Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΖΙΛΟ, ΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ

Η Φρανσουά Ζιλό, η μοναδική εν ζωή ερωμένη του πιο διάσημου ζωγράφου του 20ού αιώνα Πάμπλο Πικάσο, αλλά και μητέρα δύο παιδιών του, αποκαλύπτει τις πιο έντονες πτυχές της σαδομαζοχιστικής σχέσης τους: «Μόνο εγώ βρήκα τη δύναμη να τον εγκαταλείψω εγκαίρως!» υποστηρίζει στο βιβλίο της. Είμαι η μοναδική γυναίκα που σώθηκε από τον Πικάσο και δεν έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή γι' αυτό», λέει η Φρανσουά και η ιστορία επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της. Όλες οι άλλες γυναίκες του, καταστράφηκαν. Η Μαρί Τερέζ Γουόλτερ, με την οποία απέκτησε ένα παιδί, τη Μάγια, κρεμάστηκε όταν εκείνος πέθανε. Η Ζακλίν Ροκ αυτοπυροβολήθηκε μετά τον χωρισμό, η Ολγκα Κόκλοβα, η πρώτη σύζυγός του με την οποία απέκτησε ένα αγόρι, τον Πάουλο, έγινε καταθλιπτική και πέθανε από καρκίνο και η Ντόρα Μάαρ έγινε τρόφιμος ψυχιατρείου. Στο βιβλίο της «Η ζωή με τον Πικάσο» περιγράφει την σκληρότητα του καλλιτέχνη που δεν αναγνώρισε τα δύο παιδιά που είχαν μαζί ούτε θέλησε να τα ξαναδεί από τον χωρισμό τους και μετά.
Ζιλό και πικάσο συναντήθηκαν πρώτη φορά το 1943, όταν αυτός ήταν 60 χρόνων και εκείνη 20. Τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Επί δέκα χρόνια ήταν τα πάντα γι' αυτήν. Δεν ήταν απλώς η ερωμένη του. Ηταν και μούσα και μητέρα και ατζέντης αλλά και ζωγράφος που τον καταλάβαινε απόλυτα. Συζούσαν στο Παρίσι από το 1946 υπό την ανοχή της τότε νόμιμης συζύγου του, ρωσίδας χορεύτριας Ολγκα Κόκλοβα. Η κατάσταση όμως στο σπίτι ήταν αφόρητη. Η ζιλό έκανε υπομονή για μεγάλο διάστημα λόγω κυρίως των παιδιών, του Κλοντ που γεννήθηκε το 1947 και της Παλόμα που γεννήθηκε 2 χρόνια μετά. Ο Πικάσο την απείλησε μόλις κατάλαβε ότι θα φύγει: «Καμιά γυναίκα δεν αφήνει έναν άνδρα σαν εμένα». Γνώριζε ότι η επιρροή του επάνω της ήταν τεράστια. «Από μια στιγμή και μετά ο διανοητικός σαδισμός του ήταν χειρότερος από τη φυσική του σκληρότητα», περιγράφει στο βιβλίο της. Και τότε η αγάπη της γι' αυτόν εξανεμίστηκε. Δεν ήθελε να γίνει σκλάβα του. Η ιδέα και μόνο ότι κάποια από τις γυναίκες του θα ζούσε περισσότερο από αυτόν, τον τρέλαινε. Και η γυναίκα που τον παράτησε όταν δεν άντεχε άλλο, το έχει σχεδόν καταφέρει. Ο Πικάσο πέθανε το 1973 σε ηλικία 92 χρονών και η Φρανσουά έκλεισε φέτος τα 91.
Στα κείμενα της μιλά εκτεταμένα για ένα είδος σαδισμού, τον οποίο επίσης δεν μπορούσε να αντέξει. Το κυνηγητό και η πίεση του Πικάσο την ώθησαν στην Αμερική όπου παντρεύτηκε τον αμερικανό ερευνητή, γνωστό για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, Τζόνας Σολκ. Ο Πικάσο και οι φίλοι του έκαναν τα πάντα για να την καταστρέψουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Ισπανός ζωγράφος, αν και καλλιτεχνική διάνοια αποδείχθηκε σε εφιάλτη των γυναικών καθώς όσες αγάπησε τις οδήγησε στην καταστροφή!.. Η πίστη δεν ήταν στη φύση του, είχε εκατοντάδες ερωμένες. Ήταν άνθρωπος των πολλών αντιθέσεων: ευγενικός κι ευαίσθητος, αλλά από την άλλη απίστευτα εγωιστής, τυραννικός και κυριαρχικός. απέναντι στις γυναίκες είχε μία σχεδόν σχιζοφρενική συμπεριφορά. Βασικό προσόν για να παρατηρήσει μία γυναίκα ο Picasso ήταν να είναι πιο κοντή από τον ίδιο ο οποίος είχε ύψος μόλις 1,63. Για να ξεπεράσει το κόμπλεξ με το ύψος ήθελε να κυριαρχεί στις γυναίκες σε σημείο απίστευτης σκληρότητας. Και η συμπεριφορά αυτή έχει την εξήγηση της.


Ο πατέρας του επίσης καλλιτέχνης, σύχναζε σε οίκους ανοχής και ο Πάμπλο, έγινε θαμώνας από την ηλικία των 13ων ετών. Η ιδέα ότι οι γυναίκες υπήρχαν μόνο για να την άνεση και την ευχαρίστησή του επηρέασε τόσο τη ζωή όσο και τη δουλειά του. Λάτρευε μόνο τη μητέρα του από την οποία πήρε και το όνομά του Picasso, αντί για το πατρικό του Ruiz. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια αλλά το ταλέντο του ήταν εμφανές. Μετά τη σχολή καλών τεχνών της Μαδρίτης, έφυγε για το Παρίσι, το 1900 σε ηλικία 19 χρονών. Σε όλη του τη ζωή ο Picasso ακολουθούσε τη συμβουλή ενός γιατρού «κάνε πολύ σεξ και πίνε κόκκινο κρασί». Το 1966 πλήρωσε το τίμημα αφού του χτύπησε την πόρτα ο καρκίνος του προστάτη. 
1,3 δις γαλλικά φράγκα η αμύθητη περιουσία του Πικάσο, 60.000 τα έργα που άφησε, αεροδρόμια, πλατείες, σχολεία και μουσεία με το όνομα του και όλα του τα παιδιά εντός και εκτός γάμου να κερδίζουν ακόμη και σήμερα πολλά χρήματα απ το διάσημο όνομα του πατέρα τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου