Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΜΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΜΥΘΟ

Ο θρύλος του Κόμη Δράκουλα, του διασημότερου κινηματογραφικού βαμπίρ όλων των εποχών, έζησε τον Μεσαίωνα, έπινε το πολύτιμο αίμα των θνητών, αφού ήταν το μόνο που τον κρατούσε ζωντανό και επιβίωνε μόνο στο σκοτάδι, προκαλώντας τον τρόμο, ακόμα και όταν κάποιος αναφερόταν απλά στο όνομά του. Τελικά όμως ο Κόμης Δράκουλας υπήρξε ή ήταν ένας πλασματικός χαρακτήρας;.
Προφανώς εννοούμε τον αιμοσταγή πρίγκιπα της Βλαχίας Βλάντ Τσέπες τον Γ΄. Τον άνθρωπο που έγινε διάσημος για τους φρικτούς τρόπους που διάλεγε για να σκοτώνει τους Οθωμανούς αντιπάλους του. το παλούκωμα ήταν συνηθισμένη πρακτική τον Μεσαίωνα σαν μέθοδος εκτέλεσης αλλά και εκφοβισμού του πληθυσμού αλλά για τους περισσότερους Ρουμάνους ο Βλαντ ο Παλουκωτής παραμένει εθνικός ήρωας. κυβέρνησε στα Καρπάθια Όρη κι έζησε από το 1431 ως το 1476.  Επονομάστηκε Δράκουλας που σημαίνει «γιος του Δράκου» ή κατά μια άλλη εκδοχή «γιος του διαβόλου». Το όνομα του έγινε θρύλος και σε συνδυασμό με το περίφημο κάστρο του Μπράν τροφοδότησε την πένα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα του «Δράκουλα» το 1897 με το διάσημο μυθιστόρημά του έστω και αν δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ανατολική Ευρώπη. Από τότε εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν τα ίχνη του αιμοσταγούς κόμη στην Τρανσυλβανία και αγοράζουν σχετικά σουβενίρ.
Το 1453 , η πόλη της Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών , που απειλούσαν όλη την Ευρώπη με εισβολή . Ο Βλαντ ανέλαβε να υπερασπιστεί τη Βλαχία και ο μύθος υποστηρίζει ότι αποκεφάλισε προσωπικά τον αντίπαλό του , Βλαντισλαβ τον Δεύτερο σε μία μάχη σώμα με σώμα. Ως κυβερνήτης του πριγκιπάτου της Βλαχίας, ο Βλαντ είχε εσωτερική διαμάχη με την φυλή των βογιάρων τους οποίους κάλεσε σε συμπόσιο και κατέληξε σε λουτρό αίματος με πάνω από 300 Βογιάρους παλουκωμένους σε ξύλα στην αυλή. Το παλούκωμα εξελίχθηκε σε αγαπημένη πρακτική για τον Βλαντ. Δεν είναι γνωστό εάν οι ιστορίες ότι βούταγε το ψωμί του στο αίμα των θυμάτων του, είναι αλήθεια , αλλά οι ιστορίες σχετικά με τον απερίγραπτο σαδισμό του είναι γνωστές σε όλη την Ευρώπη .Συνολικά ο Βλαντ εκτιμάται ότι σκότωσε περίπου 80.000 με διάφορα αποτρόπαια μέσα. Το 1476 οδεύοντας προς μια ακόμη μάχη με τους Οθωμανούς, ο Βλαντ και οι στρατιώτες του έπεσαν σε ενέδρα και ο πρίγκιπας σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε ενώ το κεφάλι του παραδόθηκε στον Μωάμεθ Β στην Κωνσταντινούπολη.
Το κάστρο του Δράκουλα είχε αρχικά χτιστεί από ιππότες ως οχυρό αλλά πέρασε στην κατοχή του πρίγκιπα. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βλαντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να αναμορφώσουν το κάστρο για λογαριασμό του. Το κάστρο Μπραν χτίστηκε το 1212 και βρίσκεται στην πόλη Μπρασόφ της Ρουμανίας. Ήταν  το προσωρινό ορμητήριο του για επιδρομές στην Τρανσυλβανία ενώ διατηρούσε άλλα δύο ως οικίες του. σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες τουρίστες καθημερινά και σύμφωνα με το περιοδικό Forbes αποτελεί το δεύτερο πιο ακριβό ακίνητο προς πώληση στον κόσμο με την τιμή του να αγγίζει τα 150 εκ. δολάρια. Το κομμουνιστικό καθεστώς το κατέσχεσε από τη βασιλική οικογένεια το 1947 και το μετέτρεψε σε μουσείο το 1957. Το ρουμανικό κράτος έδωσε πίσω το κάστρο στην οικογένεια των Αψβούργων το 2006, αφού συμφωνήθηκε να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο για την επόμενη τριετία. 
Σημερινός ιδιοκτήτης του κάστρου, Ντομινίκ των Αψβούργων, εγγονός της βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας, αποφάσισε την πώληση του ακινήτου αλλά η ρουμανική Βουλή δεν το επέτρεψε και έκρινε παράνομη αυτή την κίνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου