Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ο 19ΧΡΟΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

Ο 19χρονος Μπόγιαν Σλατ αντί να παραπονιέται για την κατάσταση των θαλασσών όπου κολυμπά τα καλοκαίρια επέλεξε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με σκοπό να καθαρίσει τους ωκεανούς. Έμπνευση αποτέλεσε μια βουτιά στον ελληνικό βυθό, όταν βρισκόταν για διακοπές στη χώρα μας πριν από τρία χρόνια. Τότε διαπίστωσε ότι τα σκουπίδια που συνάντησε στη θάλασσα ήταν περισσότερα από τα ψάρια. Έκτοτε ακολούθησαν τρία χρόνια εντατικής έρευνας. Σκέφτηκε ότι εκατομμύρια θαλάσσια όντα πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης των θαλασσών ενώ την ίδια στιγμή ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις απορρύπανσης παραλιών και θαλασσών. Έτσι εφηύρε τεχνολογία για να καθαρίσει τους ωκεανούς και τι σκέφτηκε;. ότι ένα «γιγάντιο χωνί» μπορεί να παγιδεύσει σε πλωτά φράγματα και να απομακρύνει τα πλαστικά απορρίμματα που ρυπαίνουν τους ωκεανούς.


Στο γυμνάσιο αποφάσισε να αφιερώσει ένα εξάμηνο στην έρευνα για να καταλάβει τι είναι η πλαστική ρύπανση των ωκεανών. Μετά από πολύ σκέψη ο Μπόγιαν κατέληξε στην ιδέα μιας μηχανής με σχήμα τεράστιου χωνιού. Το σύστημα αυτό μπορεί να κινηθεί σε συμφωνία με τα υποθαλάσσια ρεύματα με τρόπο ώστε να αποφευχθεί η κατανάλωση ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται από οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιά.«Αντί να σπαταλάμε ενέργεια κυνηγώντας σκουπίδια, αρκεί να περιμένουμε τα πλαστικά σκουπίδια να έρθουν σε εμάς” εξηγεί ο νεαρός στην ιστοσελίδα που δημιούργησε για να παρουσιάσει το σχέδιό του. Η συσκευή του Σλατ είναι στην ουσία ένα σύστημα σωληνώσεων που μοιάζουν με σημαδούρες και εκτείνονται σε έκταση 100 χιλιομέτρων. Κάτω από τις σημαδούρες έχουν αγκιστρωθεί “πίνακες” μήκους τριών μέτρων που εγκλωβίζουν τα σκουπίδια. 
Κίνδυνος δεν υπάρχει για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αφού οι πίνακες είναι αρκετά μεγάλοι για να παγιδεύσουν τα σκουπίδια, αλλά αρκετά μικροί για να μην ενοχλήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Η εφεύρεσή του θα μπορούσε να καθαρίσει τις θάλασσες σε μόλις πέντε χρόνια, να αφαιρέσει δηλαδή 20 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού από τους ωκεανούς του κόσμου.
Μετά από έξι μήνες δοκιμών, ο Μπόγιαν παρουσίασε το έργο «The Ocean Cleanup» και απέσπασε το πρώτο βραβείο από το Πολυτεχνείο του Ντελφτ της Ολλανδίας. Ο 19χρονος εφευρέτης αναγνωρίστηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Intel ως ένας από τους 20 πιο ελπιδοφόρους επιχειρηματίες του μέλλοντος. Ο νεαρός ολλανδός ανέστειλε τις σπουδές αεροναυπηγικής που ακολουθεί για να ιδρύσει την οργάνωση «The Ocean Cleanup» μέσω της οποίας προωθεί την ιδέα του και μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί περίπου μισό εκ. δολάρια με στόχο τα δύο εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις δοκιμές που έχουν διενεργηθεί, η μέθοδος του Μπόγιαν θα μπορούσε να καθαρίσει τα μισά απορρίμματα που ρυπαίνουν τον Ειρηνικό Ωκεανό σε λιγότερο από μια δεκαετία.
Η ομάδα του 19χρονου αποτελείται από 100 άτομα που διεξάγουν έρευνα στους τομείς της μηχανικής, ωκεανογραφίας, οικολογίας, της χρηματοδότησης, του ναυτικού δικαίου, την επεξεργασία και την ανακύκλωση. Όλοι υποστηρίζουν ότι η συλλογή των πλαστικών και η ανακύκλωση τους θα φέρουν και κέρδος εκτός από την καθαρότητα των ακτών που ίσως να φτάσει το μισό δίς. Αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι από τα 100 εκ. τόνους πλαστικού που παράγονται ετησίως, τα 7,5 εκατομμύρια βρίσκονται στην θάλασσα και τον βυθό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου