Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η ΦΟΒΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΦΤΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ

Ασχολήθηκε τυχαία με τα ρούχα ως κρατούμενος στον β παγκόσμιο πόλεμο, είναι εβραίος που γλίτωσε την τελευταία στιγμή από το κολαστήριο του άουσβιτς, έμεινε θαμμένος στο χιόνι για να μην εκτελεστεί από τους Γερμανούς, και κατάφερε να φτάσει στις ηπα σε ηλικία 19 ετών. Ο 84χρονος, σήμερα Martin Greenfield θεωρείται ένας από τους πιο φημισμένους ράφτες στον κόσμο και συνεργάζεται με επιφανή πρόσωπα του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου ράβοντας δεκάδες χιλιάδες πελάτες. Και αν αυτή η  συγκλονιστική ζωή δεν είναι σενάριο  για ταινία τότε πια είναι.


 Όλα ξεκίνησαν στο Άουσβιτς όταν είχε ανατεθεί στο νεαρό, τότε, Greenfield η αγγαρεία να πλένει τα ρούχα του φυλάκων στο χέρι. Εκ παραδρομής ξήλωσε τον γιακά ενός φύλακα ο οποίος εξοργίστηκε, τον μαστίγωσε και τελικά του πέταξε το πουκάμισο στο πρόσωπο. Έμαθε να ράβει και έτσι έφτιαξε τον γιακά, αλλά αυτή την φορά για τον δικό του λαιμό. Φορώντας λευκό πουκάμισο μπορούσε να ξεγελάσει πολλούς φύλακες και φυλακισμένους με συνέπεια να έχει πρόσβαση σε στρατώνες, σε διαδρόμους νοσοκομείων αλλά και σε αποθήκες τροφοδοσίας.
Τον Ιανουάριο του 1945 οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους χιλιάδες αιχμαλώτους και τους έβγαλαν από το στρατόπεδο. Ένας εκπρόσωπος της Γκεστάπο ανέθεσε στον Greenfield να κουβαλήσει τα πράγματα του, αλλά αυτός φρόντισε να το σκάσει. Παράτησε τα πολεμοφόδια και μοίρασε τα φαγώσιμα στους υπόλοιπους αιχμαλώτους. Όταν ο Γερμανός αναζήτησε τον φυγά, αυτός είχε κρυφτεί με την βοήθεια των άλλων μέσα σε μια χιονοστιβάδα. Τα πουκάμισα που είχε μαζέψει από τους φύλακες τον κράτησαν ζεστό. Και αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη του επαφή με τον ρουχισμό που θα τον ακολουθούσε τελικά σε όλη του την ζωή.


Ο γκρίνφιλντ άρχισε να συμμετέχει στο αντάρτικο και πήρε μέρος σε εξέγερση που σχεδιάστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω εισβολής των Αμερικάνων τον Απρίλιο του ’45. Από θαύμα γλίτωσε από τις σφαίρες, ενώ κατάφερε να τρυπώσει σε μια αποθήκη όπου οι Γερμανοί είχαν κοσμήματα, διαμάντια και χρυσό. Εκεί τον βρήκαν οι αμερικανοί και με την έλευση του στρατηγού Αϊζενχάουερ ο Greenfield σε ηλικία 19 ετών άρπαξε την ευκαιρία  για να φτάσει στις ΗΠΑ. Δούλεψε αρχικά στην Βαλτιμόρη και μετά μετακόμισε στην Ουάσιγκτον όπου γνώρισε τον γερουσιαστή Alben Barkley, ο οποίος βοήθησε τον Ισραηλινό να προσαρμοστεί. Ένας Τσέχος μετανάστης του βρήκε δουλειά σε εργοστάσιο ενδυμάτων. Εκεί ο Greenfield εξελίχθηκε σε έμπειρο ράφτη και καλλιέργησε γνωριμίες με αθλητές, πολιτικούς και καλλιτέχνες όπως ο Πωλ Νιούμαν και ο  Μάικλ Τζάκσον. 
Την δεκαετία του ’70 είχε μαζέψει αρκετά λεφτά ώστε να αποκτήσει το δικό του εργοστάσιο. Η επέκταση της εταιρείας του σε κεντρικές αγορές της χώρας αλλά και η υποστήριξη του
Αϊζενχάουερ, που ήταν ένας από τους πρώτους επώνυμους πελάτες του, εκτίναξαν στα ύψη τις μετοχές της εταιρίας. Ο πρόεδρος λάτρεψε τα κοστούμια και έκανε την αρχή. Η φήμη του ράφτη διαδόθηκε γρήγορα και τα δρομολόγια του στον λευκό οίκο ήταν πια συνηθισμένα αφού τα κοστούμια του θεωρούνται τα πιο δημοφιλή. Σχεδίασε ακόμη και αλεξίσφαιρο γιλέκο για τον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ. Και μετά Τζόρτζ μπους, Μπιλ Κλίντον, συνεργασία με την διάσημη σχεδιάστρια Donna Karan και το ντύσιμο του Μπαράκ Ομπάμα που επιστέγασε την επιτυχία του. 
Οι τιμές στα κοστούμια κυμαίνονται μεταξύ 1.400 και 2.000 €. Το εργοστάσιό του σήμερα απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους ενώ οι γιοι του, Jay και Tod, είναι οι άμεσοι συνεργάτες του και συνεχιστές της αυτοκρατορίας Greenfield.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου