Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΄΄ΦΤΕΡΩΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ΄΄.

Υπήρξε σπουδαίος αθλητής, είχε το ρεκόρ 21 χρόνια στα 100 μ. με χρόνο 10.22. Ολυμπιακές συμμετοχές, καλός χειρουργός οδοντίατρος, βουλευτής στην Θεσσαλονίκη, υφυπουργός αθλητισμού, δήμαρχος για 12 χρόνια στην πόλη του με σημαντικό έργο. Όλα αυτά υπάρχουν στο βιογραφικό του αλλά από χθες ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο φτερωτός γιατρός όπως τον ξέρουν οι περισσότεροι, πρόσθεσε στο τέλος και την βαριά λέξη του ισοβίτη. Ισόβια κάθειρξη, η ανωτέρα των ποινών, ήταν η απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για τον πρώην δήμαρχο ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση, καταχράστηκε μαζί με δύο συνεργούς του 18 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

Ο πρωταθλητής και σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών μαζί με τον γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και τον ταμία Παναγιώτη Σαξώνη. Και οι τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά και φανταστείτε ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος ο Παπαγεωργόπουλος κατήγγειλε την κακοδιαχείριση του δήμου αλλά ήδη ο κλοιός έσφιγγε και γύρω από το πρόσωπο του. Μετά την έρευνα της υπόθεσης βρέθηκε ο ίδιος στο εδώλιο, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια το 2008 και χρειάστηκαν τελικά 5 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, 60 μάρτυρες και 50 συνεδριάσεις για να βγει η απόφαση για 18 συνολικά κατηγορούμενους.

Ο Παπαγεωργόπουλος είχε φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένου εχθρούς. Διοίκησε από το 1998 μέχρι το 2010 τον δήμο και για πολλούς ήταν άκρως επιτυχημένος με μεγάλο έργο. Οι αντίπαλοι όμως έλεγαν ότι τον ένοιαζε μόνο το γκλάμουρ, η κοσμική ζωή και η προβολή του. Το ατσαλάκωτο στυλ του, το πολυτελές γραφείο του, 300 τετραγωνικά με τζάκι, ο σοφέρ που είχε πάντα ήταν εικόνες που προκαλούσαν. Είχε μετατρέψει, λένε την δημοτική τηλεόραση TV100 σε προσωπικό τηλεοπτικό συνεργείο που τον ακολουθούσε πάντα. Μετά το φτερωτός γιατρός ακουγόταν στην πόλη τα ειρωνικά  «Λουδοβίκος», «πρίγκιπας» και «άρχοντας».
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Ο πατέρας του ήταν συνταγματάρχης και εκείνος σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του, Ελένη Σωτηριάδου. Γρήγορα, τον κέρδισε ο στίβος και τα 100 μέτρα. Έγινε ένας από τους σημαντικότερους σπρίντερ της γενιάς του. Πρωταθλητής Ελλάδας και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης το 1971, 72 και 76.  Το 1978 αποφάσισε για πρώτη φορά να κατέβει σε έναν άλλο στίβο, της πολιτικής. Έβαλε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος και βγήκε πρώτος. Αργότερα έγινε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 1981 έως το 1998. Την περίοδο 1991 - 1992 ήταν υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού. Στις δημοτικές εκλογές του 1998 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης και εξελέγη. Στις επόμενες δύο αναμετρήσεις το 2002 και το 2006 επανεξελέγη δήμαρχος και η θητεία του ολοκληρώθηκε το 2010 με την εκλογή Μπουτάρη. 
Στο άκουσμα της καταδίκης ο Παπαγεωργόπουλος μίλησε για πολιτική δίκη χωρίς ουσιαστικά στοιχεία δηλώνοντας ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις γι αυτό που του έκαναν. Οι πολίτες βέβαια περιμένουν να δουν και άλλες παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις που γράφονται και ακούγονται με μίζες δισεκατομμυρίων που κατέληξαν στις τσέπες άλλων γνωστών και μη εξαιρετέων προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου