Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΧΙΟΥΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕ ΤΑ 22 ΝΑΥΑΓΙΑ

Το Τόμπερμορυ είναι μια μαγευτική περιοχή στο Οντάριο του Καναδά, που γίνεται πόλος έλξης πολλών επισκεπτών καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας του φυσικού τοπίου και των  κρυστάλλινων νερών της λίμνης χιούρον που την περιβάλλει. Πρόκειται για έναν ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες, πεζοπόρους και απλούς τουρίστες, είναι «γιορτή για τα μάτια», όπως λένε χαρακτηριστικά οι ντόπιοι για τον τόπο τους.
Ειδικότερα για τους δύτες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, το  Tobermory θεωρείται… παράδεισος και αυτός είναι ο λόγος. Στο βυθό της λίμνης υπάρχουν, όχι ένα ούτε δύο, αλλά 22 ναυάγια πλοίων, ορισμένα από τα οποία είναι τα αρχαιότερα και καλύτερα διατηρημένα ναυάγια του Καναδά. Τα πιο παλιά χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν κοντά σε αυτά ή να κάνουν βαρκάδα στην επιφάνεια της λίμνης, ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, κατασκήνωση ή κανό. Οι πιο τολμηροί μπορούν να καταδυθούν στο βυθό και να εξερευνήσουν από κοντά τα πλοία. Τα πλοιάρια με το γυάλινο πάτωμα προσφέρουν ανεπανάληπτες εικόνες. Το πιο παλιό ναυάγιο είναι περίπου 150 ετών και η φιγούρα του είναι ορατή από κάθε σημείο του κόλπου. Και μπορεί η εικόνα να φαντάζει τρομακτική στο θεατή, που αναρωτιέται τι θα συναντήσει μέσα στο νερό, όμως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς ο γαλαζοπράσινος βυθός προσφέρει μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης που κόβει την ανάσα! Άλλωστε λίγες είναι οι ευκαιρίες που έχει ο καθένας να βρεθεί στο… κατάστρωμα ενός ναυαγισμένου πλοίου!.
Εκεί λοιπόν 300 χλμ βορειοδυτικά από Τορόντο στον βυθό της  λίμνης Huron υπάρχουν 22 διαφορετικές ιστορίες βυθισμένων πλοίων, χαμένων ψυχών. Τα ναυάγια που έχουν και ιστορική αξία βοηθούνται από τα μονίμως παγωμένα νερά που συντελούν στην εκπληκτική διατήρησή τους. Ένα από αυτά είναι το Defiance που τον Οκτώβριο του 1854 βυθίστηκε με το φορτίο των σιτηρών που μετέφερε, όταν μέσα στην ομίχλη συγκρούστηκε με άλλο πλοίο. Μέσα σε 15 λεπτά το καράβι αποτραβήχτηκε στον υδάτινο τάφο του, όπου και παραμένει σχεδόν άθικτο...
Η πόλη έχει έναν δικό της ρυθμό, πολύ χαλαρό. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις είναι ανοιχτά από το Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και είναι κλειστές για τους άλλους επτά μήνες του έτους. Γραφικά καταστήματα, γκαλερί τέχνης, και μια θαυμάσια σειρά από εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι περιμένουν τους επισκέπτες.Το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο του Καναδά όμως έχει και δάση και άλλες όμορφες λίμνες. Έχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα με μερικά ζώα να ξεχωρίζουν όπως μαύρες αρκούδες, ρακούν, λευκά ελάφια και μια ποικιλία από φίδια. Ανάμεσα στα πολλά είδη των φυτών που βρέθηκαν στην περιοχή, υπάρχουν περίπου 43 είδη άγριας ορχιδέας μοναδικά στον κόσμο και γι αυτό το Tobermory φιλοξενεί ένα ετήσιο φεστιβάλ ορχιδέας τον Ιούνιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου