Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΧΕΝΤ ΑΛΤΡΑΝΤ. ΑΠΟ ΒΕΔΟΥΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ, ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

Ο Γάλλοσύριος Μοχέντ Αλτράντ δεν είναι απλά ένας ακόμη αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στην λίστα του ΦΟΡΜΠΣ. Είναι η επιτομή του φτωχού, ανήμπορου και χωρίς μέλλον μωρού που γεννήθηκε στην έρημο από βεδουίνους κι όμως κατέκτησε τον κόσμο. Μοναδικό του όπλο η δίψα για μόρφωση. Η εκπαίδευση που ήρθε κάτω από σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες τον οδήγησε στην καταξίωση και την κορυφή.       
Σήμερα δεν γνωρίζει την ηλικία του. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να καταγράφει την ημέρα που γεννήθηκε σε μια σκηνή φυλής βεδουίνων που περιπλανιόνταν στην έρημο της Συρίας. Για να μπορούν να γιορτάζουν τα γενέθλιά του τα 5 παιδιά του αποφάσισαν να ορίσουν την 9η Μαρτίου και όσον αφορά την χρονιά της γέννησής του επέλεξαν το 1948. Ο Altrad που δεν μιλούσε γαλλικά και ως μετανάστης σε μια ξένη χώρα δεν ήξερε κανέναν, σήμερα είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Ο επιχειρηματίας κατάφερε να δημιουργήσει την εταιρία του Altrad Group, που προμηθεύει σκαλωσιές, πολύτιμο εργαλείο για κάθε είδους κατασκευές, και να τη μετατρέψει σ' έναν κολοσσό με τα έσοδα να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο. Ο Αλτράντ είναι το πιο γνωστό και αγαπητό όνομα στο Μονπελιέ από την στιγμή που αγόρασε την τοπική ομάδα ράγκμπι το 2011. 
Στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών έχασε τη μητέρα του από μια σοβαρή ασθένεια. Ο ίδιος ήταν αποτέλεσμα βιασμού της μητέρας από τον βίαιο πατέρα του που ήταν αρχηγός της φυλής. Από τότε τον αποκήρυξε ενώ τον μίσησε όταν πέθανε και ο αγαπημένος του αδερφός. Ο Altrad έχει να επισκεφθεί τη Συρία από το 1972, όταν αποφάσισε να επισκεφθεί τον αποξενωμένο πατέρα του για μία και μόνο φορά. Μικρός ανατράφηκε από τη γιαγιά του σε μια σκηνή στην έρημο να περιπλανιέται με τη φυλή και να προσέχει τα αιγοπρόβατα και τις καμήλες. Η γιαγιά του αρνήθηκε να τον αφήσει να πάει στο σχολείο, επιμένοντας ότι οι βοσκοί δεν είχαν καμία σχέση με τα βιβλία. Ωστόσο εκείνος την αψήφησε και πήγαινε κάθε μέρα περπατώντας χιλιόμετρα ξυπόλητος στους αμμόλοφους για να φτάσει. Έφηβος πήγε να ζήσει με συγγενείς σε πόλη της Συρίας, κατάφερε να πάρει το απολυτήριό του αποφοιτώντας πρώτος και κέρδισε μια υποτροφία για σπουδές στη Γαλλία. Το 1969 έφτασε στο Μονπελιέ όπου δέχτηκε ρατσιστικές επιθέσεις. Χρειάστηκε μερικούς μήνες για να μάθει τη γλώσσα και λίγο αργότερα άρχισε να σπουδάζει φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο. 
Στις αρχές της δεκαετίας του 70' μετακόμισε στο Παρίσι όπου έκανε διδακτορικό στη πληροφορική, εκεί γνώρισε και τη μέλλουσα γυναίκα του που σπούδαζε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Πέρασε τέσσερα χρόνια στο Αμπού Ντάμπι, όπου εργαζόταν για την εθνική εταιρεία πετρελαίου, έφτιαξε και πούλησε εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατάφερε να βάλει στην άκρη 600.000 δολάρια. Το 1985 στο Παρίσι ένας γείτονας τον ρώτησε αν ήθελε να αποκτήσει μια χρεοκοπημένη εταιρία που κατασκεύαζε σκαλωσιές. Παρόλο που δεν είχε ιδέα για αυτόν τον κλάδο, αποφάσισε να αγοράσει την επιχείρηση  μαζί με έναν Βρετανό φίλο του..
Σε 25 χρόνια, Mohed Altrad πραγματοποίησε πάνω από εξήντα εξαγορές και συγχωνεύσεις με αποτέλεσμα η εταιρία του να δραστηριοποιείται πια σε περισσότερες από 100 χώρες. Στον ελεύθερο του χρόνο γράφει μυθιστορήματα και ήδη έχει εκδώσει τα τρία πρώτα ενώ στο σακάκι του έχει πάντα την κόκκινη καρφίτσα που του απένειμε ο Γάλλος πρόεδρος το 2005 με το σύμβολο της Λεγεώνας της Τιμής. Ο Μοχέντ Αλτράντ απέδειξε ότι ο άνθρωπος μπορεί όταν θέλει και προσπαθεί να αλλάξει την μοίρα που του επιφύλασσαν κάποιοι. Να πετύχει το ακατόρθωτο με μόνο του όπλο την θέληση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου