Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΚΙΝΑ. Ο ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

η Κίνα γνώρισε σε 25 χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων μια ταχύτατη ανάπτυξη που της επέτρεψε να γίνει η τέταρτη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Αν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, δηλαδή στο τέρμα της μαοϊκής διαδρομής που άρχισε το 1949, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν ακόμα μια υπανάπτυκτη χώρα, η σημερινή Κίνα είναι μια παντοδύναμη οικονομικά χώρα που ελκύει το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών επενδύσεων. Με 1,3 δις κατοίκους, στην πλειοψηφία τους άθεοι κατά 59%, η Κίνα είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη. Πρωτεύουσα είναι το Πεκίνο από το 1115 που αποτέλεσε διαδοχικά την έδρα 4ων δυναστειών. Η πόλη έγινε η κιβωτός του κινέζικου πολιτικού, αφήνοντας πολλές ιστορικές κληρονομιές ανάμεσά τους, την Απαγορευμένη Πόλη και το Σινικό Τείχος.


 Η απαγορευμένη Πόλη είναι ένα περιτοιχισμένο σύμπλεγμα κτιρίων που βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου εδώ και 5 αιώνες και φιλοξενούσε το αυτοκρατορικό παλάτι που διέμενε ο απόλυτος άρχοντας. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 1400 όταν στην εξουσία βρισκόταν η δυναστεία των Μίνγκ. Το συγκρότημα της "Απαγορευμένης Πόλης" καλύπτει μια έκταση 172 στρεμμάτων και περιλαμβάνει περισσότερα από 980 κτίρια. έχει 8.707 δωμάτια και συνολικά 720.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα τείχη που την περιβάλλουν έχουν 8 μέτρα ύψος και 6 μέτρα πλάτος ενώ γύρω υπάρχει μια 6μετρη τάφρος. Κανένας δεν μπορούσε να εισέλθει ή να εξέλθει στην πόλη χωρίς την άδεια του αυτοκράτορα. Από το 87 ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ως ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός ξύλινων κατασκευών στον κόσμο. Οι επισκέπτες σήμερα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το Παλάτι που είναι πια μουσείο και στεγάζει  συλλογές από κεραμικά, πίνακες ζωγραφικής, χειροποίητα αντικείμενα του παλατιού και χάλκινα σκεύη.
στην άλλη μεγάλη πόλη, τη Σαγκάη, υπάρχει ο  καταπληκτικός στρατός από τερακότα που αποτελεί ένα από τα πιο εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα της χιλιετίας. Ο «Πήλινος Στρατός», ήρθε στο φως το 74, τυχαία, από κάποιον αγρότη της περιοχής, μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ. Αποτελείται από 8.099 αγάλματα, όλα πανέμορφα σκαλισμένα σε πηλό, που απεικονίζουν μορφές ανθρώπων και αλόγων στις φυσικές τους διαστάσεις. Κάθε μορφή έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά με εκπληκτικές λεπτομέρειες στο πρόσωπο.
Οι αρχαιολόγοι συνεχίζοντας το σκάψιμο ανακάλυψαν 6.000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών του πεζικού σε ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους. Δίπλα ακριβώς βρέθηκε ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες και ιππείς με τα άλογα τους. Σε κοντινή απόσταση ο τρίτος λάκκος έκρυβε 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού. Ένας τέταρτος λάκκος που υπήρχε ήταν άδειος, ίσως επειδή κάποια εξέγερση δεν επέτρεψε την αποπεράτωσή του από τους εργάτες.


Σήμερα στις 4 μεγάλες κινεζικές πόλεις ζουν περίπου 600 έλληνες, εργαζόμενοι, φοιτητές και επιχειρηματίες οι οποίοι συνέστησαν την ελληνική κοινότητα το 2008. Στην χώρα μας έρχονται ετησίως πάνω από 100 χιλιάδες κινέζοι τουρίστες αφήνοντας τα μεγαλύτερα ποσά από όλους τους άλλους επισκέπτες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου