Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ ΤΗΣ HEINEKEN 32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Το 1984 ο δισεκατομμυριούχος Φρέντυ Χάινεκεν, κληρονόμος της ομώνυμης εταιρίας ζυθοποιίας, έπεσε θύμα απαγωγής από 4 σκληρούς κακοποιούς οι οποίοι είχαν προετοιμάσει για δύο ολόκληρα χρόνια με κάθε λεπτομέρεια την επίθεση. Μάλιστα κατάφεραν και πήραν ως λύτρα 160 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία. Η υπόθεση υπήρξε μια από τις πιο διάσημες στα αστυνομικά χρονικά της Ολλανδίας, όχι μόνο λόγω του ονόματος του θύματος και του ανθρωποκυνηγητού που εξαπολύθηκε, αλλά γιατί ένα μεγάλο ποσό των χρημάτων δεν βρέθηκε ποτέ..
Εγκέφαλος πίσω από την απαγωγή ήταν ο γκάνγκστερ της εποχής Γουίλεμ Χολεέντερ. Είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες απόπειρες της συμμορίας του ώσπου κατάφεραν τελικά να αρπάξουν τον 60χρονο έξω από τα γραφεία της εταιρίας του. Τον οδήγησαν σε μια αποθήκη ξυλείας, μέσα το λιμάνι του Άμστερνταμ την οποία είχαν τροποποιήσει σε ένα μικρό, ηχομονωμένο δωμάτιο 15 μ2. Τον κράτησαν όμηρο για 20 ημέρες χωρίς να τον βασανίζουν, περιμένοντας υπομονετικά τα χρήματα. Αυτή η συγκλονιστική ιστορία της απαγωγής του εγγονού του ιδρυτή της διάσημης Ζυθοποιίας, αποφάσισε να σκηνοθετήσει ο Daniel Alfredson με πρωταγωνιστές τους Anthony Hopkins και Sam Worthington.
Για την απελευθέρωση του θύματος δόθηκαν τα λύτρα 3 εβδομάδες μετά όμως οι απαγωγείς δεν τα χάρηκαν, συνελήφθησαν σύντομα και μέχρι σήμερα κάποιοι εκτίουν ακόμη την ποινή τους. Van Hout και Holleeder έμεινε για περισσότερο από τρία χρόνια σε φυλακή της Γαλλίας μέχρι να εκδοθούν στην Ολλανδία. Ο Meiτζer δραπέτευσε και έζησε στην Παραγουάη για πολλά χρόνια, μέχρι που εντοπίστηκε και επέστρεψε στις Ολλανδικές φυλακές 2003, 19 χρόνια μετά την απαγωγή. Πρόσφατα δικαστήριο του Άμστερνταμ αποφάνθηκε ότι η αίτηση του κακοποιού Γουίλεμ Χολεέντερ να απαγορευτεί η έξοδος στους κινηματογράφους της ταινίας «η απαγωγή του Heineken» δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Ο απαγωγέας που βρίσκεται ξανά στη φυλακή εκτίοντας μια καινούρια ποινή εννέα ετών για εκβιασμό, θεωρεί ότι η ταινία θα βλάψει τις ελπίδες του για αποφυλάκιση.
ο Freddy Heineken ανέλαβε σε νεαρή ηλικία τα ηνία του κολοσσού που ίδρυσε το 1864 ο παππούς του Gerard Adriaan Heineken. Πήγε για 2 χρόνια τις ΗΠΑ και δούλεψε πάνω στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Κατάφερε μέχρι τη στιγμή της παραίτησης του από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου το 1989 να την μετατρέψει στην πιο γνωστή μάρκα μπύρας όλης της γης. Μερικοί από τους συναδέλφους του, σκέφτηκαν ότι ήταν  τρελός όταν πρότεινε να πουλήσει μπύρα σε πράσινες γυάλινες φιάλες και όχι στα παραδοσιακά καφέ μπουκάλια. Κι όμως η επιτυχία του ήταν απίστευτη. Η ολλανδική εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία μέσα σε 40 χρόνια για να γίνει ένας από τους παγκόσμιους γίγαντες στη ζυθοποιία με πωλήσεις σε 170 χώρες. Ο Freddy Heineken παντρεύτηκε την αμερικανίδα Lucille Cummins, η οικογένεια της οποίας είχε στο Κεντάκι εργοστάσια παραγωγής ουίσκι. 
Ο επιχειρηματίας πέθανε το 2002 στην ηλικία των εβδομήντα οκτώ ετών. το  μοναχοπαίδι του, η κόρη του Charlene de Carvalho-Heineken, κληρονόμησε την περιουσία στα 48 της χρόνια. Είναι  μητέρα πέντε παιδιών, κατοικεί στο Λονδίνο με τον σύζυγό της μεγαλοτραπεζίτη και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ηeineken, και διοικεί τον τεράστιο κολοσσό με επιτυχία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου