Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

Νάντια Κομανέτσι, η μικροσκοπική 14χρονη Ρουμάνα αθλήτρια παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνων του '76 και γράφει Ιστορία. Τέτοια Ιστορία που το όνομά της θα φιγουράρει έκτοτε με πηγαίους τίτλους στα αθλητικά χρονικά και οι πρωτιές θα τη συνοδεύουν για πάντα με το «Κομανέτσι» να γίνεται ορόσημο της εκπληκτικής επίδοσης στον χώρο της ρυθμικής γυμναστικής. Έγινε η πρώτη αθλήτρια σε ολόκληρη την ολυμπιακή ιστορία που σημείωσε τέλειο σκορ (10.00) στη ρυθμική γυμναστική. Η ζωή της έμελλε ωστόσο να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική με πολλές ανατροπές, δεινά,  κακουχίες και μία απόπειρα αυτοκτονίας που θα έπαιρναν τέλος με την αυτομόλησή της στην Αμερική.
Νάντια Κομανέτσι, η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέ , έτσι ονομάζεται το βιβλίο της Lola Lafon που βιογραφεί την αθλήτρια-φαινόμενο και μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τι κάνει σήμερα η 52χρονη Νάντια. Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας. Η μητέρα της, όταν ήταν έγκυος έβλεπε μια ταινία που η κύρια πρωταγωνίστρια ονομαζόταν Νάντια, γι' αυτό αποφάσισε να δώσει στην κόρη της το όνομα. Στα 10 της όταν οι άλλες συνομίληκες έπαιζαν με κούκλες εκείνη έκανε  προπονήσεις 8 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα. Το βιβλίο σκαλίζει τις αναμνήσεις και ξαναφέρνει στην επιφάνεια την νεαρή γυμνάστρια που τρέλανε τον κόσμο στο Μόντρεαλ όταν το «τέλειο 10» όπως την αποκαλούσαν, έκανε τους δυτικούς να ανακαλύψουν την άγνωστη Ρουμανία του κομμουνισμού. Σημείωσε εφτά 10άρια και κατέκτησε 3 χρυσά και 1 αργυρό μετάλλιο. Στα 14 της γινόταν η νεαρότερη Ολυμπιονίκης του κόσμου. Μετά τον θρίαμβό της η ρουμανική κυβέρνηση τίμησε την οικογένεια Κομανέτσι με έναν μήνα διακοπών και ολοκαίνουριο αυτοκίνητο. Τα χρόνια όμως μετά τους Ολυμπιακούς ήταν τα πιο δύσκολα. 
Οι γονείς της χώρισαν και η ρουμανική ομοσπονδία αθλητισμού απομάκρυνε τον αγαπημένο της προπονητή Καρόλι, αναγκάζοντάς τη να δουλεύει με άλλον. Αναστατωμένη από τις βίαιες αλλαγές στη ζωή της, η έφηβη Νάντια κατάπιε χλωρίνη για να τραβήξει την προσοχή και κινδύνευσε. Ήταν μια απέλπιδα κίνηση που πέτυχε τον σκοπό της αφού το καθεστώς της επέτρεψε να προπονείται και πάλι με τον Καρόλι. Το 79, σειρά είχε ένα ροζ σκάνδαλο, όταν  συνδέθηκε ερωτικά με τον γιο του Ρουμάνου δικτάτορα Τσαουσέσκου, τον σκληρό Νίκου. Ξαφνικά οι επιδόσεις της δεν ήταν σταθερές ενώ τα κιλά της αυξήθηκαν. Το καθεστώς Τσαουσέσκου τη θεωρούσε πρότυπο του κομμουνιστικού αθλητικού μοντέλου και για να μην φύγει για την δύση της απαγόρευσε τα ταξίδια εξαφανίζοντας τη κυριολεκτικά από προσώπου γης. Την ίδια στιγμή ξεκινούσε η στενή παρακολούθηση της προσωπικής της ζωής.
Στα τέλη του 1989 η 27χρονη πλέον Νάντια βρήκε τρόπο να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του Ρουμάνου Κονσταντίν Παναΐτ, που κατοικούσε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και βοηθούσε πολλούς να αυτομολήσουν. εκείνη και πέντε ακόμη πρόσφυγες περιπλανήθηκαν στον τσουχτερό χειμώνα μέχρι να φτάσουν με τα πόδια στα σύνορα με την Ουγγαρία. Οι φύλακες την αναγνώρισαν αλλά της επέτρεψαν να  φύγει με προορισμό τα σύνορα με την Αυστρία. Εκεί βρήκε άσυλο στην Αμερικανική Πρεσβεία και τελικά η πρώην πρωταθλήτρια έφτασε στη Νέα Υόρκη υπέρβαρη και ατημέλητη. Μετακόμισε στην Οκλαχόμα ακολουθώντας τον πρώην αθλητή και καλό της φίλο ολυμπιονίκη Μπαρτ Κόνερ. Οι δυο τους συμμετείχαν σε γυμναστικές επιδείξεις και η Νάντια υπέγραψε πολυάριθμα διαφημιστικά συμβόλαια. 
Έγιναν ζευγάρι και παντρεύτηκαν το 96 ενώ 10 χρόνια μετά γεννήθηκε ο γιος της, Ντίλαν Πιλ Κόνερ. Σήμερα η κομανέτσι διευθύνει Ακαδημία Γυμναστικής, προωθεί προϊόντα αθλητισμού και συσκευές γυμναστικής και σχολιάζει αγώνες στην τηλεόραση και τον αθλητικό τύπο. Παραμένει πρέσβειρα αθλητισμού του ΟΗΕ και οι συμπατριώτες της την αποκαλούν βασίλισσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου