Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η ΦΤΩΧΗ ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ, ΤΟ ΄΄ΚΟΥΒΕΙΤ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ΄΄, ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΡΟΙΣΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ

Η Ισημερινή Γουινέα είναι μία από τις πιο μικρές χώρες της Αφρικής με πληθυσμό μόλις 700.000 κατοίκους, αλλά είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε εξαγωγές πετρελαίου στη «Μαύρη Ήπειρο». Τα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν το 1996, αλλά ακόμη το 60% των κατοίκων ζει με ένα ευρώ την ημέρα, δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ η ελίτ της οποίας ηγείται και ελέγχει ο 72χρονος πρόεδρός της, κολυμπά στη σαμπάνια!. Ο λόγος για τον Τεόντορο Ομπιάνγκ Νουγκουέμα Μπασόγκο που θέλει να λέει ότι εκλέγεται δημοκρατικά αλλά μιλάμε για έναν ακόμη αδίστακτο δικτάτορα ο οποίος το 2003 αυτοανακηρύχθηκε θεός, που έχει συνεχή επαφή με τον Πανάγαθο και του έδωσε το δικαίωμα να κάνει κατά βούληση ότι θέλει.
Σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ζει υπό άθλιες συνθήκες σε παραπήγματα, με μεγάλα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας. Ανεξέλεγκτες είναι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πολιτικές διώξεις και οι εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Τεόντορο Ομπιάνγκ, πήρε την εξουσία το 1979 με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας τον θείο του Φραντζίσκο τον οποίος στη συνέχεια εκτέλεσε. Ο Θεόδωρος προχώρησε στη δημιουργία συντάγματος για να αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά του δικτάτορα, όμως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, που ακολούθησαν, ανακηρύχθηκε πρόεδρος με ποσοστά πάνω από 97% με το κόμμα του να κατέχει τις 97 από τις συνολικά 100 θέσεις στη Βουλή της χώρας. Παρά τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, η χώρα δεν έχει βασικές υποδομές, ενώ η Διεθνής διαφάνεια την έχει συμπεριλάβει στα 12 πιο διεφθαρμένα κράτη Της Γης. Τα εδάφη της είναι εύφορα, αλλά η πλειοψηφία του φαγητού εισάγεται, ώστε να πλουτίζουν οι ντόπιοι μεσάζοντες. 
Την ίδια ώρα που ο δικτάτορας κατασκευάζει δρόμους, γήπεδα και δημόσια κτίρια, οι κάτοικοι της Ισημερινής Γουινέας αντιμετωπίζουν έλλειψη βασικών κοινωνικών υποδομών και αγαθών, ζώντας σε σπίτια από λάσπη χωρίς ηλεκτρισμό. Και βέβαια μόνο το 2% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, υπάρχουν δηλαδή περίπου 11.000 χρήστες που ανήκουν στην ελίτ. Στην χώρα που τα χρήματα για την αστυνομία είναι διπλάσια από αυτά που δίνονται για την υγεία και την παιδεία, ο πρωτότοκος γιος του 72χρονου ηγέτη, Τεοντορίν (Θεοδωρούλης δηλαδή), αναμένεται να είναι ο διάδοχος του. Είναι αντιπρόεδρος της χώρας και υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ έχει διατελέσει και υπουργός Γεωργίας.
Ο 44χρονος φανατικός θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον, έχει υιοθετήσει τη ζωή ενός playboy κι έχει στο πλάι του όμορφες γυναίκες στην βίλα του στο Μαλιμπού, τις οποίες φροντίζει να γεμίζει με ακριβά δώρα, την ώρα που οι συμπατριώτες του πεινούν. Το τελευταίο του αμόρε είναι η Δανέζα καλλονή Κριστίνα Μίκελσεν, διεθνές βραβευμένο μοντέλο που έχει δεχτεί έντονη κριτική από τους συμπατριώτες της για την παρουσία της στο πλευρό ενός ανθρώπου που κυνηγούν νομικά οι Αρχές των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Στις Ηνωμένες πολιτείες οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση μιας από τις πολλές  πολυτελείς βίλες αξίας 25 εκατ. ευρώ, μίας Φεράρι που κάνει 45.000 ευρώ και αναμνηστικά αξεσουάρ του Μάικλ Τζάκσον, που είχε αγοράσει ο Τεοντορίν για 2,7 εκ ευρώ!. Το αμερικανικό  υπουργείο Δικαιοσύνης ανακάλυψε ότι οι καταθέσεις του σε αμερικανική τράπεζα προέρχονταν από μίζες και φουσκωμένα συμβόλαια για την εξόρυξη και πώληση πετρελαίου.
Τα πλούτη και η χλιδή του Θεοδωρούλη πάντως δεν έχουν τέλος αφού κυκλοφορεί με ιδιωτικό αεροπλάνο αξίας 32,8 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι πρότινος είχε στην κατοχή του δύο συλλεκτικές Bugatti αξίας 2,5 εκ. ευρώ. Το 2011 οι γαλλικές αρχές κατάσχεσαν 11 πανάκριβα αμάξια και 2 σπίτια στο Παρίσι για φοροδιαφυγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου