Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

O S.DALI KAI H ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ..

Οταν ο άρχοντας του σουρεαλισμού, ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους, μια εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης, σαλβαντόρ νταλί  συνάντησε το 1929 την Γκαλά Ντεβουλίνα βρήκε στο πρόσωπό της μια δηλητηριώδη μούσα η οποία τον μύησε στη διαφθορά. Το γεγονός ότι ο Νταλί έπεσε θύμα της ασίγαστης επιθυμίας της ρωσίδας συζύγου του για χρήματα και νεαρούς άνδρες, δεν αποτελεί πλέον μια απλή υπόθεση!. Ενα καινούργιο βιβλίο του Ιαν Γκίμπσον αποκαλύπτει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς ο μεγάλος ζωγράφος επέτρεψε στον εαυτό του να καταστραφεί από μια διαβολική σύζυγο!.
Η Ντεβουλίνα γεννήθηκε στη Ρωσία το 1894. Σε νεαρή ηλικία ερωτεύτηκε τον γάλλο ποιητή Πολ Ελυάρ, με τον οποίο παντρεύτηκαν. Ο Ελυάρ δεν κατάφερνε να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές ορέξεις της συζύγου του, η οποία έψαχνε διαρκώς για νεαρούς και όμορφους άνδρες, όπως αναφέρει το βιβλίο. Και μάλιστα δεν δυσκολευόταν καθόλου να τους βρει, χάρη στο μικροκαμωμένο αλλά πανέμορφο σώμα της και στο έντονα προκλητικό βλέμμα. η Γκαλά δεν δίσταζε να λέει στο σύζυγό της να δημιουργήσουν με κάθε καινούργιο εραστή ένα παράξενο ερωτικό τρίγωνο!. Σύντομα άρχισε και πάλι να ψάχνει για κάποιο διάσημο σύζυγο αφού αισθανόταν ότι κανένας πλέον δεν μπορούσε να την ικανοποιήσει!, χώρισε και ακριβώς τότε βρήκε στο πρόσωπο του 25χρονου Σαλβαντόρ Νταλί, τον άνθρωπο με τον οποίο θα μπορούσε να μοιραστεί το πάθος της για χρήματα, εξουσία και διαφθορά.
μόνο μια μικρή λεπτομέρεια θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της αδίστακτης γυναίκας: ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ο μεγάλος έρωτας του Νταλί, ασκώντας σημαντική επιρροή στα πρώτα έργα του. Παρ' όλα αυτά, η Γκαλά κατάφερε εύκολα να μαγέψει τον Νταλί και να τον κάνει να ξεχάσει τον νεαρό αγαπημένο του. Αυτή η διαβολική γυναίκα αποτέλεσε την αιτία ανόδου του ζωγράφου αλλά και τον βασικό καταλύτη για την τελική πτώση του. Ο γάμος τους έγινε το 1934. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της βιογραφίας, η Γκαλά κατάφερε σύντομα να μετατρέψει τον ζωγράφο σε ένα τέρας υπερβολής και μεγαλομανίας, όπως εξάλλου ήταν και η ίδια. Η περίοδος της μεγάλης ακμής του Νταλί κράτησε λιγότερο από 10 χρόνια. Οταν αργότερα υποσχέθηκε να επιστρέψει στον κλασικισμό, φαίνεται ότι δεν διέθετε πλέον ούτε την ικανότητα ούτε τον χρόνο ούτε και την υπομονή να το κάνει. Ο «κλασικισμός» του Νταλί δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ακαδημαϊκό κιτς λέει ο συγγραφέας.
Μετά το 1960 η Γκαλά είχε προσθέσει στη «συλλογή» της μια σειρά διάσημους και μη, εραστές, τους οποίους δεχόταν εν γνώσει του συζύγου της, σε έναν πύργο που ο ίδιος της είχε αγοράσει! Οταν τα έξοδα της Γκαλά ξεπέρασαν κάθε όριο, ο Νταλί διόρισε διαχειριστές της μεγάλης περιουσίας του. Αργότερα άρχισε να πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη και η Γκαλά, θέλοντας ίσως να τον δηλητηριάσει, άρχισε να του δίνει μεγάλες ποσότητες υπνωτικών χαπιών που του προκάλεσαν μια «μη αναστρέψιμη νευρική κατάπτωση». 
Το 1982 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας του απένειμε τον τίτλο του μαρκήσιου. Την ίδια χρονιά, στις 10 Ιουνίου πέθανε η γυναίκα του, γεγονός που προκάλεσε έντονη θλίψη στον Νταλί και τον οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Σαλβαντόρ Νταλί τα περνούσε ανήμπορος στα νοσοκομεία. 7 χρόνια μετά ο μεγάλος σουρεαλιστής ζωγράφος στα 85 του άφησε την τελευταία του πνοή!.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου