Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΡΑΙΑΝ ΜΠΛΕΡ. Ο ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΗΣ-ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Ο Ράιαν Μπλέρ δεν πήγε ποτέ του σε πανεπιστήμιο, όμως το βιογραφικό του θα ζήλευαν πολλοί γιατί είναι αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, επιχειρηματίας και συγγραφέας μπεστ σέλερ. Παραδίδει μαθήματα επιχειρηματικότητας αν και είναι πρώην μέλος συμμορίας. Ως διευθύνων σύμβουλος εταιρείας (ViSalus Sciences) που πουλάει προϊόντα αδυνατίσματος κάνει ετήσιο τζίρο 600 εκατομμύρια δολάρια και βραβεύθηκε ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς το 2012.
Στα 16 του χρόνια, όταν πολλοί συνομίληκοί του προσπαθούσαν να αποφασίσουν τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν και σε ποιο πανεπιστήμιο θα συνέχιζαν τις σπουδές τους, ο Ryan Blair κοιτούσε τους τοίχους ενός κελιού σε φυλακή του Λος Άντζελες. Πίσω από τα σίδερα οδηγήθηκε μετά τη 10η σύλληψή του ως ανήλικος. Κλοπές, διαρρήξεις και ξύλο, πολύ ξύλο. Τα προηγούμενα χρόνια, είχε φύγει από το σπίτι εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του ναρκομανούς πατέρα του. είχε   περάσει σχεδόν ένα χρόνο ζώντας στο σπιτάκι του κήπου στην πίσω αυλή της αδερφής του και είχε γίνει μέλος μιας βίαιης  συμμορίας, άλλωστε τα τατουάζ στο σώμα του μαρτυρούν την «ιστορία» του. Πολλά από τα αδέρφια του είχαν ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο και όλα έδειχναν, ότι το ίδιο μονοπάτι θα ακολουθούσε κι ο ίδιος ο οποίος έπασχε από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής. Όμως εκείνες οι τελευταίες 26 μέρες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής τον φόβισαν για τα καλά.
όταν απειλήθηκε με 4ετή φυλάκιση, αποφάσισε ότι έπρεπε να αλλάξει τη ζωή του και ζήτησε επιείκεια από τον δικαστή. Όταν ο Μπλερ είδε έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας που καθόταν δίπλα του στο κελί, σκέφτηκε ότι ίσως κάπως έτσι να είναι και το δικό του μέλλον. Αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να γράψει μία επιστολή στον δικαστή, γνωστοποιώντας του πως έχει πρόθεση να αλλάξει τρόπο ζωής. Ο δικαστής διάβασε την επιστολή και συγκινήθηκε. "Μέχρι τότε κανείς δεν είχε πιστέψει σε μένα" αναφέρει ο Μπλερ και σημειώνει πως ο δικαστής του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει φυσιολογικά. 
Τα επόμενα βήματά του ήταν να βρει κάποια δουλειά, σκληρή και με δύσκολα ωράρια ώστε να μπορεί να μένει μακριά από τη συμμορία. Όταν συγκέντρωσε μερικά χρήματα έφυγε από τη γειτονιά και πήγε κάπου όπου δεν τον γνώριζαν. Παρακολούθησε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων και γνώρισε δύο ανθρώπους με τους οποίους έστησε την επιχείρησή του. Παράλληλα ακολούθησε τη συμβουλή του δικαστή και έγινε συγγραφέας, ενώ συχνά κάνει ομιλίες σε παιδιά με το δικό του παρελθόν.
Σήμερα στα 34 του ο Ryan έχει έναν τρίχρονο γιο με την πρώην μις ηπα και γνωστό μοντέλο κέισι χέντ και ζει στο πολυτελές σπίτι του στο Hollywood. Όπως γράφει στο βιβλίο του ορισμένα από τα πράγματα που διδάχτηκε από τη ζωή του στους δρόμους και την εμπειρία του στη φυλακή, τα χρησιμοποίησε για να γίνει ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην παλιά γειτονιά που δεν ήθελαν να τον δουν να πετυχαίνει. Και υπάρχουν πολλοί, που κουβαλούν πολλά πτυχία στις πλάτες τους, οι οποίοι δε συμφωνούν με τη δική του επιτυχία. 
"Κάθε άνθρωπος θέλει να βελτιώσει τη ζωή του. Όλοι κάνουμε λάθη. Το ζήτημα είναι να έχουμε τη δυνατότητα για μία δεύτερη ευκαιρία" αναφέρει σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου