Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Ο κύριος που βλέπετε ονομάζεται Χοσέ Μουχίκα και αν σας έλεγα ότι είναι πρόεδρος χώρας σίγουρα δεν θα το πιστεύατε. Ο Μουχίκα οδηγεί ένα παλιό Volkswagen, αξίας μόλις 1.945 δολαρίων και αποτελεί τη μοναδική «πολυτέλεια» που έχει επιτρέψει στον εαυτό του. Είναι 77 χρόνων, δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό αλλά ούτε και χρέη και απέκτησε πριν από λίγες ημέρες ακόμα έναν τίτλο τιμής. Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Ουρουγουάης, που εκλέχτηκε το 2010, έχει τον τίτλο του πιο φτωχού και πιο έντιμου προέδρου χώρας στον πλανήτη!. Πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος στα χρόνια της δικτατορίας, με 14 χρόνια φυλακή στην πλάτη του, αγρότης από μικρό παιδί, έγινε στην συνέχεια βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός και τελικά πρόεδρος.
Ο 77χρονος πολιτικός είναι εξαιρετικά απλός σε όλα του. Δεν φοράει ποτέ κοστούμι και γραβάτα, απεχθάνεται το προεδρικό πρωτόκολλο -το οποίο θεωρεί κατάλοιπο φεουδαρχικών εποχών. όλοι είμαστε το ίδιο υποστηρίζει, κάνει ένα λειτούργημα με μεγάλη σημασία, αλλά δεν είναι ούτε θεός ούτε μονάρχης. Ο Μουχίκα και η σύζυγός του Λουκία -επίσης αντάρτισσα στα νιάτα της και σημερινή γερουσιαστής- περνούν πολύ χρόνο στο αγρόκτημά τους, πάνω στο τρακτέρ. Η Λουκία Topolansky όπως ο σύζυγος έτσι και εκείνη δωρίζει μέρος του μισθού της σε κοινωφελή ιδρύματα. Τους αρέσει να απολαμβάνουν τη συντροφιά του σκύλου τους αποφεύγοντας της πολυτελή ζωή και τις δεξιώσεις. Ο Σκαραβαίος του έχει πάρει τη θέση της κρατικής λιμουζίνας, ενώ ο ίδιος έχει επιλέξει να μη φρουρείται από αστυνομικούς. Ενίοτε, μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια στον δρόμο για να προωθήσει τις κυβερνητικές του πρωτοβουλίες φορώντας πάντα, ακόμη και στις ομιλίες του φθηνές μπλούζες, παλιές καζάκες και ζακέτες.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης ζει σχεδόν σε κατάσταση φτώχειας και έχει τονίσει ότι η ζωή πρέπει να είναι απλή. Φτωχός δεν είναι αυτός που έχει λίγα, λέει, αλλά αυτός που θέλει όλο και περισσότερα, γιατί περνά τη μέρα του ζητώντας περισσότερα. έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση από τους πολίτες της χώρας του δωρίζοντας κάθε μήνα το 90 τοις εκατό του μισθού του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο μηνιαίος μισθός του προέδρου είναι 12.500 δολάρια εκείνος κρατάει μόνο τα 1.250 για τα έξοδά του και το υπόλοιπο ποσό το επιστρέφει στο κράτος για την ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής  πρόνοιας. Όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του με τα 1.250 δολάρια τον μήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα. Αυτή η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου, δεν θα μπορούσε να μην μας βάλει σε σκέψεις σε σχέση με το πόσο τελικά, υπηρετούν τον λαό οι δικοί μας πολιτικοί. Φτώχεια και πολιτική πάνε μαζί; Σπάνιο μεν, αδύνατο όμως, όχι, όπως τουλάχιστον λέει ο πρόεδρος της μακρινής Ουρουγουάης.

O Μουχίκα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας του, έχει νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για προσωπική χρήση, μέτρο που για την ώρα δείχνει να αποδίδει καρπούς. Μέσα στους στόχους του είναι και η καταπολέμηση των παράνομων αμβλώσεων. υπό τη διαχείρισή του, η Ουρουγουάη μείωσε αισθητά το επίπεδο της διαφθοράς. Η χώρα της Νότιας Αμερικής πλέον κατατάσσεται δεύτερη στις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας την ώρα που η ευρωπαϊκή Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην διαφθορά σε πολλούς τομείς. 
Μακάρι ο τρόπος ζωής του Μουχίκα να εμπνεύσει και άλλους 
αξιωματούχους ανά την υφήλιο και κυρίως του Έλληνες πολιτικούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου