Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ;

Η σπουδαία και πολυβραβευμένη ηθοποιός Μέριλ Στριπ είναι έτοιμη να υποδυθεί την χειρότερη τραγουδίστρια όλων των εποχών και να τραγουδήσει όπερα για τη νέα ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς. Η Όσκαρική Αμερικανίδα ηθοποιός θα ενσαρκώσει το ρόλο της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, μιας πλούσιας κληρονόμου που λάτρευε την όπερα αλλά που δεν κατάφερε ποτέ να κάνει καριέρα αφού ήταν τελείως παράφωνη. Όμως κατάφερε να τραγουδήσει όπερα μετά τα 70 της και να κάνει προσωπικούς δίσκους.
Η Νεοϋορκέζα κληρονόμος ακολουθούσε από παιδί το όνειρό της να γίνει διάσημη λυρική τραγουδίστρια και το πέτυχε στα γεράματα αν και δεν είχε ταλέντο. Η φωνή της ήταν η πλέον ακατάλληλη για να εκπαιδευτεί στην όπερα, η αγάπη της για το τραγούδι όμως και φυσικά οι οικονομικές και κοινωνικές διασυνδέσεις, την έκαναν πρώτο όνομα. Ο Βρετανός σύντροφός και μάνατζέρ της, ηθοποιός Σεντ Κλερ Μπέιφιλντ που την ενθάρρυνε να τραγουδήσει αποφάσισε να συντηρήσει αυτή την ψευδαίσθηση. Οργάνωσε ένα κονσέρτο στο περίφημο Carnegie Hall της Ν. Υόρκης το 1944 και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. 3000 προσκλήσεις και 2000 άτομα απ έξω φώναζαν το όνομα της. H Φλόρενς ήταν πεπεισμένη πως η φωνή που άκουγε όταν τραγουδούσε, ήταν υπέροχη, το ίδιο πίστευε και ο σύντροφός της. H φήμη της εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Αμερική, λόγω των χρημάτων που σπαταλούσε ο Μπέιφιλντ ενώ η απάντησή της κάθε φορά που κάποιος της υπενθύμιζε πως δεν είναι καλή τραγουδίστρια ήταν: «Ο κόσμος λέει ότι δεν μπορώ να τραγουδήσω, αλλά δεν μπορούν να πουν ότι δεν τραγούδησα». Η ζωή της έχει γίνει 4 φορές θεατρικό έργο ενώ η Τζένκινς ήταν η έμπνευση για το ρόλο της Σούζαν Αλεξάντερ στον «Πολίτη Κέιν» του Ορσον Γουελς. Η φήμη της παραμένει ακόμη και σήμερα κραταιά.
Η νέα ταινία θα περιλαμβάνει ένα σπουδαίο καστ αφού τη Φλόρενς θα υποδυθεί η 65χρονη Μέριλ Στριπ και το σύντροφο της ο 54χρονος Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ σε μια αστεία τραγική βιογραφία μιας γυναίκας που νόμιζε πως ήταν καλλιτέχνης και με κάποιον περίεργο τρόπο, όντως ήταν. Το σενάριο υπογράφει ο Νίκολας Μάρτιν ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν θα βασίζεται σε κάποιο από τα τέσσερα θεατρικά έργα που έχουν γραφτεί για την Τζένκινς η οποία ηχογράφησε τελικά όλη της τη ζωή μόνο πέντε δίσκους 78 στροφών με κλασικές άριες.
Η Φλόρενς με πλούσια καταγωγή, ασχολήθηκε από μικρή με την μουσική αλλά διαφωνούσε με αυτήν την προοπτική έντονα ο αυταρχικός πατέρα της. Έτσι σε νεαρή ηλικία κλέφτηκε με έναν πλούσιο γιατρό και παντρεύτηκαν κρυφά. Χώρισε και στα 42 της κληρονόμησε τον πατέρα της που πέθανε από φυσικά αίτια. Όταν πέθανε και η μητέρα της πήρε όλη την περιουσία στα χέρια της και γνώρισε τον 7 χρόνια μικρότερο της ηθοποιό Μπέιφιλντ. Ξεκίνησε την καριέρα της στην όπερα ερμηνεύοντας από Mozart και Verdi μέχρι Johann Strauss, χωρίς όμως να πείθει για τις ικανότητες της. Η Τζένκινς πέθανε δύο μήνες μετά από το ρεσιτάλ στο κάρνεγκι χολ από φυσικά αίτια στα 76 της χρόνια στην τελευταία κατοικία της που ήταν η σουίτα στο ξενοδοχείο Seymour του Μανχάταν.
Η φλόρενς έμεινε τελικά στην ιστορία ως η χειρότερη τραγουδίστρια όπερας που κατάφερε ποτέ να ηχογραφήσει δίσκους με κλασικές άριες και να ανεβεί στη σκηνή για ρεσιτάλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου