Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΤΟΥ Μ.ΚΑΝΤΑΦΙ

Οι «Αμαζόνες» του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι προκάλεσαν επανειλημμένα τον θαυμασμό και την περιέργεια πολλών ξένων ηγετών οι οποίοι τις συναντούσαν δίπλα του κατά τις επισκέψεις τους. Ήταν ένστολες και πάνοπλες γυναίκες, μερικές εκ των οποίων πολύ όμορφες, από την 77η γυναικεία ταξιαρχία της σωματοφυλακής του παντοδύναμου τότε ηγέτη. Εξέχουσα των αναρίθμητων γυναικών ήταν η Φατίμα Μπαρούντ, επικεφαλής της ομάδας την οποία βλέπετε σε πολλές φωτογραφίες στο πλάι του Καντάφι. Η εκπαίδευση ήταν πολύ σκληρή με στόχο κυρίως να υποστηρίζουν τον στρατό των ανδρών, να φυλάνε φρουρά και εάν χρειαστεί να πολεμήσουν. Δύο βιβλία για τις αμαζόνες του καντάφι έρχονται τώρα να ξεσκεπάσουν την αρρωστημένη δράση του δικτάτορα.


ο Καντάφι επέλεγε για την προσωπική του φρουρά όσες ήταν ψηλές, όμορφες και είχαν μακριά μαλλιά. Εκείνες ήταν στην ελίτ και υπήρξαν περίπου 400 τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό που δεν γνώριζε ο δυτικός κόσμος ήταν ότι αυτές γυναίκες παρά το γεγονός ότι κακοποιούνταν από τους αξιωματικούς, παρέμειναν πιστές μέχρι την τελευταία στιγμή στο πλευρό του Καντάφι, ακολουθώντας τον στον θάνατο. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο δικτάτορας διάλεγε τα κορίτσια όταν ήταν μαθήτριες, άνδρες του τις απήγαγαν και τις έκαναν πειθήνια όργανα του. Τις χρησιμοποιούσε σαν σκλάβες του σεξ γράφει το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία από την  δημοσιογράφο Ανίκ Κοζάν με τίτλο « μέσα στο χαρέμι του Καντάφι». Περιέχει διάφορα σκληρά περιστατικά από τη διακυβέρνηση του «μπαμπά Μουαμάρ» όπως ήταν υποχρεωμένα τα θύματά του να τον φωνάζουν. 
Συγκεκριμένα περιγράφεται η ιστορία της Σοράγια, 15χρονης που απήχθη το 2004 από τους έμπιστους του Καντάφι, αφότου είχε επιλεγεί να του προσφέρει ανθοδέσμη κατά την επίσκεψή του στο σχολείο της. Γυναίκες ντυμένες με στολή ήρθαν σπίτι μου και εξήγησαν στην μητέρα μου ότι με ήθελε για άλλη μια τελετή, και έτσι με πήραν μακριά. Στην διαδρομή με έγδυσαν, μέτρησαν το στήθος μου και μου φόρεσαν σατέν εσώρουχα και ένα λευκό φόρεμα. Στην συνέχεια με συνόδευσαν στην κρεβατοκάμαρα του, εκεί όπου ο Kadhafi με περίμενε γυμνός. Η σοράγια λέει ότι την βίαζε επανειλημμένα, την ξυλοκοπούσε συχνά στη διάρκεια των πέντε ετών που βρισκόταν κρατούμενη στο χαρέμι του. Η Χουντά, ένα άλλο από τα θύματα, ήταν 17χρονη μαθήτρια όταν την πλησίασε μια γυναίκα και της υποσχέθηκε να την βοηθήσει να απελευθερωθεί ο φυλακισμένος αδελφός της. Η κοπέλα την ακολούθησε και βρέθηκε μπροστά στον δικτάτορα. Όπως  αναφέρεται στο βιβλίο, ο Καντάφι δεν δίσταζε να εξαναγκάζει τις γυναίκες συνεργατών του - υπουργών ή στρατηγών - να κάνουν σεξ μαζί του αλλιώς τους έστελνε στα μπουντρούμια.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κοριτσιών στο χαρέμι του, ο Καντάφι ήταν ένας σαδιστής που απολάμβανε τον βιασμό σε καθημερινή βάση. Ανεξαρτήτως φύλου του θύματος. Ο βιασμός ήταν ένα όπλο για τον Καντάφι. Όχι μόνο για να εξουσιάζει τα κορίτσια, αλλά και τα αδέλφια και τους γονείς τους, λένε σήμερα. Το πιο τραγικό -σύμφωνα με την συγγραφέα- είναι ότι, ακόμη και τώρα που είναι ελεύθερα, τα κορίτσια ζουν συνεχώς με τον φόβο μήπως τα δολοφονήσει κάποιος συγγενής τους επειδή έκαναν σεξ χωρίς να είναι παντρεμένες όπως ορίζουν τα έθιμα. Ένα χρόνο πριν ο λαός της Λιβύης γιόρτασε την πτώση της κυριαρχίας του Μουαμάρ Καντάφι μετά από 42 χρόνια επιβολής ενός καθεστώτος με επαναστατική ρητορική και απολυταρχικά χαρακτηριστικά. 
Τώρα οι Λίβυοι - παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές της χώρας φάνταζαν λαμπρές στην αρχή- αντιλαμβάνονται ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η θέση της γυναίκας πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου