Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΙΓΚΕΛ ΝΤΕ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ 399 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ;

Έχουν περάσει 4 αιώνες από τον θάνατο του συγγραφέα του Δον Κιχώτη και οι ειδικοί ακόμη προσπαθούν να εντοπίσουν τα λείψανά του με την ελπίδα να ιδρύσουν έναν επίσημο τόπο ταφής που θα προσελκύει τουρίστες και τους αποκαλούμενους «λογοτεχνικούς προσκυνητές». Τώρα οι έρευνες άρχισαν ξανά σε μυστικές κρύπτες του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, στην καρδιά της Μαδρίτης όπου ο συγγραφέας Μιγκέλ Θερβάντες είχε ζητήσει να ταφεί. Όπως ανακοινώθηκε έχουν βρεθεί κάποια οστά και ένα φέρετρο μετά από σκάψιμο που έγινε σε μια παλαιά κρύπτη χτισμένη με πέτρες. Ένα κομμάτι από το κατεστραμμένο φέρετρο είχε καρφωμένα πάνω του τα αρχικά του. Οι πιθανότητες να βρέθηκε ο τάφος του μεγαλύτερου συγγραφέα της Ισπανίας, Μιγκέλ Θερβάντες 399 χρόνια μετά, είναι μεγάλες.
Ο Θερβάντες ενταφιάστηκε σε άγνωστο μέρος της Μαδρίτης  στις 23 Απριλίου 1616, την ίδια εβδομάδα που πέθανε και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ένας από τους εγκληματολόγους-ανθρωπολόγους που συνεργάζεται με την ομάδα των ιστορικών ανέφερε ότι  δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν βρει τα λείψανα του Θερβάντες αν δεν ολοκληρωθούν όλες οι εξετάσεις στα θρυμματισμένα οστά της εκκλησίας που κρατούσε στα βάθη της το μεγάλο μυστικό. Τον αναφέρουν ως πρίγκιπα των γραμμάτων, μια προσωπικότητα που άφησε το βαθύτερο αποτύπωμα που έχει αφήσει ποτέ Ισπανός στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το πρώτο μυθιστόρημα που εκτυπώθηκε ποτέ, ο Δον Κιχώτης που γράφτηκε το 1605 έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα του κόσμου. Μιλά για έναν ονειροπόλο αγρότη που πίστευε ότι ήταν ιππότης και μαζί με το κοκαλιάρικο άλογο του και τον γείτονα του ξεκινούν για περιπέτειες. 
Η έρευνα για την ανεύρεση των λειψάνων του συγγραφέα επικεντρώθηκαν σε μία υπόγεια κρύπτη 70 τετραγωνικών μέτρων που θεωρείται ότι ήταν ο αρχικός ναός. Μαζί με τα οστά που αποδίδονται στον Θερβάντες, υπάρχουν και άλλα, ατόμων πολλών ηλικιών. Τώρα, οι ανθρωπολόγοι διαχωρίζουν τα οστά προσπαθώντας να τα συγκεντρώσουν ανά άτομο. Από αυτά της λεκάνης και του κρανίου θα αναζητήσουν βλάβες που πιθανώς σχετίζονται με τον συγγραφέα ο οποίος πέθανε σε ηλικία 68 ετών. 
Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες γεννήθηκε το 1547 στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη. Γόνος ξεπεσμένων ευγενών, τέταρτος από τα επτά παιδιά ενός φτωχού γιατρού. Νεαρός ακόμη άφησε τα αγαπημένα του γράμματα και εγκατέλειψε άρον άρον τη χώρα του για να αποφύγει δεκαετή κάθειρξη, ως ένοχος για τον ακρωτηριασμό σε μονομαχία, του δεξιού χεριού ενός εχθρού του. Eτσι, βρέθηκε στην Ιταλία ως υπαξιωματικός στο πολεμικό πλοίο «Μαρκέσα» και το 1572 πολέμησε τους Τούρκους στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου και, υπέστη πολλαπλά τραύματα. Ο συγγραφέας είχε τραυματιστεί στο στέρνο από μπάλα κανονιού και στον καρπό  του αριστερού χεριού όπου τον προκλήθηκε αναπηρία.
Η ναυμαχία της Ναυπάκτου έμεινε στην Ιστορία ως μία από τις φονικότερες καθώς μέσα σε 5 ώρες χάθηκαν 30 χιλιάδες Τούρκοι και 7.500 χριστιανοί. Την επόμενη χρονιά ενώ επέστρεφε στην Ισπανία ο θερβάντες βρέθηκε αιχμάλωτος Tούρκων πειρατών και μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ροντρίγκο, πουλήθηκαν ως σκλάβοι στο Αλγέρι. Γυρίζοντας στην Ισπανία μετά από χρόνια, δούλεψε ως βασιλικός φοροεισπράκτορας και παντρεύτηκε την Καταλίνα Παλάθιος, για την οποία έγραψε το γνωστό έργο Γαλάτεια..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου