Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

LOIS GIBSON, ΑΠΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ PLAYBOY ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ FBI!

Την δεκαετία του 70 η Lois Gibson πόζαρε ως μοντέλο σε εξώφυλλα του περιοδικού Playboy και η καριέρα της ήταν συνεχώς σε ανοδική πορεία. Ξαφνικά τα παράτησε όλα, πήγε στο Πανεπιστημίου του Τέξας και τελείωσε με άριστα την σχολή καλών τεχνών. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στον δρόμο κάνοντας σκίτσα σε τουρίστες. Και κάπου εκεί ξεκινά μια λαμπρή σταδιοδρομία αφού θεωρείται σήμερα η πιο επιτυχημένη σκιτσογράφος όλων των εποχών και θρύλος της αστυνομίας. 30 συναπτά έτη έχει βοηθήσει σημαντικά στη σύλληψη 1.164 κακοποιών, με μόνο όπλο το πενάκι της.


 Η συνεργασία με τις αρχές ξεκίνησε όταν η αστυνομία του Χιούστον της χτύπησε την πόρτα για να βοηθήσει στο σκίτσο ενός εγκληματία. Από τότε 1 στα 3 σχέδιά της καταλήγει σε άμεση σύλληψη με αποτέλεσμα να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness ως «πιο επιτυχημένη Ιατροδικαστική σκιτσογράφος του κόσμου", μάθημα που διδάσκει τώρα στο Πανεπιστήμιο.
Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει το έγκλημα χωρίς να χρησιμοποιήσετε το όπλο σας λέει στους αστυνομικούς, τους οποίους  βοηθάει να πιάσουν τους εγκληματίες. βιαστές δολοφόνοι, απαγωγείς και ληστές μπαίνουν στο κάδρο της Γκίμπσον. Μετά από μια άνετη και χαλαρή συζήτηση με τους αυτόπτες μάρτυρες καταφέρνει ως διά μαγείας να αποτυπώνει στον καμβά της την πραγματική εικόνα του κακοποιού, χωρίς φυσικά να τον γνωρίζει.


 Αυτό το απίστευτο, έμφυτο ταλέντο αναγνωρίζεται από όλους στην Αμερική και γι αυτό τα βραβεία που δέχεται είναι εκατοντάδες. Την ευχαριστεί όμως κυρίως η αποδοχή που έχει από τον απλό κόσμο που νιώθει ότι βρήκε ένα στήριγμα στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας. Η ίδια στην ηλικία των 20 ετών δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και έτσι τώρα στα 62 της, λέει ότι είναι σε θέση να συνδεθεί με μάρτυρες και θύματα γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Σημαντική βοήθεια έχει προσφέρει και στα σκίτσα εξαφανισμένων για χρόνια ανθρώπων, ενώ τώρα ταξιδεύει και σε άλλες πολιτείες βοηθώντας τις τοπικές αρχές. Ακόμη και από την Ευρώπη την έχουν καλέσει για σεμινάρια στις έγχρωμες καρικατούρες αφού είναι η μοναδική σκιτσογράφος που δεν χρησιμοποιεί μόνο το άσπρο και μαύρο χρώμα.  


 η Λόις Γκίμπσον ζει στο Χιούστον του Τέξας με την κόρη της και στον ελεύθερο χρόνο της, δεν σκιτσάρει αλλά κάνει υδατογραφίες τοπίων και πορτρέτα μελών της οικογένειάς της. Το τελευταίο της βιβλίο βασίζεται σε αληθινό έγκλημα. Βάζει τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα της εγκληματολογίας και στο μυαλό των θυμάτων που ζητούν δικαίωση, έχει αφοσιωθεί σε αυτό και υποστηρίζει ότι όσο αντέχει θα σκιτσάρει πρόσωπα καταζητούμενων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου