Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Η υπόθεση της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης του κόσμου δυστυχώς δεν έγινε γνωστή σε όλον τον πλανήτη από Έλληνες αν και βρίσκεται στην Λακωνία. Ήρθαν Άγγλοι επιστήμονες και πιστοποίησαν με ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ ότι 5.000 χρόνια πριν υπήρχε μια πόλη, που τώρα είναι κάτω από τα κύματα. Το Παυλοπέτρι Νότια της Λακωνίας βρίσκεται εκεί από την εποχή του Χαλκού.. ήταν μια καλοσχεδιασμένη πόλη με άριστη ρυμοτομία, που περιλάμβανε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο, οικίες μέχρι και δύο ορόφων, δημόσια κτίρια και πλατείες. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που σύμφωνα με τα ευρήματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές. Και όλα αυτά 5000 χρόνια πριν.


 Δεν είναι σενάριο ταινίας, είναι πραγματικό γεγονός απλά εμείς εδώ δεν ασχοληθήκαμε διεξοδικά. Και έτσι ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ, ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε για πολύ καιρό στην Λακωνία με ένα και μόνο σκοπό. Να αποδείξει το μεγαλείο των προγόνων μας, αυτών που εφηύραν σχεδόν όλες τις επιστήμες. Οι δύτες αρχικά εντόπισαν τα υπολείμματα των κτιρίων και ο καθηγητής με τους βοηθούς του αναδημιούργησε ψηφιακά αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ολόκληρη την πόλη. Το παυλοπέτρι ξαναγεννήθηκε. 
Το λιμάνι, τα σπίτια, οι δρόμοι και οι πλατείες πήραν σάρκα και οστά. Το κυριότερο είναι ότι τα στοιχεία έδειξαν έναν αστικό τρόπο ζωής, παρόμοιο με τον σημερινό.. Αυτά που ανακάλυψαν οι Άγγλοι δύτες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ο βυθός είναι γεμάτος και με διασκορπισμένα αγγεία ενώ εντοπίστηκε και ένα μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης..


 Το συγκλονιστικό, ωριαίο, ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε σε ΗΠΑ και Αγγλία, μέσω του CNN και του BBC. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη και υπάρχουν τρεις θεωρίες γι αυτό. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας και σκεπάστηκαν όλα. Η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος λόγω κάποιου σεισμού και η τρίτη, πιο διαδεδομένη ότι το Παυλοπέτρι βυθίσθηκε από τσουνάμι. Όπως όλα δείχνουν μιλάμε για την αρχαία πόλη των Βοιών που περιγράφει ο Παυσανίας στα Λακωνικά τον 2ο μΧ. αιώνα. Σε αυτό το κείμενο αναφέρεται ότι ολόκληρη η περιοχή ποντίστηκε τον 4ο μΧ. αιώνα από σεισμό που ήταν άνω των 7 με 8 ρίχτερ. Το μέγεθος του σεισμού συντέλεσε στο φαινόμενο της αμμοποίησης του παραθαλάσσιου εδάφους μετατρέποντας τεράστια έκταση εδάφους, σε κινούμενη άμμο. Αποτέλεσμα ήταν να αποκοπεί η Γη και να δημιουργηθεί η σημερινή Ελαφόνησος.

Στην ευρύτερη χερσαία περιοχή της Λακωνίας υπάρχουν ταφικά αρχαιολογικά ευρήματα όπως θαλαμωτοί αρχαίοι τάφοι και λαξευμένα σκαλιά που μπορεί κανείς να τα δει από κοντά, εκτός από τους πιο τολμηρούς που θα βουτήξουν για να συναντήσουν το παυλοπέτρι ηλικίας των 5000 χρόνων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου