Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ. ΑΠΟ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ!


Γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια, έζησε φτωχικά, έγινε καπνεργάτης αλλά το ελληνικό δαιμόνιο τον οδήγησε σταδιακά στην κορυφή. Ο Ιβάν Σαββίδης που μπήκε ξαφνικά στην ζωή των Ελλήνων όταν αγόρασε τον ΠΑΟΚ και τον έσωσε από την καταστροφή, είναι ήδη στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο..

Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας, παντρεμένος και πατέρας 2 αγοριών του γιώργου και του νίκου, δεν έμεινε μόνο στην εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όπου επένδυσε πάνω από 20 εκ. ευρώ. Προχώρησε στη μίσθωση για ένα έτος του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης. η εταιρεία «Black & White», κατέθεσε προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 ευρώ και άνοιξε τον δρόμο για μια μακροχρόνια μίσθωση. Κατάφερε επίσης και μπήκε «σφήνα» στους μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρεί το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα και στον τουριστικό κλάδο, αφού φέρεται να σχεδιάζει την δημιουργία μεγάλης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην Εύβοια. Ένα πρακτορείο ταξιδιών ακόμη και ακτοπλοική σύνδεση της ελλάδας με την Ρωσία είναι μέσα στα πλάνα του. Πως όμως έφτασε στην κορυφή ο έλληνας τσάρος;. 
Ο Ιβάν γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Ξεκίνησε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια από το 1980, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του. Ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», που εδρεύει στο Ροστόφ, ο Ιβάν Σαββίδης ολοκλήρωσε τις σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης και αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου έως τη θέση του υποδιευθυντή. Η ιδιωτικοποίησή του, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου.
Σήμερα η καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ» αποτελεί μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες του μητρικού ομίλου «Αγκροκόμ» του Σαββίδη. Στο Ροστόφ ο Ιβάν έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Εκτός από την καπνοβιομηχανία του που ανήκει στην σύζυγο του Κυριακή και ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία με τους καπνιστές να ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια, του ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών «Ταβρ», η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού «Καζάχα» και μια εταιρεία θεματικών πάρκων. Πρόσφατα απέκτησε βιομηχανία αλλαντικών στην Ουκρανία, ενώ συμμετέχει στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ροστόφ. Κατέχει το 75% εταιρείας επισκευής και συντήρησης αεροσκαφών ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε έναν όμιλο media με  εφημερίδα, τηλεόραση και ραδιόφωνο, έχει επίσης κατασκευαστική και επενδυτική εταιρία. Ο Ιβάν Σαββίδης είχε αποκτήσει και την ποδοσφαιρική ομάδα του Ροστόφ αλλά και  την ομάδα χόκεϊ της Ντιναμό.
Στις εταιρείες του εργάζονται περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι, ενώ ο κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» η περιουσία του φτάνει  τα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ) και κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων Ρώσων. Έχει εκλεγεί 2 φορές Βουλευτής της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διατηρεί στενή σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Με αποκλειστικά δικές του ενέργειες, άνοιξε το σπουδαιότερο σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην τραπεζούντα της τουρκίας μετά από δεκαετίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου