Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΙΝΔΟΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ 4 ΔΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ PLAZA HOTEL ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ

Ο Roy Subrata δεν είναι απλά ένας Ινδός Κροίσος που πουλάει την περιουσία του μέσα από τη φυλακή για να ξεχρεώσει, αλλά μιλάμε για έναν από τους πιο πλούσιους όλου του κόσμου, με δεκάδες εταιρίες στην κατοχή του που ετοιμάζεται να πουλήσει το φημισμένο ξενοδοχείο Plaza στη Νέα Υόρκη για να πληρώσει εγγύηση μαμούθ 1,6 δις Δολαρίων!.
Ο Ινδός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του ομίλου Sahara Group  έχει συμφέροντα παντού στην χώρα του, από τον τραπεζικό κλάδο έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι πολύ δημοφιλής και κύριος χορηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά τους κρατικούς σιδηροδρόμους με 1,1 εκ εργαζόμενους. Βρίσκεται φυλακισμένος στο Tihar στο Νέο Δελχί από τον περασμένο Μάρτιο αφού η εταιρεία του κατηγορείται από τις ινδικές αρχές πως άντλησε περίπου 4 δις δολάρια από την πώληση ενός ομολόγου χωρίς να λάβει την απαιτούμενη κρατική άδεια, εξαπατώντας 30 εκ. πελάτες. Ο Roy ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του συμμορφώθηκε με την εντολή να επιστρέψει τα χρήματα που συγκέντρωσε από τους Ινδούς καταθέτες, για να βγει όμως από το Tihar, τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, χρειάζεται να πληρώσει εγγύηση 1,6 δις δολ και ίσως χρειαστεί να αποχωριστεί και μερικά περιζήτητα ακίνητα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. 
Συνολικά ο όμιλος Σαχάρα που ιδρύθηκε το 1978 ελέγχει 120 επιχειρήσεις και 146.000 στρέμματα γης. Όπως λένε οικονομικοί αναλυτές, μόνο η πώληση τριών ξενοδοχείων μπορούν να τον σώσουν από την καταστροφή. Ο 66χρονος αγόρασε το πολυτελές ξενοδοχείο Plaza το 2012 και τώρα παζαρεύει να το δώσει στον Σουλτάνο του Μπρουνέι. Σύμφωνα με έκθεση αποτίμησης το Plaza και το Dreams Downtown Hotel στη Νέα Υόρκη αποτιμώνται σε 80 εκ. δολ. ενώ το Grosvenor House Hotel στο Λονδίνο αξίζει 850 εκ. δολ. Και τα τρία ακίνητα είναι υποθηκευμένα στην κρατική Τράπεζα της Κίνας..
Το καλοκαίρι μια τριμελής επιτροπή δικαστών αποφάνθηκε ότι η αίθουσα συνεδριάσεων της φυλακής θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να γίνει κελί και γραφείο, εξοπλισμένο με συστήματα τηλεδιάσκεψης και εγκαταστάσεις διαδικτύου, καθώς και αρκετά κρεβάτια για να εξυπηρετήσουν τον Ινδό κροίσο. Το δικαστήριο επέτρεψε επίσης στον Roy να έχει τέσσερα μέλη του προσωπικού του από τις 6 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, μαζί του στην φυλακή. Ο Σουμπράτα έχτισε την αυτοκρατορία του το 1990 και ελέγχει εκτός από ξενοδοχεία, νοσοκομεία, ψυχαγωγικά πάρκα, αεροπορική εταιρία, τρεις εφημερίδες, έναν τηλεοπτικό σταθμό, ομάδα στην Φόρμουλα 1 και εννοείται δεκάδες ακίνητα στο νέο Δελχί. Ανακηρύχτηκε σε μέγα φιλάνθρωπο όταν στις πλημμύρες του 2013 δώρισε 10.000 προκατασκευασμένα σπίτια σε φτωχούς Ινδούς που έχασαν τις περιουσίες τους.
Έχει έναν πολυτελή τρόπο ζωής, με ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα, ένα σπίτι εμπνευσμένο από το Λευκό Οίκο ενώ διαθέτει στόλο από φανταχτερά αυτοκίνητα όπως Rolls-Royces, Bentleys και BMW. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους που συμμετέχουν ενεργά στην καθοδήγηση του ινδικού κολοσσού Σαχάρα. Την ώρα πάντως που ο ζάπλουτος επιχειρηματίας παραμένει στο κελί του μία από τις κατασκευαστικές του εταιρίες συζητά με την Ινδική κυβέρνηση για να κατασκευάσει το πρώτο πλωτό 5άστερο ξενοδοχείο 500ων δωματίων 3 χλμ μακριά από την Βομβάη.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου