Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Όταν η τέχνη βάζει στόχο να βοηθήσει τη φύση, το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό, όπως ακριβώς συμβαίνει στο Κανκούν του Μεξικού, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο μουσείο του κόσμου. Τετρακόσια αγάλματα που φιλοτέχνησε ο Βρετανός γλύπτης Τζέισον ΝτεΚερ Τέιλορ έχουν καταποντιστεί στην καρδιά του εθνικού θαλάσσιου πάρκου, όχι απλώς για να κοσμήσουν τον βυθό, αλλά για να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία νέων κοραλλιογενών υφάλων. Οι τεχνητοί ύφαλοι-γλυπτά αναπαριστούν ανθρώπους και καθημερινά αντικείμενα σε πραγματικό μέγεθος. Είναι όλα πρόσωπα ντόπιων που ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη. Ένας ξυλουργός, μια 85χρονη καλόγρια, ένας δάσκαλος, ένας ποδηλάτης.
Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί -το ένα σχεδόν αγκαλιάζει το άλλο- υποδεικνύει το γεγονός πως όλοι μαζί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και την επίδρασή μας πάνω στη φύση, εξηγεί ο Τέιλορ. Ο 40χρονος Βρετανός που σπούδασε σε κολέγιο γλυπτικής στο Λονδίνο έχει ειδικευθεί στη δημιουργία υποθαλάσσιων γλυπτών, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους.
Τα 400 αγάλματα που βρίσκονται στον πυθμένα του πάρκου αποτελούν την τρίτη φάση ενός έργου που ξεκίνησε το 2009, όταν αρχικά καταποντίστηκαν τρία γλυπτά. Σε αυτά έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται κοράλλια, γεγονός ενθαρρυντικό για τους υπεύθυνους του πάρκου, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιβάρυνση που δέχεται το οικοσύστημα. Οι επιστήμονες προβλέπουν πως μέχρι το 2050 το 80% των κοραλλιογενών υφάλων θα έχει καταστραφεί. Στον κόλπο του Μεξικού κάθε χρόνο, περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το υποθαλάσσιο πάρκο που ονομάζεται «Σιωπηλή εξέλιξη» και βρίσκεται σε βάθος οχτώ μέτρων.
Τα υλικά για τα γλυπτά επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε από τη μια να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και από την άλλη να μπορούν να υποστηρίξουν την ζωή που θα αναπτυχθεί πάνω τους. Για την κατασκευή των αγαλμάτων χρησιμοποιήθηκαν 120 τόνοι μαύρου τσιμέντου, άμμου και χαλικιού και 120 ώρες εργασίας. Κατασκευάζονται στο εργαστήρι του Τέιλορ και μετά στήνεται μια γιγαντιαία επιχείρηση με φορτηγά και γερανούς μέχρι την θάλασσα. Εκπαιδευμένοι δύτες με τεράστια μπαλόνια βυθίζουν σιγά σιγά τα γλυπτά και μετά τα στερεώνουν σε μόνιμη βάση στον πυθμένα. Τα αγάλματα καταλαμβάνουν έκταση 420 τετραγωνικών μέτρων και ζυγίζουν συνολικά 180 τόνους.
Η τέχνη του Τέιλορ είναι μοναδική στον κόσμο. Με πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας σε καταδύσεις είναι επίσης και βραβευμένος φωτογράφος. Το 2006 δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής στον κόσμο που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Γρενάδας στις Δυτικές Ινδίες. Το μουσείο στο Μεξικό μπορείτε να το επισκεφτείτε κάνοντας βόλτα με βάρκες με γυάλινο πυθμένα παρατηρώντας τα εκθέματα αλλά και ως δύτες αν είστε λάτρεις των καταδύσεων και της εξερεύνησης του βυθού της θάλασσας.
Η περιοχή στην δυτική ακτή του νησιού Μουχέρες, έχει αναπτυχθεί τουριστικά με ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου