Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΚΙΓΙΟΜ ΝΤΕΠΑΡΝΤΙΕ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΣΤΑ 37 ΤΟΥ

Μόλις στα 37 του χρόνια ο Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ, γιος του διάσημου ηθοποιού Ζεράρ, έφυγε από την ζωή  πριν από 6 χρόνια από  οξεία πνευμονία όπως έγραφε το ιατρικό ανακοινωθέν. Αυτό ήταν το τέλος σε μια πορεία ζωής γεμάτη αντιξοότητες και καταχρήσεις. Ήταν το αποτέλεσμα μιας αιώνιας μάχης με αντίπαλο τον ίδιο του τον εαυτό ο οποίος βάδιζε στα χνάρια του πατέρα του.
Στους ρόλους του ο επίσης ηθοποιός Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ ενσάρκωνε αυτό που ήταν και στη ζωή του, σκληρός αλλά ταυτόχρονα και τρυφερός, ένα πλάσμα ικανό για μεγάλους έρωτες και αστείρευτα μίση. Με εξαίρεση την παιδική ηλικία του, η υπόλοιπη ζωή του ήταν μια τραγωδία με μπόλικο αλκοόλ, ναρκωτικά και ατελείωτες νύχτες λόγω της αϋπνίας που τον ταλαιπωρούσε. Ζούσε όπως ακριβώς και ο πατέρας του, στα άκρα. Ο νεαρός ηθοποιός είχε έμφυτη ευγένεια, δεν ήθελε να κάνει κακό σε κανέναν και γι’ αυτό ξεσπούσε στον εαυτό του λένε οι γνωστοί του.
Η Ελιζαμπέτ, η σύζυγος του Ζεράρ, μεγάλωσε τον Γκιγιόμ και την Ζιλί δίνοντάς τους έναν αέρα ελευθερίας αφού ήθελε να πλάσει «ελεύθερους ανθρώπους». Ο Γκιγιόμ όμως ήταν πολύ διαφορετικός από τη μικρότερη κατά δύο χρόνια Ζιλί, που ήταν πάντα η χαρά της ζωής. Η προσωπικότητα του νεαρού Ντεπαρντιέ ήταν ασυμβίβαστη και δεν μπορούσε να βολευτεί σε στενά όρια. Λόγω της ισχυρής παρουσίας του πατέρα του ένιωθε πως ζούσε ένα διαρκή ανταγωνισμό και δεν άντεχε να λένε όλοι να «ο γιος του Ζεράρ Ντεπαρντιέ». Οι τσακωμοί τους ήταν διαρκείς. «Δεν έχεις παρά να αλλάξεις το όνομά σου» του είχε πει ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ας ήταν μόνο 8 ετών! Η σχέση τους είχε λίγο απ’ όλα. Λατρεία, ανταγωνισμό, υποταγή, σεβασμό, αγάπη αλλά και μίσος. Ηταν η σχέση που οδήγησε τα βήματα του νεαρού Γκιγιόμ σε λάθος επιλογές. Ταχύτητα, βία, ναρκωτικά και αλκοόλ. Πάθη που τελικά τον οδήγησαν 3 φορές στη φυλακή για χρήση και εμπόριο ναρκωτικών.  
Ο Γκιγιόμ όμως δεν το έβαλε κάτω και το 1999 παντρεύτηκε την Ελίζ και έναν χρόνο μετά γεννήθηκε η μικρή Λουίζ, το εγγονάκι του Ζεράρ. Η συνέχεια τον βρίσκει στα κινηματογραφικά πλατό να συνεργάζεται με τον πατέρα του σε μια ταινία κομμένη και ραμμένη για τους Ντεπαρντιέ, στο «Αγάπα τον πατέρα σου», με ένα σενάριο βγαλμένο από την ζωή τους, ήταν μια ευκαιρία να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον.
Οι πόνοι στο πόδι του έγιναν αφόρητοι και η εξασθενημένη υγεία του Γκιγιόμ τον έκανε με τον καιρό να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Η μοναδική στιγμή χαράς ήταν όταν έβλεπε την κόρη του Λουίζ, και αυτό μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπως είχε ορίσει το δικαστήριο μετά το διαζύγιό του από την Ελίζ. Η μόλυνση και οι επιπλοκές έπειτα από 17 χειρουργεία οδηγούν τον Γκιγιόμ το 2003 στα 32 του χρόνια στον ακρωτηριασμό. Σήμερα η Ζιλί Ντεπαρντιέ θεωρεί ότι ο πατέρας της ήταν η πηγή του κακού. Σε συνέντευξη της τον αποκαλεί αναξιόπιστο ρεμάλι που μεθάει και ζει επικίνδυνα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν θα ζήσει για πάνω από πέντε χρόνια, τροφοδοτώντας με ακόμη περισσότερο δηλητήριο την ήδη ταραγμένη σχέση τους. Η Ζιλί, επίσης ηθοποιός, υποστηρίζει ότι μια ολόκληρη ζωή τόσο αυτή όσο και ο αδελφός της Γκιγιόμ, ζούσαν στη σκιά του πατέρα τους.
Η τελευταία δοκιμασία για τον αδικοχαμένο Γκιγιόμ, για τον ηθοποιό με το ανυπόταχτο βλέμμα, ήρθε όσο βρισκόταν στη Ρουμανία για τα γυρίσματα ταινίας στις 13 Οκτωβρίου του 2008. Μια αδιαθεσία που εξελίχθηκε σε πνευμονία ήταν η αρχή του τέλους του. Ο Γκιγιόμ στη σύντομη ζωή και καριέρα του έπαιξε σε είκοσι ταινίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου