Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΜΙΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΥΠΝΗΛΙΑΣ ΕΚΚΕΝΩΝΕΙ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ!

Χωριό Καλάτσι, στα βόρεια του Καζακστάν περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Αστάνα. Εδώ και περίπου δύο χρόνια οι κάτοικοι του υποφέρουν από μια ανεξήγητη και μαζική πάθηση: Κοιμούνται συνέχεια! Η μυστηριώδης ασθένεια οδηγεί κάποιους κατοίκους ακόμα και σε κώμα, διάρκειας αρκετών ημερών. Ο ξαφνικός ύπνος που «χτυπάει» τους κατοίκους του χωριού μπορεί να κρατήσει έως και μερικές εβδομάδες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί απώλεια μνήμης, ακόμη και ψευδαισθήσεις. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 150 περιστατικά, με τις αρχές να αγνοούν τα αίτια που προκαλούν αυτή την κατάσταση. Τόσο οι κάτοικοι όσο και τα τοπικά ΜΜΕ έδωσαν στο χωριό το παρατσούκλι «Sleepy Hollow» λόγω των ανατριχιαστικών ομοιοτήτων με τον... μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη!
Ήδη γειτονικά χωριά και πόλεις προσφέρουν στέγη και δουλειές στους κατοίκους που έχουν... εξαντληθεί από αυτή την κατάσταση. Η ανεξήγητη επιδημία ύπνου έχει «πλήξει» σχεδόν ένα στους δύο κατοίκους, ορισμένους πάνω από μία φορά, ενώ «χτυπά» τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Οπως είναι αναμενόμενο, επιστήμονες και γιατροί ανέλαβαν δράση αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Ορισμένοι κατηγορούν το ορυχείο ουρανίου που λειτουργούσε στην περιοχή, μέχρι πριν από δύο δεκαετίες, αλλά όλες οι μετρήσεις σε έδαφος, νερό και αέρα είναι απόλυτα φυσιολογικές!. Κανένα πρόβλημα δεν έχουν επίσης οι πρώην εργαζόμενοι στο ορυχείο.  Κάποιοι άλλοι, αναμένοντας επίσημες απαντήσεις, κάνουν λόγο ακόμη και για... μαζική ψύχωση των κατοίκων!.
Ένας κάτοικος που πήγαινε σε διπλανή πόλη με αυτοκίνητο στις 28 Αυγούστου έπεσε σε λήθαργο και συνήλθε στις 2 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο. Ένας άλλος λιποθύμησε καθώς οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του, στην οποία επέβαινε και η σύζυγός του. Ευτυχώς την ώρα εκείνη δεν έτρεχε. Κοιμόταν επί τρεις ημέρες συνέχεια και μετά το περιστατικό, η πίεσή του άρχισε να ανεβαίνει ξαφνικά χωρίς λόγο και είχε έντονες ημικρανίες που διήρκεσαν έξι εβδομάδες. Πάνω από 100 κάτοικοι υποφέρουν τώρα από πονοκεφάλους, ναυτίες, ζαλάδες και απώλεια μνήμης. Η αρρώστια του ύπνου απασχολεί τους γιατρούς και τους επιστήμονες που ψάχνουν τα επίπεδα της ακτινοβολίας, του μονοξειδίου του άνθρακα, του ραδονίου καθώς και των βαρέων μετάλλων. Η ακτινοβολία είναι σε επιτρεπτά όρια, όπως και η συσσώρευση των βαρέων μετάλλων. μέχρι το τέλος του 2014 είχαν γίνει 20.000 εξετάσεις - σε αέρα, έδαφος, νερό, τρόφιμα, ζώα, οικοδομικά υλικά και στους ίδιους τους κατοίκους χωρίς σαφή αποτελέσματα. Οι γιατροί του Καζακστάν σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ζήτησαν διεθνή βοήθεια.
Οι παλαιότεροι είναι πεπεισμένοι ότι γνωρίζουν την πηγή του προβλήματος: το εγκαταλελειμμένο ορυχείο ουρανίου Κρασναγκόρσκι της σοβιετικής εποχής, που βρίσκεται κοντά στο χωριό, φιλοξενούσε εργάτες που συνέρρεαν από όλη την ΕΣΣΔ για να εξορύξουν ουράνιο το οποίο χρησιμοποιούνταν στα πυρηνικά εργοστάσια και όπλα της Σοβιετικής Ενωσης. Όμως ο 73χρονος πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, πρώην εργάτης χαλυβουργίας που βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από δύο δεκαετίες δεν αφήνει να διαρρεύσει το παραμικρό.
Φέρει τον τίτλο «Ηγέτης του Έθνους» και είναι ευρέως γνωστός ως «Μπαμπάς» ο οποίος θέλει να κόψει την κατάληψη -σταν από το Καζακστάν για να ξεχωρίσει την αναπτυσσόμενη και πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του από την υπόλοιπη κεντρική Ασία. 
Με πληθυσμό μόλις 17 εκατομμύρια κατοίκους, το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη μετασοβιετική περιφέρεια. Ξένες εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον ορυκτό πλούτο της χώρας που ετοιμάζεται να μετονομαστεί σε «Καζάκ Ελί», το οποίο σημαίνει «η Γη των Καζάκων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου