Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΦΙΟΥΜΟ-ΚΙΛΕΡ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ-ΕΡΩΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Το σκάνδαλο Προφιούμο είναι το πιο γνωστό κατασκοπευτικό θρίλερ που εμπεριέχει ερωτισμό, πολιτική και λίγο έλειψε να οδηγήσει σε σύγκρουση δύο κράτη. Και όλα αυτά για τα μάτια της πανέμορφης Κριστίν Κίλερ, μιας όμορφης σόου γούμαν που μάγεψε έναν παντοδύναμο υπουργό.


Το 1963, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η αποκάλυψη ενός «ροζ» σκανδάλου ταράζει την κοινή γνώμη της Βρετανίας. Ο  παρασημοφορημένος Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Προφιούμο είχε εξωσυζυγική σχέση με τη νεαρή Κριστίν Κίλερ, η οποία όμως είχε ταυτόχρονα σχέσεις με τον Γεβγένι Ιβανόφ, στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας αλλά και έναν έμπορο ναρκωτικών. Η πίεση των μμε ανάγκασε να παραιτηθεί ο Προφιούμο και να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή όπως επίσης και ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Χάρολντ ΜακΜίλαν. Η σέξι και γοητευτική Κριστίν, η “πέτρα του σκανδάλου” όπως έγινε γνωστή, ήταν χορεύτρια σε καμπαρέ και γνωρίστηκαν το 1961 σ' ένα πάρτι που διοργάνωσε ο πλούσιος και διάσημος Λονδρέζος γιατρός Στίβεν Γουόρντ, ο οποίος αναλάμβανε να γνωρίζει επιφανείς Βρετανούς σε νεαρές και όμορφες γυναίκες. Παρότι ο Προφιούμο ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον, εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο με την εντυπωσιακή 20χρονη χορεύτρια.


Η σχέση τους κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες, αλλά το σύντομο ειδύλλιο είδε το φως της δημοσιότητας το 1962, παίρνοντας μεγάλες πολιτικές διαστάσεις. Και αυτό, διότι όπως αποδείχθηκε, τη συγκεκριμένη περίοδο η Κίλερ μοιραζόταν το κρεβάτι της και με τον σοβιετικό αξιωματούχο. Οι εφημερίδες της εποχής κατηγόρησαν εμμέσως τον Προφιούμο για εσχάτη προδοσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κρατικά μυστικά διοχετεύτηκαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ και του κατάσκοπου  Ιβανόφ. Η ίδια η κίλερ παρουσίασε μία διαφορετική οπτική για την υπόθεση στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Επιτέλους η αλήθεια». προσπαθώντας να αποτινάξει αυτή την εικόνα από πάνω της γράφει πως ο γιατρός Στίβεν Γουόρντ, που τη σύστησε στον Προφιούμο, ήταν στην πραγματικότητα πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης. Ότι δηλαδή συνεργαζόταν με τον Ιβανόφ προκειμένου να πάρουν απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα από τον χαρτοφύλακα του Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία όσο εκείνη απασχολούσε τον υπουργό στην κρεβατοκάμαρα. Μάλιστα η κίλερ κατηγόρησε τον γουόρντ ότι αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από το κατεστημένο, προκειμένου τα ΜΜΕ να εστιάσουν στις ροζ πτυχές της υπόθεσης και να καλυφθούν έτσι τα σοβαρά κενά στη βρετανική ασφάλεια. Το μεγάλο λάθος του Προφιούμο ήταν ότι διέψευσε ενώπιον της Βουλής τις φήμες για την κρυφή σχέση του ενώ μερικές εβδομάδες μετά ομολόγησε ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο για να προστατέψει τη σύζυγο και την οικογένειά του.


Το 63 ο Στίβεν Γουόρντ οδηγήθηκε σε δίκη, κατηγορούμενος για έσοδα από ανήθικες δραστηριότητες, όπως προώθηση γυναικών στην πορνεία, αλλά μία ημέρα πριν από την ετυμηγορία, αυτοκτόνησε, μυστηριωδώς, παίρνοντας μαζί του το μυστικό. Η Κριστίν Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών αλλά ήδη η ζωή της είχε καταστραφεί. Παιδί μιας διαλυμένης οικογενείας, μεγάλωσε μέσα σε μπαρ, έκανε δύο γάμους που έληξαν άδοξα και απέκτησε δύο παιδιά με τα οποία δεν έχει καμία επικοινωνία. 
Σήμερα στα 71 της ζει μόνη της με τη γάτα της ενώ τα τελευταία 22 χρόνια δεν υπάρχει κανένας άντρας στη ζωή της. Ο Προφιούμο, έζησε το υπόλοιπο της ζωής του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρέχοντας φιλανθρωπική εργασία και πέθανε το 2006. Το 1989 η ιστορία μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία Scandal και πρωταγωνιστές τους Τζον Χαρτ και Μπρίτζετ Φόντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου