Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΜΕ 20 ΟΡΟΦΟΥΣ!

1963. Ένας κάτοικος της Μαλακοπής στην Καππαδοκία, κατεδαφίζει τοίχο του σπιτιού του και ανακαλύπτει έκπληκτος ένα μυστηριώδες δωμάτιο. Αυτό το δωμάτιο οδηγούσε σε ένα άλλο και έτσι κατά τύχη ανακαλύφθηκε μια τεράστια πόλη 20 ορόφων κάτω από την Γη, την μεγαλύτερη του κόσμου από την εποχή των Χετταίων γύρω στο 1400 π.Χ.
Οι μεγαλύτεροι αρχαιολόγοι της εποχής σπεύδουν στην Μαλακοπή και αρχίζουν να μελετούν τη συναρπαστική υπόγεια πόλη. Ήταν διατεθειμένοι να φθάσουν σε σαράντα μέτρα βάθος, αν και υπήρχαν εικασίες ότι το κατώτερο επίπεδο είναι στα 85 μέτρα βάθος!. Σήμερα 50 χρόνια μετά έχουν ανακαλυφθεί 20 υπόγειοι όροφοι, ωστόσο μόνο τα οκτώ επίπεδα μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Στους άλλους ορόφους δεν επιτρέπεται η είσοδος, μπαίνουν μόνο  αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι, που μελετούν το Derinkuyu, όπως το ονομάζουν οι Τούρκοι. Η πόλη είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν στις σπηλιές για να προστατευθούν από τις συχνές επιδρομές που δέχθηκε η Καππαδοκία, κατά το παρελθόν. Οι εχθροί προσπάθησαν να σκοτώσουν όσους ζούσαν στην επιφάνεια δηλητηριάζοντας τα πηγάδια τους. Δεν γνώριζαν όμως ότι κάτω από την γη υπήρχε χώρος για χιλιάδες άτομα. Μάλιστα οι κάτοικοι είχαν προβλέψει την φραγή της εισόδου σε τρία στρατηγικά σημαντικά σημεία με την κίνηση κυκλικών πέτρινων θυρών. Είχαν ύψος 1,5 μέτρο, πλάτος περίπου 50 εκατοστά και βάρος μέχρι 500 κιλά. Πολλές παγίδες είχαν σχεδιαστεί για να παραπλανήσουν, να απομονώσουν και να φυλακίσουν τους εισβολείς οι οποίοι, εάν εγκλωβίζονταν μέσα ήταν καταδικασμένοι σε αργό και μαρτυρικό θάνατο.


Η Μαλακοπή έχει μια σήραγγα περίπου 8 χιλιόμετρα σε μήκος, που οδηγεί σε μια άλλη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας, το Kaymakli. Ο Έλληνας ιστορικός Ξενοφών αναφέρθηκε στο έργο του «Κύρου Ανάβασις» και εξήγησε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην Ανατολία, είχαν σκάψει τα σπίτια τους κάτω από τη γη και ζούσαν σε αρκετά μεγάλα καταλύματα με όλη την οικογένεια, τα κατοικίδια ζώα τους και με αποθηκευμένα τρόφιμα. Μέχρι τώρα στα έγκατα της γης έχουν εντοπιστεί στάβλοι, τραπεζαρίες, μια εκκλησία 200 μ2, κουζίνες, πρέσες για κρασί και λάδι, αποθήκες, χώροι σίτισης, ένα σχολείο και πολυάριθμες αίθουσες. Η υπόγεια πόλη χρησιμοποιήθηκε για να κρυφτούν και οι πρώτοι Χριστιανοί, που κατόρθωναν να ξεφύγουν από τη δίωξη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Πως όμως αναπτύχθηκε η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη της γης;. επειδή ευνοήθηκε από την ύπαρξη ενός υπόγειου ποταμού!. Είχε πηγάδια νερού και έναν αυτοσχέδιο ανεμιστήρα με 52 φρεάτια εξαερισμού που καταπλήσσουν τους σύγχρονους μηχανικούς. Ειδικά η κάθετη, κυλινδρική στήλη εξαερισμού 55 μέτρων, είναι εντυπωσιακή.
Η Μαλακοπή ήταν στα βυζαντινά χρόνια απόρθητο κάστρο και βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καισαρείας. Για την παραγωγή του ονόματος Μαλακοπή υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με μία από αυτές παράγεται από το Μάλα και Κόπος, που σημαίνει πάρα πολύ κούραση, γιατί λόγω του άνυδρου της περιοχής, οι κάτοικοι αναγκάζονταν με πολύ κόπο να βγάζουν το νερό από τα πηγάδια βάθους 80 μέτρων. Η Μαλακοπή ήταν κόμβος και το κέντρο της αγοράς στην περιοχή, γι’ αυτό πολλοί από τα γειτονικά μέρη έσπευδαν εκεί να πουλήσουν ή να αγοράσουν προϊόντα. Πολλοί κάτοικοι της Μαλακοπής μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στο συνοικισμό της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη και ονόμασαν τον καινούριο τόπο τους Νέα Μαλακοπή. Άλλες οικογένειες πήγαν στα Γιαννιτσά, την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Δράμα και την Καβάλα
Οι υπόγειες πόλεις στη Καππαδοκία είναι τουλάχιστον 200 και έχουν κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, η υπόγεια πόλη της Μαλακοπής όμως ήταν αρκετά μεγάλη για να προστατεύσει έως και 50 χιλιάδες ανθρώπους μαζί με το ζωικό τους κεφάλαιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου