Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ΚΡΟΙΣΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Με περιουσία που υπολογίζεται στο 1 δις δολάρια, η οικογένεια Πασπάλη είναι μια από τις πιο πλούσιες της Αυστραλίας, καθώς, εκτός από την καλλιέργεια μαργαριταριών, διαθέτει στόλο 120 αλιευτικών, αεροπορική εταιρεία με 21 αεροσκάφη, ακίνητα, φάρμες με αγελάδες, αμπελώνες και ναυπηγία. Τα αυστραλιανά μαργαριτάρια θεωρούνται τα καλύτερα της παγκόσμιας βιομηχανίας και την κορυφαία θέση στην καλλιέργεια και την εμπορεία κατέχει η εταιρία των Ελλήνων ομογενών. Η ιστορία της οικογένειας Πασπάλη, η ίδρυση και η ανάπτυξη της «αυτοκρατορίας» μοιάζει με παραμύθι που στηρίχθηκε στο παντοτινό όνειρο μιας γυναίκας, το σύμβολο της ομορφιάς και του πλούτου. Στο μαργαριτάρι..
Η οικογένεια του πατέρα του σημερινού διευθυντή Νίκου Πασπάλη του δεύτερου, έφυγε από το Καστελόριζο κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το 1919. Κατέβηκαν  στο πρώτο λιμάνι του Κόσακ, στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας και αποφάσισαν να ξεκινήσουν εκεί τη νέα τους ζωή κοντά στους ντόπιους Αβορίγινες. Σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή οι Ευρωπαίοι ήταν ελάχιστοι και οι Έλληνες σχεδόν ανύπαρκτοι. Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση ούτε καν  υποδομές του κράτους. Ο παρθένος ωκεανός ήταν κατάσπαρτος από μεγάλα στρείδια, τα γιγαντιαία Pinctada Maxima, που μέσα τους έκρυβαν μοναδικά μαργαριτάρια και ως τότε τα εκμεταλλεύονταν μόνο Ασιάτες. Ήταν φυσικό μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Θεοδόσης και ο γιος του Νικόλας Πασπάλης να μυηθούν στη αλιεία μαργαριταριών.
 Σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με Ιάπωνες δημιούργησαν τις μεγαλύτερες φάρμες καλλιέργειας μαργαριταριών στον κόσμο. Και από την πρώτη επιχείρηση που απασχολούσε έξι υπαλλήλους το 1960 φτάσαμε σήμερα να εργάζονται 1.200 άτομα με πρόεδρο τον Νικόλα τζουνιορ και διευθυντές τις δύο αδερφές του. Με ορμητήριο τις πόλεις Ντάργουϊν και Σίδνεϊ, στις οποίες η εταιρεία έχει τα κεντρικά της γραφεία, προμηθεύει με τα μαργαριτάρια της κοσμηματοπωλεία, τους διασημότερους οίκους και σχεδιαστές κοσμημάτων στον κόσμο. Σύμφωνα με το Νικ Πασπάλη που έχει ανοίξει ομώνυμα καταστήματα σε όλες τις ηπείρους, ένα πολύ καλό μαργαριτάρι σήμερα πωλείται στα Tiffany's για πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ. 
Η συλλογή τους είναι πολύπλοκη αφού κάθε στρείδι είναι πολύ ευαίσθητο. Όταν η θερμοκρασία του νερού είναι στους 30 βαθμούς Κελσίου τότε γίνεται ιδανικά η ωρίμανση των στρειδιών. Αν ο υδράργυρος σκαρφαλώσει στους 32 βαθμούς η ανάπτυξή τους σταματάει ακαριαία, ενώ στους 33 βαθμούς πεθαίνουν, όπως συμβαίνει και όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από τους 26. Και η δημιουργία του μαργαριταριού όμως είναι δύσκολη. Μέσα σε ένα όστρακο εισβάλλει ένα ξένο σώμα για παράδειγμα ένα παράσιτο ή κάποιο πετραδάκι, το όστρακο εκκρίνει μάργαρο, ανθρακικό ασβέστιο δηλαδή, γύρω από τον εισβολέα με σκοπό να τον εξουδετερώσει και τον περιβάλλει διαρκώς με στρώματα μάργαρου μέχρι που σχηματίζεται γύρω από αυτό, ένα πανέμορφο μαργαριτάρι.
Τώρα η 4η γενιά Πασπάλη, ο γιος και η κόρη του ιδιοκτήτη αλλά και τα 6 ανίψια του ετοιμάζονται να αναλάβουν την επικερδή εταιρία και να μυήσουν την 5η γενιά στην συμπλήρωση των 100 χρόνων από τότε που ο Θεοδόσης Πασπάλης έκανε τις πρώτες βουτιές και βρήκε τα μαργαριτάρια.      




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου