Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΥΦΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 4.000 π.Χ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ..


Σε βιβλίο του 1849 αναφέρεται ότι ο λαός έχει αποφασίσει ότι το λευκό είναι το πιο ταιριαστό χρώμα για τη νυφική ενδυμασία, ανεξάρτητα από τι υλικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του. Είναι ένα έμβλημα αγνότητας και αθωότητας της γυναικείας υπόστασης. Από που έχουν προκύψει οι παραδόσεις που έχουν να κάνουν με αυτό το –τόσο σημαντικό για την ζωή εκατομμυρίων γυναικών- φόρεμα. Πριν από  το 1900 η νύφη θα ήταν τυχερή αν ήξερε έστω και το όνομα του μέλλοντος συζύγου της. Οι γονείς της διάλεγαν το γαμπρό, τις περισσότερες φορές από προξενιό, όπως επίσης και το νυφικό της.! Απλό ή μεγαλοπρεπές, λιτό ή εντυπωσιακό, το νυφικό στις μέρες μας είναι αποκλειστικά επιλογή της κάθε νύφης!. Ακόμη κι αν ζητήσει τη γνώμη της μητέρας, της πεθεράς, της αδερφής, της φίλης, την τελικά απόφαση θα την πάρει μόνη της, στις μέρες μας.
Το νυφικό έκανε την εμφάνισή του 4.000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού στην αρχαία Αίγυπτο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η πριγκίπισσα Φιλίππα της Αγγλίας καταγράφεται ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που φόρεσε νυφικό όταν, το 1406, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ερρίκο της Δανίας. Για τις νύφες του Μεσαίωνα το χρώμα της αγνότητας δεν ήταν το λευκό, αλλά το μπλε. Στην Αναγέννηση, οι ρομαντικές σημερινές νύφες οφείλουν την μακριά ουρά, που ξεκίνησε ως σύμβολο καλής τύχης και πίστης. Και εάν το νυφικό της Gwen Stefάnι, δια χειρός John Galliano με την ροζ ουρά σήμερα φαίνεται καινοτομία, φανταστείτε ότι το 1662 η Αικατερίνη της Πορτογαλίας παντρεύτηκε τον Κάρολο τον Δεύτερο της Βρετανίας φορώντας ροζ νυφικό. Η πρώτη γαλαζοαίματη που φόρεσε λευκό νυφικό από δαντέλα ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια, στον γάμο της με τον εξάδελφο της πρίγκιπα Αλβέρτο τον Πρώτο το 1840. Η ίδια η βασίλισσα είναι η πρώτη νύφη την ουρά του φορέματος της οποίας κρατούσαν παρανυφάκια.
Την δεκαετία του 20, με την απελευθέρωση των γυναικών, τα νυφικά ξεκινάνε να γίνονται πιο απλά και περισσότερο αποκαλυπτικά. Αρχίζουν να φαίνονται οι αστράγαλοι, και σιγά- σιγά μέχρι και τα γόνατα της νύφης. Ακολουθούν τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του 1930, όταν τα νυφικά γίνονται πιο εφαρμοστά στο σώμα. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, οι γυναίκες θεώρησαν καθήκον τους να σταματήσουν τον παραδοσιακό γάμο. Έτσι και αλλιώς δεν είχαν αρκετό χρόνο για να βρουν γαμήλιο φόρεμα. Εάν η νύφη ήθελε να φορέσει άσπρο φόρεμα, μπορούσε να το δανειστεί ή να το νοικιάσει για την τελετή. Εάν και η νύφη και ο νεόνυμφος ήταν στο στρατό παντρεύονταν με τις αντίστοιχες στολές τους. Νυφικό- σταθμός στην ιστορία της μόδας είναι αυτό που φοράει η Jacqueline Bouvier, στον γάμο της με τον John F. Kennedy, το 1953.


 Στα 60's οι νύφες της εποχής τολμούν να φορέσουν μίνι ακόμα και στον γάμο τους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Mia Farrow στον γάμο της το 66, με τον Frank Sinatra. Νύφη που αποτελεί σημείο αναφοράς, μέχρι και σήμερα, με την επιλογή της είναι η Bianca Jagger που, στον γάμο της με τον frontman των Rolling Stones επέλεξε να εμφανιστεί με λευκό κοστούμι.
Το 97 η Sarah Jessica Parker φόρεσε για το γάμο της με τον Matthew Broderick μαύρο νυφικό, μια επιλογή που όπως δήλωσε αργότερα το μετάνιωσε. Σήμερα στις διεθνείς πασαρέλες, τα νυφικά φορέματα παρουσιάζονται με ανοιχτό καρέ και ντεκολτέ για να κάνουν την νύφη πιο θηλυκή και sexy, απλά ξεκινήστε τουλάχιστον έξι μήνες πριν την μεγάλη μέρα, για να ανακαλύψετε και να αποκτήσετε αυτό που θα κάνει το όνειρο πραγματικότητα και την εμφάνισή σας ξεχωριστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου