Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΟΤΟΥ RED BULL ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ

Ο 27χρονος Βοράγιου Γουβίντια αν δεν ήταν ένας από  τους  κληρονόμους της αυτοκρατορίας της Red Bull, δεν θα γινόταν πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο για το φονικό τροχαίο που είχε με την πανάκριβη ferrari. Ο νεαρός συνελήφθη στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, αφού παρέσυρε και σκότωσε έναν αστυνομικό που επέβαινε στην μηχανή του. Στην συνέχεια όχι μόνο δεν σταμάτησε να βοηθήσει αλλά πήγε στο σπίτι των γονιών του και έκρυψε το όχημα του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κάποιοι αστυνομικοί προσπάθησαν να κουκουλώσουν την υπόθεση αλλά ο διοικητής της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει πόσο ισχυρός είναι ο δράστης και αν δεν τον πάει στα δικαστήρια, τότε ο ίδιος θα παραιτηθεί. Ο 27χρονος κροίσος υποστήριξε ότι η μοτοσικλέτα του αστυνομικού έπεσε πάνω του και τελικά μετά από πολιτικές πιέσεις αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 12.500 δολάρια.


ο νεαρός αναμένεται σε λίγα χρόνια να αναλάβει την εταιρία που ίδρυσε ο παππούς όταν εφεύρε το Red Bull. Ο Τσαλέο Γουβίντια δραπέτευσε από τη φτώχεια και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο χάρη στο έξυπνο μάρκετινγκ του ενεργειακού ποτού που δίνει φτερά. Ο Γουβίντια πέθανε στην Ταϊλάνδη από φυσικά αίτια στα 80 του χρόνια κι ενώ ήταν στην 205η θέση στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γεννημένος από οικογένεια κινέζων μεταναστών, ουδέποτε επέδειξε τα πλούτη που απέκτησε και πάντα απέφευγε τη δημοσιότητα, μάλιστα είχε κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις τα τελευταία 30 χρόνια. 
Αυτοδημιούργητος, ασχολήθηκε από νεαρός με την φαρμακευτική βιομηχανία και την παραγωγή αντιβιοτικών φαρμάκων, βασισμένων σε φυσικά εκχυλίσματα. Πειραματιζόμενος με το εκχύλισμα των βατόμουρων δημιούργησε ένα ποτό που αρχικώς ονόμασε Krating Daeng ή όπως μετονομάστηκε αργότερα στην αγγλική γλώσσα Red Bull. Όλα άρχισαν όταν εισήγαγε στην αγορά το προϊόν ως ενεργειακό ποτό, που τότε το παρασκεύαζε στην μικρή φαρμακευτική του εταιρία, την δεκαετία του 1970.  Το Red Bull προωθήθηκε αρχικά στην περιφέρεια, κερδίζοντας μεγάλο κομμάτι της αγοράς μετά τη διανομή δωρεάν δειγμάτων στους οδηγούς των φορτηγών. Το ποτό που «δίνει φτερά», έγινε αμέσως δημοφιλές στους οδηγούς που έπρεπε να μένουν ξύπνιοι και σε εγρήγορση, για πολλές ώρες. Έτσι η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και στην Ευρώπη.


ο Dietrich Mateschitz έμαθε για το προϊόν που ονομαζόταν  «ενεργειακό ποτό», το οποίο ήταν ευρέως γνωστό στην Άπω Ανατολή. Η ιδέα του να φέρει στην υπόλοιπη αγορά το Red Bull γεννήθηκε στο μυαλό του ενώ  βρισκόταν στο μπαρ του ξενοδοχείου του στο Χονγκ Κονγκ και το δοκίμαζε. Το 1984 ο Mateschitz ίδρυσε την εταιρία Red Bull μαζί με τον Γουβίντια και ξεκίνησε την διακίνηση του στην Αυστριακή αγορά, το 1987. Αυτό δεν ήταν μόνο λανσάρισμα ενός εντελώς νέου προϊόντος, αλλά η δημιουργία μίας νέας κατηγορίας ποτού στην Ευρώπη. Η εταιρία άρχισε να απλώνει τα φτερά της σε όλο τον κόσμο, πολύ γρήγορα. Η κατανάλωση διπλασιαζόταν χρόνο με το χρόνο στην Αυστρία, τη Σιγκαπούρη και την Ουγγαρία. Η άδεια για τη Γερμανική αγορά δόθηκε το 1994, ακολούθησε η Μεγάλη Βρετανία, η Αμερικανική αγορά και στην Ελλάδα το Red Bull διανεμήθηκε και κυκλοφόρησε το 1996.


Σήμερα το Red Bull πουλάει κατά προσέγγιση 4 δις. κουτιά τον χρόνο και δραστηριοποιείται σε 164 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία έχει 8.000 εργαζόμενους σε όλη την γη και τα πολυτελή κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου