρησιμοποιεί σαπούνι και νερό, αλλά να καθαρίζει και να ενυδατώνει το δέρμα της πάντα με έλαια. η Τζοζεφίν βοηθούσε τον θείο και πειραματιζόταν με κρέμες και προϊόντα περιποίησης, τα οποία δοκίμαζε στα πρόσωπα συγγενών και συμμαθητριών. Και κάπως έτσι η Λόντερ ξεκίνησε την καριέρα της πουλώντας τα χειροποίητα προϊόντα ομορφιάς σε καταστήματα καλλυντικών και τουριστικά θέρετρα. Σε ηλικία 20 ετών, γνώρισε τον λογιστή Τζόζεφ Λοντέρ και παντρεύτηκαν. Η Τζοζεφίν υιοθέτησε το καλλιτεχνικό «Εστέ» όταν συνέλαβε την ιδέα μιας νέας εταιρίας καλλυντικών. Το ζευγάρι χώρισε το 1939 και τρία χρόνια αργότερα ξαναπαντρεύτηκε και απόκτησε 2 γιους.
η Florence Morris, ιδιοκτήτρια ινστιτούτων ομορφιάς ρώτησε τη Λοντέρ πώς απέκτησε την τέλεια επιδερμίδα της και τότε πήρε τις κρέμες του θείου της και έδειξε στις πελάτισσες τις ευεργετικές τους δυνατότητες. Το 1948 πείθει τους διευθυντές των πολυκαταστημάτων της Νέας Υόρκης να της παραχωρήσουν χώρο για τα προϊόντα της, κίνηση που έμελλε να αποδειχτεί πολύ επικερδής. Η έστε δεν άφηνε τα πράγματα στην τύχη τους, ήταν αεικίνητη και ακούραστη για 50 χρόνια. Διατήρησε τη συνήθεια που είχε από την ίδρυση ακόμα της εταιρίας, να επισκέπτεται καθημερινά τους πάγκους πώλησης των προϊόντων, όπου έδειχνε στις πωλήτριες πώς γίνεται σωστά η πώληση. Η Εστέ Λοντέρ έφυγε από τη ζωή στα 95 της, το 2004. 
Τα προϊόντα της παραμένουν από τις δημοφιλέστερες σειρές καλλυντικών στον κόσμο, με την εταιρία να δραστηριοποιείται πλέον σε 120 χώρες. Η κληρονομιά της είναι η ιστορία μιας φτωχής κοπέλας που ανέβηκε στον θρόνο μιας ολόκληρης βιομηχανίας μέσω σκληρής δουλειάς, κοφτερού μυαλού και επιχειρηματικών ρίσκων. Όπως άλλωστε έλεγε και η ίδια «Η ομορφιά είναι στάση ζωής. Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες, μόνο γυναίκες που δεν νοιάζονται ή δεν πιστεύουν ότι είναι ελκυστικές»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου