Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΙΝΔΟΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΔΩΡΙΣΕ ΣΕ 1200 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΠΙΤΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ ΚΟΛΙΕ!

Ο Ινδός κροίσος Σάβτζι Ντολάκια, που βρίσκεται μεταξύ των 5 κορυφαίων στην βιομηχανία παραγωγής διαμαντιών, είναι το πιο γενναιόδωρο αφεντικό του κόσμου. Ο ιδανικός εργοδότης που έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις των διεθνών πρακτορείων επειδή μοίρασε ως μπόνους σπίτια, διαμαντένια κολιέ και αυτοκίνητα σε 1.200 εργαζόμενους του..
Και επειδή η εικόνα μιλάει από μόνη της πριν από λίγους μήνες ο 53χρονος Ινδός Αϊ- Βασίλης τους συγκέντρωσε όλους σε ανοιχτό γήπεδο και τους παρουσίασε τα πανάκριβα δώρα. Μια κίνηση που κάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.  Θέλοντας να επιβραβεύσει όσους δουλεύουν στην εταιρεία εξαγωγής διαμαντιών στο κρατίδιο Γκουτζάρατ της Ινδίας, αποφάσισε να χαρίσει στους εργαζομένους του δώρα αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ!. Δώρισε 207 διαμερίσματα, 491 ιταλικά αυτοκίνητα και 570 διαμαντένια κολιέ! Η απόφαση του απίστευτου εργοδότη ελήφθη επειδή οι εργαζόμενοι ήταν... συνεπείς και πέτυχαν τους στόχους που είχε θέσει ο ζάπλουτος επιχειρηματίας. Το ετήσιο μπόνους δόθηκε στους υπαλλήλους, ενόψει του Ντιβάλι, της ινδουιστικής γιορτής του φωτός.
Ο Dholakia κατάγεται από αγροτική οικογένεια και είναι το δεύτερο από τα τέσσερα αδέλφια. Στην τρυφερή ηλικία των 13ων ετών πήρε την τολμηρή απόφαση να εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο αλλά σήμερα είναι ένας τεράστιος επιχειρηματίας σε μια πορεία όπως αυτή που ακολούθησε Ο Steve Jobs που εγκατέλειψε το σχολείο για να ξεκινήσει την Apple. Στα 15 του πήγε να μείνει στο σπίτι του θείου που ήταν ήδη έμπορος διαμαντιών. Έμαθε την δουλεία σε όλα τα στάδια από την εξόρυξη έως την κατασκευή κοσμημάτων και τελικά έφτιαξε με δανεικά την δική του εταιρία ενώ πήρε στο πλευρό του και τα υπόλοιπα αδέρφια του. Ο όμιλος Χάρι Κρίσνα άρχισε να γιγαντώνεται με τις τεράστιες εξαγωγές πολύτιμων λίθων το 1991 έχει έδρα την πόλη Σουράτ, βασικός κόμβος για το εμπόριο διαμαντιών στην Ινδία, και πέρυσι είχε ετήσιο τζίρο περίπου 800 εκ. ευρώ. Η εταιρία απασχολεί 8.000 υπαλλήλους και διατηρεί γραφεία στο Βέλγιο, το Χονγκ Κονγκ, στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  και τη Μ. Βρετανία. Ο Ντολάκια εξάγει διαμάντια σε περισσότερες από 50 χώρες.  
Εχει εφαρμόσει νέα ήθη και έθιμα ενώ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων για να τους λύσει όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται. Αγαπά τους ηλικιωμένους και συμβουλεύει τους υπαλλήλους να αναλαμβάνουν τη φροντίδα των γονέων τους. Πέρυσι πήγε σε διακοπές μιας εβδομάδας τους γονείς 800ων υπαλλήλων με τα έξοδα πληρωμένα από εκείνον. Είναι  φανατικός αντικαπνιστής και απαγορεύει σε όλους τους χώρους το κάπνισμα. Μία από τις εταιρίες του ασχολείται και με την κατασκευή κοσμημάτων και διαθέτει 480 διανομείς σε περισσότερα από 6500 καταστήματα σε όλη την Ασία.
Ως τώρα η βιομηχανία διαμαντιών της Ινδίας ήταν σκορπισμένη σε όλη τη χώρα αλλά με το εντυπωσιακό σύμπλεγμα κτιρίων που εγκαινιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου στην Βομβάη όλες οι εταιρίες συγκεντρώθηκαν μαζί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως ο κλάδος είναι η εξάντληση των κοιτασμάτων διαμαντιών που θα έρθει νωρίτερα απ΄ όσο αρχικά υπολόγιζαν οι ειδικοί, λόγω του απρόβλεπτου παράγοντα που ακούει στο όνομα: Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Κινέζοι αγοράζουν διαμάντια, και στις μεγάλες πόλεις το 40% των νεονύμφων ανταλλάσσει όρκους αιώνιας πίστης μόνο με ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι. Κατά τους Ινδούς, το διαμάντι είχε μαγικές ιδιότητες και μπορούσε κάποιος μέσα από αυτό να δει τους διάφορους κινδύνους και να τους απομακρύνει. 
Σήμερα στην αχανή χώρα απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα 850.000 άνθρωποι με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 28 δις δολάρια.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου