Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΠΑΥ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΗΡΩΑ 84 ΕΤΩΝ!

Τον ποπάυ τον γνωρίσαμε από την τηλεόραση και τα περιοδικά και μας συνόδευσε στα παιδικά μας χρόνια. Γαλούχησε γενιές και γενιές από την δεκαετία του 30 και συνεχίζει ακόμη. Ο φτωχός μεροκαματιάρης ναύτης, με την ρωμαλέα θέληση που χρησιμοποιούσε τις γροθιές του για να γλιτώνει. Αυτό που δεν ξέρετε, ενδεχομένως, είναι η από σπόντα δημιουργία του, το λάθος με το σπανάκι, ο αρραβώνας με την Ολιβ που ήταν ήδη αρραβωνιασμένη, τα βραβεία του και τα αγάλματα του σε 3 πολιτείες των ΗΠΑ.



 Στον κινηματογράφο, ο Ποπάι πρωτοεμφανίστηκε το 1933, στην ταινία κινουμένων σχεδίων που βλέπετε με τίτλο «Οι περιπέτειες του Ποπάι του ναυτικού». Η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη έμελλε να είναι ακόμη πιο ένδοξη απ' ότι στις εφημερίδες. Μάλιστα το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους. Ο Ποπάυ λοιπόν δημιουργήθηκε σχεδόν κατά λάθος αφού δεν ξεκίνησε κάποια δική του ιστορία ως κεντρικός ήρωας, όπως έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο αμερικανός Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ που τον εμπνεύστηκε, σχεδίαζε από το 1919 καθημερινά σκιτσάκια τα οποία δημοσιεύονταν αποκλειστικά σε εφημερίδες. Υστερα από 10 χρόνια θέλησε να βάλει τους κεντρικούς χαρακτήρες της σειράς να ταξιδέψουν σε ένα νησί, και ο Ποπάυ ήταν ένας κομπάρσος ο οποίος τους βοήθησε. Ο Sίgar στα 18 του αποφάσισε να γίνει σκιτσογράφος και πέθανε στα 43 χρόνια του από ανίατη ασθένεια. Αν και το δημιούργημα του έγινε παγκοσμίως γνωστό ο ίδιος πέθανε πάμπτωχος και απογοητευμένος γιατί δεν είχε προνοήσει να κατοχυρώσει έγκαιρα τον ποπάυ. Ύστερα από τον θάνατο του σκιτσογράφου το 38, τον διαδέχθηκαν 6 σκιτσογράφοι μέχρι τις μέρες μας. Κάθε μέρα σε κάθε εφημερίδα εμφανιζόταν ένα strip (μία σειρά δηλ. με 4-5 εικόνες) και η ιστορία πάντα συνεχιζόταν την επόμενη μέρα.

Ο ποπάυ έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Ιανουαρίου του 1929, σε μία σειρά κόμικς της εφημερίδας «Evening Journal» με πρωταγωνιστές την  Όλιβ Όιλ, τον αδελφό της Κάστορ και τον αγαπημένο της Χαμ Γκρέιβι. Ο Ποπάι εμφανίστηκε σ' έναν δευτερεύοντα ρόλο και αμέσως κέρδισε την αγάπη των αναγνωστών. Σταδιακά, ο Σίγκαλ άρχισε να του δίνει όλο και μεγαλύτερους ρόλους, μέχρι που έγινε ο κεντρικός ήρωας και τελικά η σειρά πήρε το όνομά του. Στην αρχή λοιπόν η όλιβ είχε ολόκληρη οικογένεια και αρραβωνιαστικό. Για την εξυπηρέτηση της πλοκής αυτό άλλαξε σταδιακά μετά την εμφάνιση του Popeye.  Το ναυτάκι ήταν άσχημο, χωρίς σπίτι, φίλους και οικογένεια. Ήταν όμως ο μόνος λογικός και ευαίσθητος ανάμεσα σε ένα σύνολο διεφθαρμένων. Ο μόνος που περιφρονούσε τα λεφτά και δεν δίσταζε να δώσει όλο του το κομπόδεμα σε μία φτωχή οικογένεια.


 Στις πρώτες ιστορίες δεν είχε το σπανάκι να τον δυναμώνει ούτε είχε την υπεράνθρωπη δύναμη με την οποία τον έχουμε συνηθίσει όλοι, ήταν απλά δυνατός. Το σπανάκι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1932. Ο δημιουργός το διάλεξε εξ' αιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο. Το θέμα είναι πως η έρευνα απ' όπου το είδε, είχε τυπογραφικό λάθος στο σπανάκι, δείχνοντας πως περιέχει δεκαπλάσια ποσότητα σιδήρου από την κανονική. Αυτό αποκαλύφθηκε στο κοινό 50 χρόνια μετά. Η λατρεία του Ποπάυ για το Σπανάκι συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης του λαχανικού κατά 33% στις ΗΠΑ. Οι αμερικανοί σπανακοπαραγωγοί το αναγνώρισαν και το 1937 έστησαν το άγαλμά του στην Κρίσταλ Σίτι του Τέξας.
ο Popeye με τον καιρό έγινε τόσο αγαπητός στο κοινό, με αποτέλεσμα η κατανάλωση σπανακιού από παιδιά και μεγάλους να αυξηθεί κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο. Δύο αγάλματα του έχουν επίσης στηθεί σε δύο ακόμα πόλεις, στο Ιλινόις απ' όπου κατάγεται ο Segar, και στο Αρκάνσας το οποίο αυτοαποκαλείται ως "Παγκόσμια Πρωτεύουσα Σπανακιού". 
Το 1980 ο δημοφιλής ηθοποιός ρόμπιν γουίλιαμς ζωντάνεψε τον ποπάι στην μεγάλη οθόνη κερδίζοντας και άλλους φανατικούς φίλους του ατρόμητου ναύτη που κλείνει εφέτος αισίως τα 84 του χρόνια.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου